Отиди на
Форум "Наука"

Животинския свят


Recommended Posts

  • Администратор

Необхватно разнообразие от форми и багри - това е първото нещо, което забелязваме, когато хвърлим поглед наоколо. По-прости и по-сложни форми, спокойни и ярки багри. Какво знаем за тайните, които крият те?

Геометрията е клон от математиката, който изучава свойствата на геометричните фигури. Те имат различна форма—триъгълна, квадратна, трапецовидна, кълбовидна... Във физиката се говори за форми на съществуване на материята — газообразна, течна и твърда. Политиката се занимава с различните форми на управление на държавата. А какво се разбира под форми в зоологията?

За физиката багрите, т. е. цветовете, не са нищо друго освен електромагнитни трептения с определена дължина на вълната.Химията изучава химичния състав на багрилата, на които предметите дължат цвета си. Изобразителното изкуство се интересува от емоционалното значение на багрите. В политиката багрите също не са без значение. Държавите и политическите партии използват цветовете като символи. А какво представляват багрите на животните и какво е тяхното значение?

Живите организми са нещо много по-сложно от геометричните фигури. Ето защо по-сложно стоят и нещата с тяхната форма. Същото се отнася и до тяхната окраска. Куче, котка, заек, лисица, петел — още от ранно детство се запознаваме с тях и дълбоко в нашето съзнание се запечатва убеждението, че светът е населен с различни видове животни. И че всеки вид има свои характерни белези, своя форма и окраска.

Разбира се, животните се отличават и по белези, които не се виждат. Те имат различни изисквания към условията за живот, различна телесна температура и т. н. Това са белези, които нямат нищо общо с тяхната форма и окраска. Последните се възприемат само по зрителен път.

Необхватното разнообразие от форми и багри е особено характерно за живата природа. То поражда у нас редица въпроси:

Колко голямо е това разнообразие?

Винаги ли е съществувало, а ако не, как и защо е възникнало?

На какво животните дължат формите и багрите си?

Какво значение имат те за техния живот?

И още много въпроси, разбира се, свързани с тези.

Зоолозите означават като форми групи от индивиди, които се отличаван от други индивиди от същия вид животно по определени, сравнител, но постоянни белези. Две отделни форми от един и същ вид могат да се отличават само по своята окраска. С други думи окраската се схваща от зоолозите също като елемент на формата. Самата окраска понякога се състои от рисунки (петна или ивици), които също имат определена форма. Начинът, по който те са разположени върху тялото, влияе върху начина, по който общата форма на животното се възприема от останалите животни.

Независимо от това, че окраската, както и някои други качества, които се възприемат по зрителен път, например размерите, зоолозите схващат като елементи на формата, на места в текста думата форма се употребява в смисъла, в който се изполва в геометрията. Нека читателят не ни се сърди. В говоримия език често се случва една и съща дума ла се използува с различно значение.

В някои случаи формата и окраската имат чисто физиологично значение за животните, които ги притежават. През лятото отиваме на море не само за да си починем, но и за да получим тен. Колко скъпо заплащат нетърпеливите, които остават дълто на плажа още в деня на пристигането. Кожата им почервенява и започва да боли, появяват се мехури, после и рани. В същото време други от сутрин до вечер гордо показват под палещите лъчи на слънцето красивия си кафяв тен, без да се страхуват. Тъмният пигмент предпазва кожата им и тъканите под нея - от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Формата на тялото може да е свързана с изпълняването на определена служба. Това се отнася и до формата на отделните органи. Обтекаемата форма на тялото на повечето риби е подходяща за плуване във водата. Но животно с такава форма на тялото и с плавници вместо крака би се чувствало безпомощно на сушата. Никой от нас не си въобразява, че ще може да полети, ако размаха ръцете си като птица. Затова пък много птици с лекота прекарват във въздуха дни наред, без да кацат. А предните крайници на бозайниците (каквито са и хората) и крилата на птиците са органи с общ произход и със сходно устройство.

За животните, които са надарени със зрение, формата и окраската на останалите живи същества представлява важна информация или сигнал за действие. Тя им позволява бързо да се ориентират в обстановката и ако е нужно — правилно да реагират. Това е котка, куче, топола — на нашия мозък са необходими само части от секундата, за да получи тази информация. Достатъчен е един поглед към предметите, които са привлекли вниманието ни.

Наистина, зрителната информация не е единствената, която получаваме от заобикалящия ни свят. Предметите имат още много качества, които долавяме с други сетивни органи. Те могат да бъдат твърди или меки, да имат определен вкус и миризма. Специални чувствителни клетки, разположени по кожата, в носа или по езика, ни дават информация за тези им качества. Но зрителната информация има както за нас, така и за останалите животни, по-специално значение. Ако веднъж сме опитвали вкуса на лимона, вече знаем, че той е кисел. Достатъчно е само да го видим и в устата ни се отделя слюнка. С други думи, информацията, която получаваме по зрителен път, неизбежно се свързва в нашия мозък с цялата информация, която имаме от предишния си опит, получен чрез останалите сетивни органи.

Много често зрителната информация е напълно достатъчна, за да вземем решение за действие. Така е и при животните, макар техният мозък да е с много по-ограничени възможности. Една котка взима веднага „своето решение", щом само зърне мишката. Зрителната информация играе важна роля както в отношенията между хищник и жертва, така и в сложните взаимоотношения между индивидите от един и същ вид, например в сложните йерархични отношения в стадо маймуни, а също и в отношенията между индивидите от различен пол.

Някои животни притежават окраска, която ги скрива от погледа на врага. Такава е окраската на някои зелени видове птици, змии и жаби, който живеят по вечно зелените дървета в тропиците. Белият цвят на някои полярни животни и жълто кафявата окраска на пустинните обитатели имат също така защитно значение.

Окраската на други животни предупреждава врага, че е по-добре да се откаже от намерението си да ги нападне. Животните, които притежават някакво ефикасно средство за защита — отровно жило, отровни кожни жлези или телесни течности с неприятен парлив вкус, имат ярка окраска, която се забелязва отдалеч.

А има и животни, чиято форма и окраска представлява за останалите по-скоро дезинформация, отколкото информация, форма и окраска, която заблуждава противника. Има мухи и пеперуди, които по външен вид приличат на оси. Сигурен съм, че ако ги видите, няма да изпитате никакво желание да ги докоснете с ръка, макар да са съвсем безопасни.

Формата и окраската са нещо характерно за всеки отделен вид животно. Ето защо относителна представа за богатството от форми и багри в животинския свят ще ви даде това списание в следващите броеве.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...