Отиди на
Форум "Наука"

Печелившо хоби или нетипичен бизнес?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Печелившо хоби или нетипичен бизнес?

Как колекционирането на старинни монети или марки може да се превърне в доходна инвестиция?

Емил Гьорев

вестник Капитал

Сигурно сте чували различни истории за хора, които намират съкровище: било то в стар сандък, заровено на двора и на самотен остров. Или за някой, който е наследил класьор с марки от възрастен роднина, а впоследствие се оказва, че колекцията струва няколкостотин хиляди долара. Въоръжени с подобни градски легенди, страстните антиквари неуморно търсят щастието на живота си, измъквайки скъпоценни вещи (и най-вече монети) дори и изпод паркета на стари къщи, предназначени за събаряне. Рядко целта на тези хора е просто да допълнят липсващо парче в някоя тяхна колекция. По-често интересите са предимно икономически. И вероятно има защо.

Звън на злато

Поради специфичното си географско положение България е предпочитано място за търсачите на монети, тъй като е на пътя между Европа и Азия. "Най-често монети се намират около старите търговски пътища", обясни Иля Прокопов, главен специалист в отдел "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка. "Когато се почувствали застрашени от крадци, търговците заравяли или просто хвърляли встрани от пътя кесията с монети и съдейки по това колко много сме открили досега - рядко са успявали да се върнат да си ги вземат", разказа той.

Дори да не става дума за някое древно съкровище, може да се окаже, че притежавате нумизматична колекция, която само допреди няколко години е струвала няколко пъти по-малко. В България най-често става дума за златни или сребърни монети, отсечени от монетния двор на Българска народна банка (БНБ) в лимитирани бройки и по някакъв повод. Типичен пример е златният български лев, пуснат през 2002 г. Той е с емисионна стойност 500 лв., но към момента струва поне три пъти повече.

В случай че притежавате монета с висока нумизматична стойност, която искате да продадете, или пък това, което БНБ ви предлага за нея, не ви е по вкуса, може да посетите няколко места, на които се извършва активна търговия. Независимо дали става въпрос за покупка или продажба, най-популярното тържище за днешните колекционери е интернет и най-вече онлайн аукционът eBау. Много популярно място и голям форум, в който участват нумизмати от цял свят, е forumancientcoins.com. На него може да намерите както много информация, така и сериозни търговци. Освен тях има специализирани публични разпродажби и базари, в които може да се включите.

Нумизматиката в България като почти всяка по специфична дейност не е много ясно уредена по закон и това кара много хора да крият колекциите си. "В момента няма пълна яснота дали сте просто временен държател на монетите или сте техен собственик", обясни Иля Прокопов. Това възпира и нумизматите да застраховат монетите си, което е крайно наложително, тъй като лесно могат да станат обект на грабеж. Друг голям риск е възможността да попаднете на фалшификат - нещо, което при филателистите например е голяма рядкост.

Малки хартийки с голяма стойност

Друго интересно хоби, което с малко повече търпение може да се окаже много сполучлива дългосрочна инвестиция, е събирането на пощенски марки. За да се присъедините към филателистите, не ви е необходимо нищо повече от желание. Това е едно сравнително евтино занимание, като дори и едва няколко лева могат да ви свършат работа, за да дадете старт на колекцията си.

Когато става дума за покупка или продажба на марки, не бързайте да се втурвате направо в някой клон на "Български пощи". Това е предпочитано място за начинаещите колекционери, които правят първите си стъпки в тази област. Предлаганите от пощата екземпляри обикновено са от последните няколко години и са от по-масови тиражи, което и ги прави с не особено висока стойност.

Голям недостатък на пощенските марки е, че за разлика от монетите дори и лимитираните тиражи първоначално се продават на номинална стойност. Често е едва няколко стотинки. "Така, за да направите покупка с цел инвестиция, трябва да придобиете няколко стотин или дори няколко хиляди бройки, които след това трудно ще пласирате на пазара на много по-висока цена", обяснява Йордан Кочев, секретар на Съюза на българските филателисти. "Колкото по-рядко срещана е една марка, толкова цената й е по-висока. Така, ако се опитате да продадете голямо количество от определена серия, търсенето ще започне постепенно да се насища, а оттам цената бързо ще започне да пада", допълва той.

И тук, както при нумизматиката, а и при повечето колекционерски хобита основното място за търговия е интернет. Сред най-популярните сайтове са eBay и stampwants.com. Освен онлайн желаещите да купуват или продават могат да посещават организирани срещи на клубовете по филателия, каквито има във всеки по-голям град в страната. Средно един път месечно се организират и по-масови национални срещи.

Независимо че измамите с пощенски марки са много по-редки, отколкото тези с монети, никой не е застрахован срещу тях. Така че, когато купувате по-скъп екземпляр, е препоръчително да се посъветвате с експерти.

Инвестицията в марки и в монети е рискова като всяка друга алтернатива. Има обаче голяма вероятност тя да ви се отплати много по-добре, отколкото инвестиция на фондовата или стоковата борса, а ситуацията далеч не е така глобална и зависеща от толкова много фактори. Стига да имате желание да се занимавате с нещо подобно, наградата няма да закъснее - била тя дори само морална.

---

Интересни факти:

■ Най-скъпата българска марка в момента се казва "Обърната конница" и струва някъде между 15 и 20 хил. лв. За сравнение, най-скъпата марка в света - Black on Magenta, е на стойност около 3 млн. долара.

■ Най-богатите колекции от марки и монети са притежание на арабските кралски фамилии.

■ През 1841 година се появява обява в London Times, в която жена събира марки, с които да облепи стените на стаята си. Малко по-късно тази жена става първият известен филателист и поставя началото на едно от най-популярните хобита в света.

---

Въпреки че е почти невъзможно да попаднете на пощенска марка, която да струва милиони, историята познава и такива случаи. Така например през далечната 1886 г., шведът Джордж Бакман, без въобще да подозира, продава за 7 крони уникална пощенска марка, която намира случайно. Само 8 години по-късно в Англия тя вече се оценява на 400 лири. Последната й цена, която плаща неизвестен колекционер на търг през 1996 г., достига феноменалните 2.27 млн. долара.

Много сходна и интересна е и историята на белгиеца Жозеф Таянди, който съвсем неочаквано за себе си станал притежател на цял куп сребърни монети на голяма стойност. По време на бурен купон в съседния на неговия апартамент Жозеф правел отчаяни опити да заспи, но нищо не помагало. Накрая взел един тежък чук и започнал яростно да удря по стената. Само след три удара зейнала дупка и оттам се посипали цял куп сребърни монети...

---

1. В България истинските / със стойностни колекции/ колекционери на пощенски марки са толкова малко, че се познават поименно.

2. Има разлика между серии марки издавани от Парагвай и САЩ например, които държат /сравнително/ ниска цена и серии марки на Третия райх, Царство България или Царска Русия, които са по-скъпи, но много трудно могат да бъдат намерени в добро състояние / само от колекция/, защото в продължение на години има търговци специализирани в износа на пощенски марки от страната.

3. Човек, който не познава пазара много лестно може да бъде подведен. По принцип пощенските марки се оценяват по каталози на големи западни аукционни къщи. В България обаче пазарът е малък и цената върви в % от каталога.

4. Друг особен момент е, че старите колекционери са патриоти и предпочитат да продават на хора, които са колкционери, а не търговци - за да може марките да останат в страната.

5. Cтойността на колекциите варира съобразно икономическия цикъл, нараства по време на бум и спада рязко по време на рецесия.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...