Отиди на
Форум "Наука"

14 юли 1877 - клането в с. Любенова махала


Recommended Posts

  • Потребители

Понякога наричат село Любенова махала "Втория български Батак". И за разлика от някои, които заради каналите са наричани "Северната Венеция" или заради хубавите сгради "Кючюк Париж", то името подсказва, че общото е клането извършено от турците.

Благодарение на застъпничеството на митрополит Серафим селото било пощадено от репресии след Априлското въстание. Скоро след това избухнала руско-турската война и освобождението изглеждало близо. Но повечето от жителитена селото нямало да доживеят този момент.

svideteli.jpg

На 14 юли 1877г. около 13 часа селото било нападнато от отделение от войници, башибозуци и черкези, но те били отблъснати от жителите на селото. В 17 часа срещу селото настъпили части на Шефкет паша - около 1500-2000 души турска редовна война и башибузук, които разполагали и с няколко оръдия. Населението се укрепило в черквата и училището. Този път населението разполагало с някакво оръжие - братви, вили и други сечива. Това разбира се не било достатъчно да се спре армията и въпреки съпротивата турците проникнали в черковния двор. Избивайки намиращите се в двора, турците достигнали до черковната сграда. Първоначално не успели да разбият вратите. Намиращите се вътре предали от своите и черковните ценности като откуп. Въпреки това, след като турците успели да разбият една от вратите, започнали да искат откуп от излизащите и който нямал какво да даде бил убиван.

От събралите се около 7 000 души жители на селото и от околността, които се били събрали тогава в Любенова мапала оцелели едва 1 000.

photo_big_163195.jpg

За повече информация, ето една книга: МАТЕРИАЛИ ИЗ ИСТОРИЯТА НА С. ЛЮБЕНОВА МАХАЛА, НОВОЗАГОРСКО

Честването на 130-годишнината от клането

Ето и репортаж на "Скат" за клането

В-к "Сега" за събитието

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Като прочетох от книгата, която е в първия линк ми проветна защо са се събрали в Любенова махала много хора от съседните села. Според ме не е "по силата на слепия инстинкт" , а защото селото е било чисто българско. Околните села са били смесени с турци и българи. Като чули, че идват турските войски, българите избягали от къщите си . Които не отишли в Любенова махала се пръснали из къра и Свети Илийските възвишения. Тия хора са били преследвани от турците и избивани безмилостно. Имам роднини в тоя край , от тях го знам, споменът се предава отпоколение на поколение.

За това сега в Тракия няма турци. Избягали са веднага след Освобождението.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...