Отиди на
Форум "Наука"

Келтиберия


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, може ли някой да ми каже повече за историята и възникването на Келтиберия? Чух неща от сорта, че това е старото име на Испания. Вярно ли е?

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами това е област в централна Испания, от 3 век заета от келти и иберийци.

http://www.britannica.com/eb/article-9022037/Celtiberia Поне това тук изложение дава основание да се смятат за един народ, живели в посочената в линка днешна испанска провинция.

Иберийския полуостров ще да носи името си от тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А браво ,много интересна тема.

КГ125 предлагам да разгледаме испанската история с нейните княжества и херцогства и ако можем да кажем от кои народи е образуван испанския и защо след Косово/Дардания/ може да има и Баския ,а защо не и Каталония/Готоалания/!???!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за предоставената информация.

А браво ,много интересна тема.

КГ125 предлагам да разгледаме испанската история с нейните княжества и херцогства и ако можем да кажем от кои народи е образуван испанския и защо след Косово/Дардания/ може да има и Баския ,а защо не и Каталония/Готоалания/!???!!

И на мен би ми било интересно да науча от кои народи е образуван испанският и въобще кой е основателят на Испания?

P.S. Питам много, защото знам малко в областта. Надявам се нямате нещо против : )

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Обща история:

Първите контакти на Рим с Иберите и келтиберите се осъществяват през Втората Пуническа война, когато в Испания през 217г. пр. н. е. са пратени Публий Корнелий /баща на великия Сципион Африкански/ и Гней Корнелий Сципион. Те се сражават с пуните, като разчитат на вербовката на местни бойци. Първоначално имат успех - завладяват Сагунт и проникват до Таракона, прекъсват снабдителните линии на картагенците, дори сключват договор с мавританския цар Сифакс, който започва военни действия срещу Картаген. За съжаления подкрепления от Италия не идват, защото там няма нито един излишен войник, след катастрофата при Кана. Докато от Картаген пристига Хасдрубал с нумидийски попълнения. В края на краищата римляните търпят поражение, а двамата генерали са убити.

През 209 г. Пр. Н. е. Публий Корнелий Сципион /в последствие Африкански/ нахлува в Испания. Превзема Картаго Нова, разбива Хасдрубал при Бекула и до 206 г. завладява югоизточна Испания и превзема Гадес. Оттогава започва римското господство в Испания, затвърдено от Марк Порций Катон и Тиберий Гракх, когато се образували и двете провинции - Близка и Далечна Испания.

800px-Conquista_Hispania.svg.png

Племена:

Племената населяващи централна Испания - вакеи, ареваки, карпетани, ветони, били смесени /келтибери/. Лузитаните в Португалия също били келти, както и галеките на север от тях. В Северна Испания оцеляли астурите, кантабрите и басконите, които били коренните жители на този полуостров. На юг в Андалусия живеели турдетаните - може би най-цивилизованите иберийски племена.

Войни:

Испанците били добри бойци, но били недисциплинирани, а и лесно се купували. През 2 век пр. н. е. римляните взаимствали късите им мечове /falcata/, прекръстенин на gladius hispaniensis.

soldado_ibero.jpgiberian-falcatas.jpeg

Половин век иберите водели почти непрекъснати войни срещу новите окупатори, изместили картагенците, което наложило на Рим да поддържа постоянен войскови континент на полуострова и да създаде първите отвъдморски колонии /каквито се явяват Италика и Картея/.

През 154-133 г. пр. н.е. избухнала дълга война между римляните и лузитаните, в която се включили и повечето келтибери. Въпреки упоритата съпротива от страна на иберите, възглавявани от Вириат римляните успяли да се наложат в централната част на полуострова благодарение на по-организираната си и дисциплинирана армия.

През 61г. пр. н .е. по време на наместничеството си в Испания Цезар затвърдил римското господство по атлантическото крайбрежие на полуострова, покорявайки галеките.

Астурите и Басконите били покорени по време на принципата на Август през 19 г. пр. н. е., а Испания била разделена на три провинции:

Тараконска Испания, Бетика и Лузитания:

Iberia_0001.gif

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...