Отиди на
Форум "Наука"

Въздействащата сила на естествените аромати


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Макар и погребани със залеза на Великите империи на Изтока, тайните на Древното изкуство на ароматерапията, преживяват своебразно възраждане в наши дни. Търсенето на алтернативни подходи за лечение и поддържане на добър физически и психически тонус, неизбежно провокира връщането назад, към старата традиция. А притегателната щ сила е огромна, поради характерните за нея простички и естествени правила, напълно в хармония със заобикалящата ни природна среда и човешката същност.

В чисто исторически план лечението с аромати и естествено извлечени от природата етерични масла, води началото си от Египетската, Индийската и Персийската традиции. Тайните по добиването на ценния екстракт, както и приложението му в лечебната и религиозната практика, били известни само на малцина избрани, на които се приписвала висша мъдрост и свръхестествени способности.

Известно е, че още Хипократ е предписвал на пациентите си масажи с етерични масла, както и процедури с ароматни вани. Поради своето антисептично и противоалергично действие, повечето масла са намирали приложение при козметични процедури, за дезинфекция на въздуха в затворени помещения, както и за ароматизиране на облеклото и спалното бельо.

Една легенда, достигнала до нас, разказва как Клеопатра успява да омае самия Марк Антоний, освен с естествения си чар, но и благодарение на използваното от нея масло от Египетски жасмин, капки, от което тя си слагала по време на деловите си срещи с него. Жасминът, популярен в Индия като „лунна светлина на любовта", е едно от най - скъпите масла в света. За екстрацията само на 10 мл аромат е необходимо събирането на над 300 цвята жасмин.

Днес е доказано на практика, че естествените природни екстракти подобряват както телесното, така и душевното здраве. Допринасят за разтоварване от стреса и напрежението, за придобиване на спокойствие и увереност. Възвръщат оптимизма, радостта от живота, като укрепват имунната система.

Ако трябва да обобщя с една дума основния принцип в ароматерапията – това е принципът на удоволствието!

Гаранция за ефективността на терапевтичните процедури е съобразяването с индивидуалността – т.е. ароматът трябва преди всичко да Ви харесва, да го оценявате като приятен и предпочитан, сред многото други.

Важни също така са умерените количества при прилагане на ароматните масла; комплексното въздействие върху организма и подкрепяне на естествените му защитни сили, както и внимателното съчетание с други лекарствени средства (напр. есенциите и ароматите в съчетание с антибиотици, увеличават ефекта от тях от 4 до 10 пъти).

Ароматерапията се прилага в редица случаи както самостоятелно, така и в съчетание с рефлексотерапия, психотерапия, кинезитерапия и масажи.

Продължителността на процедурите също може да варира в зависимост от крайната цел и вида на прилаганата процедура. Инхалациите, например, се прилагат 1-2 пъти дневно с продължителност 7 до 10 дни; ароматизираните вани – 2 до 3 пъти в седмицата, докато изчезнат симптомите на оплакването. Масажът е препоръчителен един път на 2-3 дни, като цялостният цикъл от процедури е между 10 и 12 броя.

Най-разпространените методи на приложение и лечение с етерични масла са следните:

Ароматизиращи лампи – най-широкоразпространения начин на приложение. В лампата се налива вода, в която се капват няколко капки от избраното етерично масло, като внимаваме да не превишим описаното на опаковката максимално допустимо количество, както и се съобразяваме с размера на стаята (2 капки етерично масло са напълно достатъчни за 5 кв.м площ). Не е желателно водата да кипи, тъй като това ще се отрази върху лечебните свойства и качества на аромата. Процедурата се извършва при затворени врати и прозорци на предварително проветрено помещение.

Инхалации – осъществяват се чрез вдишване или директно от шипенцето, или след предварително нанасяне върху подходяща тъкан. Продължителността на процедурата е от 3 до 10 минути, по възможност със затворени очи.

Ароматни вани – тази процедура се отличава с положително въздействие върху целия организъм, тъй като екстрактът е в непосредствен контакт с цялата повърхност на тялото. Маслата биват бързо усвоени от епидермниса, благодарение на високата си проникваща способност, след което попадат в лимфната мрежа и потока на кръвта. Необходимо е добавянето на емулгатор във ваната, който да улесни свързването на етеричното масло с водата. Такъв вид емулгатор е например, морската сол. Процедурата е с продължителност 10-15 минути.

Масаж – един от най-ефективните методи за въздействие върху организма. Осигурява комплексно въздействие и ускорено проникване на ароматичните вещества в лимфната система и кръвта. Освен цялостно отпускащо и успокояващо действие, масажът влияе положително на дихателните органи, кръвообращението, централната и периферната нервна система, подобрява функционирането на ендокринната система, червата и черния дроб. Приложението е следното: в масло, което служи за база, наричано още функционално масло (напр. бадемово масло), се добавят 15 до 20 капки от етеричното масло, след което субстанцията се разклаща добре.

Известна е също така употребата на етерични масла при обогатяване на всекидневно използваните от нас козметични продукти. Например шампоаните с добавки на етерични масла подпомагат укрепването и заздравяването на косата, подобряват състоянието на кожата на главата и отстраняването на пърхота.

Експертите препоръчват следното съотношение: на 100 мл обикновен шампоан се добавят 15 до 20 капки етерично масло.

Като за мазна коса е препоръчително масло от розмарин или лимон. За суха, третирана и изтощена коса – лавандула или чаено дърво. За растеж на косата – розмарин или мащерка.

А сега нека се спрем малко по – подробно на лечебните свойства на различните етерични масла.

Известни със своето силно изявено противогрипно и имуностилулиращо действие са: евкалипта, чаеното дърво, чубрицата и хвойната.

Противовъзпалителни биват маслата от лайка, лавандула, маточина, мента и чаено дърво.

Като антидепресанти се изявяват: бергамота, жасмина, пачулите, розата, маслото от сандалово дърво, илан-иланг и нероли.

Боукоуспокояващи биват: ментата, лайката, бергамота и розмарина.

За дезинфекция на помещения се прилагат: лавандула, хвойна, евкалипт, салвия, канела, карамфил, мащерка, чаено дърво и цитронела.

Намаляващи кръвното налягане са: иланг-иланг, босилек, маточина, лавандула.

Стимулиращи потентността: жасмин, мускат, роза, пачули, сандал и иланг-иланг;

С успокояващо и релаксиращо действие: маточина, лавандула, мандарина, босилек, лайка, пачули.

Спазмалгонни са: лимона, хвойната, бергамота и кипариса.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...