Отиди на
Форум "Наука"

Тълкуване на думата "формален"


iskra

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Имам нужда от мнение как да тълкувам думата "формален" в словосъчетание като "формална политика" или "формален документ".

Това което намерих в интернет за определение в тълковен речник е следното:

формален

формална, формално, мн. формални, прил.

1. Който се отнася до външния вид, до формата на нещо. Формален облик.

2. Който се отнася до граматическа форма. Формално изменение.

3. Който става привидно; неистински, мним. Формално съжаление. Формално извинение.

4. Който е повърхностен, незадълбочен. Формално отношение. Формален поглед върху нещата.

5. Който е според определен ред, модел, образец. Формално отлагане на делото. Формално заявление.

6. Който се отнася към формализъм (във 2 знач. ). Формална логика.

? нареч. формално.

т.е. в единия случай "формалният документ" може да има определена форма на външния вид, а в другия случай да бъде повърхностен, или на обикновен език: "да отбие номера, без да върши работа"

кое ли от двете са имали предвид? :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А тълкуванието на словосъчетанията "формална политика", "формален документ" и др. под. не зависят ли от контекста, в който са употребени?!

Ако си дала своята автобиография на потенциален твой работодател, само за да видиш, дали той ще те одобри като кандидат за вакантната длъжност, без да смяташ да я заемеш, то в този случай ти си дала документите за кандисатстване (молба за постъпване на работа, автобиография, мотивационно писмо, копие от трудовата книжка, медицинско, документ за съдимост...) ФОРМАЛНО, PRO FORMA. За да отбиеш номера, че си ги подала. Дали ще бъдеш одобрена, не ти пука.

Разбира се, молбата, автобиографията, мотивационното писмо - тези документи имат форма, която трябва да се спазва, имат "реквизити"... Това значи, че на определени места се пише до кого е отправена молбата, от кого е, пише се МОЛБА, моли се нещо, добавя се какви документи я придружават, добавят се подпис на кандидата, населено място, дата... Мотивационното писмо също се пише по определена схема. А автобиографията може да се напише по няколко начина:

- хронологично (първо основното образование, а най-отдолу - третото висше, най-отгоре първата работа, най-отдолу - последния работодател)

- в обратен ред (първо третото висше, а детската градина с преподаване на френски език и висша математика - най-отдолу, хай-отгоре последната работа, която напускаш, а най-отдолу - първия работодател)

Трябва да се спазва формата на документите, иначе няма да те вземат на работа, ще личи, че не можеш да си напишеш молбата, че си неграмотна (поне - в това отношение).

Ако правителството даде въздушен и сухопътен коридор на Турция или на Русия, за да минат и да атакуват западноевропейска държава, но министрите са сигурни, че Турция (или Русия) няма да използва тези коридори, а това е неин блъф в преговорите с третата (западноевроп.) държава, разрешението от наша страна е формално.

Ако партията ДПС бъде обявена за противоконституционна (защото не трябва да е етническа, а и живеем в "демокрация") и бъде забранена, а тази партия не се саморазпусне, а продължава да съществува и да ръководи държавната политика, нейната забрана е формална, тя няма правни последици.

Ако си зазубрила материала, за да се явиш на изпита, взела си изита и в този момент си забравила наученото, тези знания са били формални, повърхностни.

Такива работи...

Ако не си разбрала, пак питай!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Istorik,

Много благодаря! Отговорът ти наистина е много изчерпателен.

Бих искала за всеки случай да уточня контекста на "формален документ", за да стане по ясно точно как да се тълкува.

"Формален документ" срещам напоследък в международните стандарти, така наречените ISO стандарти, където се казва: "трябва да се създаде формална политика" или "формална процедура" за .....

Ще съм ти много благодарна, ако може да го разнищим този казус, тъй като погледнато от страната на този който трябва да създаде документа, той може да каже, че го тълкува като създаване на документ, за да отбие номера, а погледнато от страна на проверяващия, може да изисква определена форма. И в единия и в другия случай и двамата изглеждат прави:-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има разни способи за тълкуване на една дума, защото тя може да има няколко значения или да изразява няколко нюанса на едно значение.

Граматическо. Формален означава нещо направено по определена форма, процедура, начин. Нещо изготвено точно според определени изисквания.

Историческо. Спазването на определена форма (процедура, способ) често на практика заменя същността. Затова думичката е придобила и негативно значение - в смисъл на повърхностно, бюрократично, педантично. Иначе казано или просто се прави това, което се изисква без да се влага нищо допълнително или се изискват неща, които не са толкова важни просто защото има такова изискване.

Систематическо - гледа се местонахождението на думата; контекста. Напр. В доктрината най-често се употребява в положителен аспект - т.е. нещо е направено както трябва, според изискванията. Житейски обаче е по-често в негативен аспект. Затова ако е в монография, по-скоро иде реч за спазена форма. Ако е във вестник, то означава по-скоро повърхностно, педантично, бюрократично.

Телелогическо (целево) - гледа се с каква цел е използвана. Напр. дали даден чонек се хвали или критикува. В първия случай може да означава, че той е изряден, във втория - че е бюрократ.

Разбира се на практика не се прави такъв анализ, а житейския ни опит позволява да прехвърлим мислено нещата и да се ориентираме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Galahad,

Благодаря!

Според теб думата "формален" в този случай къде трябва да я причисля: към Граматически, Исторически, Систематически или Телелогически.

Тогава може би да ми стане малко по-ясно как точно да я разтълкувам и дали може някъде да се позовем защо я тълкуваме по този начин, аз поне не намирам на какво към момента и затова разчитам на вашата помощ.

Още веднъж благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От гледната точка на проверяващия, документите, които той ще проверява, трябва да са изрядни, формални - да спазват изискуемата ФОРМА, изискуемя ВИД с необходимите за всеки документ реквизити - обозначаване на същността на документа (молба, автобиография, мотивационно писмо, студентска книжка, изпитен протокол, фактура, платежно нареждане...), на адресата (получателя), на автора на документа (този, който го е изработил), подписи и печати (ако са необходими печати - на институция, на фирма, на политическа партия, печат за дата...)...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Според теб думата "формален" в този случай къде трябва да я причисля: към Граматически, Исторически, Систематически или Телелогически.

Това са само способи, методи по които се установява в какъв смисъл е употребена думата. Има разбира се и други - напр. логическото. При него се използват правилата на логиката, за да се определи смисълът.

Ако думата "формален документ" е употребена в юридическо съчинение означава документ, за валидността на който се изисква спазването на определена форма - напр. трябва да е писмен или под формата на нотариален акт.

В журналистическа творба, напр. статия в жълт вестник може да означава да речем кетап, който е получен след като е изкаран някой платен курс, независимо дали притежателят на документа е усвоил някакви знания - той има документ притежаващ всички реквизити, но в главата му няма необходимото покритие.

За формалната политика не ми е много ясно. Предполагам, че става дума за негативния смисъл на думата - т.е. привидност, популизъм.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...