Отиди на
Форум "Наука"

Войната? на прабългарите с остготите


Recommended Posts

  • Потребители

Предлагам да дискутираме тази тема. Има ли такава война според вас в края на V-ти век/началото на VI-ти век, или написаното от Магнус Енодии и Касидор Сенатор се отнася за изолирано сражение (сражения) или битка (битка) между прабългари и остготи? Доколко може да вярва на източниците за наличие на такива сражения (доколкото може да има объркване от авторите на "Българи" с "Хуни", последните разбити при Недао - с неясна, според мен съдба, и присъствие на техните остатъци в региона - в посочения период),.. и как ги тълкувате? Теофан Изповедник дава потвърждение за съюзничество на прабългарите и император Зенон, което е насочено срещу остготите - имате ли причини да се съмнявате в това сведение, и доколко и как според вас това събитие може да е свързано със сраженията (или войните) между остгоготи и прабългари описани от Магнус Феликс Енодий и Касиодор Сенатор? Къде и как локализирате тези прабългарски части (ако смятате че има такива) и съответно къде и кога - сраженията им с остготи: Смятати ли че упоменатите прабългари са били федерати в Илирия, или са били имигранти нашественици в Панония, например /или друго/...

Конктретно: Възможна ли хипотезата /предположението/, че упоменатият у Йордан - военен магистър Флавий Савиниан, разбит от силите на Теодорих и Мундо е бил водач на българи-федерати живеещи и населяващи Илирия....Интересно е в тази връзка, че името "Савин" присъства в именника, и също че първото име е носено от някои "варвари" - натурализирани римляни, които стават военни магистри, и по "своево рода" са водачи на федератните на Империята "варварски" народи - например аланът Флавий Аспар предвождащ алански части; "скитът" Флавиус Гаудентиус; германецът Флавиус Орестес - предвождащ федератни части .. Забележка: Последното според мен, не доказва това предположение (хипотеза), но го прави възможно - т.е малко или повече вероятно, когато се изследват и вземат под внимание - синхронните източници (или липсата на такива), в които има сведения за наличие (липсват такива при Йордан) на прабългарски части в региона - това всичко във връзка с /при анализ на/ описаните сражения на остготи и прабългари..

Лично аз - нямам определени мнения (преддположения, идеи и "виждания") в момента по зададените въпроси, надявам се да добия такова в хода на дискусията -т.е при експониране на факти, и мнения..

По възможност - аргументирайте мненията си..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много интересни хипотези!!!

В т.ч. и за името Савин (Сабин) и възможният му произход. Изворите са категорични - не само наситеното описание на Енодий, но и останалите два се "засичат" което ще рече, съмнение поне според мен няма. Вероятно българи са се движели с хуните в Европа. Кои българи са това от доста многото български племена на мен ми е трудно да се каже, но дори да приемем, че текстът на Енодий е апологетичен, той пак дава достатъчно сведение за твърде сериозен военен фактор в лицето на българите. (Но пък за какво му е на един епископ да царедворничи...) За федерати - не знам да има такива данни, но съюзници - може би.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами за времето между Атила и Кубрат най-много сведения има за българите в района на Срем. При виз. завоевание по време на Македонската династия там византийците последно налагат властта си.

Иначе за военните действия с Теодорих - е, щеше да е хубаво да имаше повечко данни. Но все пак и на толкова трябва да сме доволни. Все пак дори за крал Артур нямаме кой знае колко много данни. :(

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...