Отиди на
Форум "Наука"

Антисръбски действия в Поресавието 1821 и 1827


Recommended Posts

  • Потребител

Бих желал да узная нещо повече за тези случаи ако може някой да ме насочи към писмени източници свидетели на епохата, кой е писал по късно за тях и също така участниците както и какво се е случило.

Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

През 20-те години на 19 в., рязко нараства недоволството срещу властта на сръбския княз, сред населението на изток от р.В.Морава. Още в 1819 г. е разкрит заговор в който участва братът на Хайдут Велко и Стефан Нишлията. В 1821 г. се надига брожение сред населението в Пожаревачка нахия. Кнезовете Марко по пракор „Абдула” (българин от Нишкото село Матеевци) и Стефан Добрянец, брат на воеводата Петър, иската да се отделят в отделно княжество, за което търсят помощта на Марашли Али паша, комендант на турския гарнизон в Белград. Пашата ги уверявал че „тъй както Морава дели тяхната земя от Шумадия, така те няма за какво да се подчиняват на Милош”. В заговара са включени двама братя на Хайдут Велко – Милко и Милутин и Юксим – кнез от Пожаревачко. Но Милко се уплашва и издава начинанието. Милош изпраща брат си Ефрем с войска да потуши бунта. Марко е заловен и по-късно убит, останалите се спасавят с бягство през Паракин в Турция. През 1825-26 г. има втори опит за отцепване извършен от местните водачи Милош Петрович Дяк търговец от с.Кусадка, писар на Кара Георги и Геоги Чарапич. Ефрем се справя със заговора, като използва жестоки средства за сплашване – рязане на езици, ръце, изтезания. /ГЗ-БМ,стр.58-59, Гаврил Занетов - Българи на Морава/,/КМ-ИС,стр.69, Кръстьо Манчев - История на Сърбия/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...