Отиди на
Форум "Наука"

Тайните на океанските дълбини


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Има дни, в които от океана се чуват странни звуци.

Кой ги издава - неизвестни за науката чудовища или жители на подводна цивилизация?

КАЛОЯН СТОЯНОВ

вестник "Политика"

http://politika.bg/

Дълбините на океаните са толкова неизучени и необятни, че там могат да се крият дори извънземни. Така смята ръководителят на Международния проект за акустичен мониторинг професор Кристофър Фокс. Тайнствените подводни обитатели са невидими, но могат да бъдат чути, твърди той. Вече няколко години ученият записва и анализира в лабораторията си за изследване на морската среда на Тихия океан в Нюпорт, щата Орегон, САЩ, загадъчни звуци, които идват от бездната. Вълните понякога изхвърлят на брега загадъчни трупове с чудовищни размери.

Калмар с размер на подводна лодка

Труп на чудовищен калмар от вида архитевтис, който тежи четвърт тон и има 15-метрови пипала бил намерен миналата година близо до остров Макуори, южно от Тасмания. Експертът по калмарите Стив О'Ши, старши научен сътрудник в университета в Оукленд, Нова Зеландия, определил, че това чудовище било малчуган, който можел да порасне на дължина още няколко десетки метра. По тялото на калмара имало следи, оставени от още по-големи екземпляри. Океанолозите смятат, че науката знае повече за динозаврите, отколкото за гигантските обитатели на океанската бездна.

Зъб на акула - 12 сантиметра

В океана вече 50 милиона години могат да живеят акули с дължина над 30 метра. Те не са измряли, както се е предполагало по-рано. До този извод са стигнали специалистите по бели акули - американците Ричард Елис и Джон Маккоскер след изучаванет на стотина 12-сантиметрови зъба, взети с помпа от океански дъна по цял свят. Неслучайно научното название на рибата - мегалодон - звучи като „велик зъб". Такава акула с лекота би могла да преглътне лек автомобил или да захапе яхта или подводница. Елис е убеден, че чудовищните зъби не са праисторически находки, а чисто и просто в наши дни гигантските акули ги губят от старост.

За последен път зъбато чудовище е било видяно през 1963 г. край бреговете на Австралия. По разкази на рибари тяхната шхуна била нападната от 40-метрово същество, което приличало на акула. Някои от очевидците даже уверявали, че е било около 90 метра. В огромната паст с размери на гаражна врата мигновено изчезнали няколко контейнера с лангусти, които висяли от борда. Всеки контейнер бил с диаметър метър на три.

Непознати звукови обекти

Звуци от морската бездна улавя система, която е предоставена от военните на науката. През 1960 г. специалисти от Военноморските сили на САЩ установили под водата глобална мрежа от хидрофони, която била предназначена за следене на съветски субмарини. Но през 1991 г. към нея получили достъп и граждански учени.

Постовете за прослушване, разположени на дълбочина от няколкостотин метра, позволяват да бъдат разпознати повечето звуци по спектограмата - това са своего рода гласови отпечатъци. По тях може да се отделят „песните" на китовете, бученето на подводниците, триенето на айсбергите по дъното или подводни земетресения. Но професор Фокс слуша и още нещо.

Неизвестни източници показват наличието на дълги вълни, които се разпростират на грамадни разстояния - на практика по целия океан. Те се засичат от датчици, разположени в различни краища на земното кълбо. Звуците са нискочестотни, приличат на отзвук от работеща техника или на адресирани към някого сигнали.

Записани на магнетофон и пуснати на бързи обороти, те стават различими и за човешките уши. Освен това придобиват характерни особености. Учените са им дали свои наименования: „влак", „свистене", „забавяне", „вой". „Да вземем например „забавяне" - казва Фокс.- Този звук, който прилича на кацащ на летището самолет, за първи път се е появил през 1997 г. в Тихия океан. Сега той се е преместил в Атлантическия. Източникът е разположен далече от хидрофоните и не можем да го засечем".

Модулираният по честота и осмислен сигнал под наименованието „възходящ" постоянно звучал в периода от 1991 до 1994 г. После изведнъж изчезнал. Но тази година се появил отново, забележимо се усилил и станал по-разнообразен. Усилията на аналитиците от ВМС на САЩ, които се опитват да разберат причината за сигналите, засега не се увенчани с успех. Никой не знае чии са сигналите и откъде точно идват. Засичането на тайнствените звуци е невъзможно. Те все едно са решили нарочно да „домуват" по-далече от хидрофоните и се местят.

НЗО - непознати звукови обекти. Така биват наричани тези аномалии по аналогия с НЛО. Кой шуми? Неизвестни на науката чудовища или прищълци?

Плаващи чинии?

От време на време ВВС на САЩ фиксира тайнствени подводни обекти, които се движат на дълбочина повече от 6000 метра с невероятна скорост - - 370 км/час. В настоящо време скоростта на най-мощните атомни подводници не превишава 60 - 80 км/час. Дълбочината също е стандартна - максимум 1.5 километра.

Ето един случай, разказан от изследователя на аномални иизследвания на аномални явления Максим Бул.

През март 1966 г. в САЩ се провеждали изпитания на далечна подводна връзка. Километровата антена била проточена по континенталния шелф. В морето пратили съд със спуснати към дъното локатори. Но след началото на експеримента започнало да се случва нещо необяснимо.

Първоначално приемали единичен сигнал, след което започнало да се получава нещо като ехо, придружено от странни, все едно закодирани съобщения. Експериментът бил повторен няколко пъти - отново същия резултат. Останахме с впечатление, признава впоследствие един от участниците в експеримента полковник Алекс Сандерс, че някъде там, в глъбините, някой приемаше нашия сигнал и го имитираше с цел да привлече нашето внимание, а след това започваше да предава своето съобщение на същата вълна.

Когато засекли източникът на тези сигнали, открили, че той се намира в един от малко изучените райони на Атлантическия океан на дълбочина 8000 метра. Тази аномалия не била разгадана и експериментът бил прекратен като неуспешен.

Но след 30 години, през 1996 г., записаните сигнали били прослушани на компютри на Пентагона. Какво е показала разшифровката, криптографите на ВМС на САЩ до ден днешен премълчават, но военните океанолози забележимо активизирали изследванията си както на самото дъно в този район на Атлантическия океан, така и чрез всевъзможни начини за далечна подводна връзка.

Непонятно е и друго: способни ли са живите същества или някакви други обекти да се движат в дълбоките води със скорост на метеор? Оказва се, че има и такива наблюдения.

Ето вече повече от сто години моряци от търговски и военни съдове съобщават за странни явления - ярки огньове и непознати обекти под водата. Болшинството от съобщенията се отнасят за акваторията на Персийския и Сиамския заливи, Южнокитайско море и Малакския пролив. Учени от Националния център за изучаване на океана и атмосферата на САЩ подготвят експедиция за изследване на един от най-дълбоководните каньони Минданао, с дълбочина 9000 метра, откъдето в последно време все по-често се чуват странни звуци. Може би това пътешествие най-накрая ще разкрие тайните на подводния свят?

Колкото по-дълбоко, толкова по-страшно!

Oкеанските дълбини се простират на 4.5 километра. Но на отделни места дъното стига до 11 км. Ето как описва своето пътешествие в бездната до Бахамските острови зоологът Уилям Биб:

- 637 м, плътна тъмница. Тайнствени призраци се носят насам-натам.

- 670 м, най-мрачното място на света. Нещо присвятква. Огромни риби със светещи зъби.

- 725 м, риба-дявол със зейнала паст - образ, сякаш от Ада. Риби, които сякаш се състоят само от грамадна уста.

- 760 м, водата е с най-черния цвят, който може да съществува. В светлината на прожектора се вижда да преминава дълго чудовище.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Видео към интересно филмче точно по въпроса в сайта на Българска Наука - www.nauka.bg

Тайните на океана (Видео)

default.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хъм, статията е изцяло в духа "да търсим сензациите". С изключение на гигантските калмари, които вече десетилетия не са сензация, всичко друго е за отдел криптозоология. Може би няма да е лошо да се създаде такъв.

----------------------------------------------------------

е честото - нов раздел

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител
Видео към интересно филмче точно по въпроса в сайта на Българска Наука - www.nauka.bg

Тайните на океана (Видео)

default.jpg

Имах удоволствието да го гледам на 3D много е хубаво филмчето!!!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...