Отиди на
Форум "Наука"

Обратни на света


Recommended Posts

  • Потребител

Отдавна си задавам един въпрос който е винаги без отговор. Защо сме обратни на другите нации с отговорите на ДА и НЕ с глава. Ако има отговор някой на този въпрос, моля да ми гo изпрати на е - адрес: zlatniteribki@yahoo.com. Благодаря Ви предварително за отговора.

Красимир Димитров

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Такова нещо просто няма! Тяхното да е движение на главата, започвайки отгоре надолу, а нашето не е същото движение, започващо обаче отдолу нагоре!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това, казвайки не с глава, ние си повдигаме веждите и правим гримаса с уста, като си притискаме устните една към друга, опъваме ги встрани и ги повдигаме нагоре.

Не мога да кажа, че сме обратни! То е индивидуална черта на всяка нация. Например не можеш да говориш английски или който и да е друг език без да се съобразяваш с тази индивидуалност. Ако кажеш на англичанин: Хайде да хапнем нещо на крак, той няма да разбере за какво става въпрос. Какво е това, да ядем на крак! Същото ще е, ако англичанин каже на българин: Хайде да хапнем някаква бърза храна (fast food). Каква е тази бърза храна! И двете обаче, значат едно и също!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Наскоро ходих в Трансилвания и там приказвах с унгарците. Питаха ме същото, защо така казваме "да" и "не". И аз си казах просто така, но те ме шашнаха с тяхното си обяснение.

Един унгарец от този град(Свети Гьорги) бил ходил в Канада. Там станало дума за този българска особеност, защото и тамошните българи са същите, а един словак казал че знае защо. И им разказал.

Когато сме паднали под турско, агите недвусмислено давали изобрът: "Или ставаш турчин, или даваш главата". А българите казвали "Не, не ставам турчин" и навеждали глава да я вземат. Та от там идвало това навеждане или прекланяне на глава при "не".

Казвам ви какво знаеха хората там, а вие си имате цялата свобода да обърнете спора в политически, етнически, исторически, филосфски и нам какъв си още.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...