Отиди на
Форум "Наука"

Законът за културното наследство, все пак, беше приет!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

След двегодишна работа на политици и експерти и още шестмесечни обсъждания в парламента законът за културното наследство в четвъртък окончателно беше приет. Депутатите одобриха на второ четене всички текстове, които бяха оспорвани от колекционери и експерти. И в четвъртък поддръжниците на закона отбелязаха, че съпротивата срещу него е подклаждана главно от големите и известни притежатели на антики. Колекционерът Димитър Иванов (шеф в бившата Държавна сигурност) каза пред "Дневник", че ще се търсят всички начини, за да не влезе законът в сила.

Въпреки официално дадените обещания от ръководствата на трите парламентарни групи на мнозинството доста депутати от БСП отказаха да гласуват. В залата останаха само 20-ина социалисти. Така разпоредбите минаха с гласовете на стотина народни представители. Опозицията също гласува "за".

Според новите норми до 10 октомври всички, които имат археологически ценности, ще трябва да ги регистрират. Притежателите на нерегистрирани находки след този срок може да бъдат наказани със затвор. До 10 октомври трябва да бъдат регистрирани и монетите, като това ще се прави от нумизматични дружества. Собствениците на културни ценности, които не са археология (наследствени пендари, картини, народни носии, традиционни музикални предмети), няма да са задължени да ги декларират, ако не искат да търгуват с тях.Археологическите обекти ще са публична държавна собственост. Ако антика бъде определена като национално богатство и притежателят й не може да представи официален документ за собственост, той става просто неин държател. Правото на собственост ще се удостоверява с решение на съд или митническа декларация за внос. Политици, запознати с възможностите на големите колекционери, коментираха, че те няма да са затруднени да си осигурят документи за покупка на ценностите в чужбина. Според други обаче хватката няма да може да се приложи за вече описани в каталози експонати, станали известни и на широката публика. Собствеността върху ценностите, които не са национално богатство, ще може да се удостоверява и с декларация.

Забранява се търговията с движими археологически ценности национално богатство. Находките, които не са национално богатство, вече ще се продават само на търг и в нумизматичните дружества, но не и в антиквариати. Записва се задължение на инвеститорите на обекти да финансират спасителни разкопки до пълното проучване на археологическия обект на територията на строежа. Собствениците на сгради - паметници на културата, ще трябва да ги поддържат, а ако не могат, държавата и общината ще поемат реставрацията, като учредят ипотека върху сградата в своя полза.

До 30 хил. лв. ще е глобата за фирми, които строят в защитени територии, за опазване на културното наследство без съгласуване с Националния институт за паметниците на културата. За търгуване с неидентифицирани и нерегистрирани движими културни ценности глобата е до 10 хил. лв., а за фирми - до 15 хил. лв. Ако антиката е национално богатство и за продажбата й не е уведомен министърът на културата, глобата е от 30 хил. до 50 хил. лв., а фирми - от 40 хил. до 60 хил. лв. В двата случая вещта, предмет на нарушението, се отнема в полза на държавата. Предвижда се недвижимите културните ценности да могат да се отдават на концесия. Това ще е възможно дори и за непроучени археологически резервати като Перперикон. Остава забранена концесията за паметници в списъка на ЮНЕСКО и археологически резервати като Плиска и Преслав, за музеи и религиозни храмове.

---

Димитър Иванов, колекционер:

"Ще се търсят всички възможни средства, за да не влезе в сила този закон, който поначало е неприемлив. Може президентът да наложи обосновано вето. Още повече - е историк. След това остава Конституционният съд. В Европейския съюз няма такъв закон, той е много слаб. Не е въпросът дали ще навреди на някого, но изобщо няма да помогне. Законът не се занимава с фундамента на културно-историческото наследство, а засяга само една част - археологията и иманярството. Проблемът е, че България е в безалтернативна ситуация, в която и сегашният закон от 1969 г. е безобразно остарял, а току-що приетият не може да бъде поправен."

---

Вратичка и в новия закон

Експертите антимафиоти, занимаващи се с трафика на антики, имат опасения, че лесно може да се намери вратичка и в новия закон за културните ценности, според който собствеността на антики - национално богатство, ще се доказва с документи за митнически внос и ще се признава собственост върху ценности, купени в чужбина. Нищо по-лесно да се изнесе тайно някоя вещ, там да се предаде на което и да е частно лице, а на границата да се декларира, че си го купил от него, обясняват те. Прогнозите са също, че нумизматите най-вероятно няма да си регистрират колекциите, дори и да има пълна амнистия на незаконно придобитите ценности. Причината е, че те не искали колекциите им да са статични, искали да търгуват с тях, а ще имат проблем, ако попаднат в регистър.

http://www.dnevnik.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гледам имаше реакция на мафиотите в културата и разни "колекционери" - художникът Светлин Русев се пенявеше нещо във в. "Труд", че законът бил нескопосан и написан неграмотно и атакуваше авторката Нина Чилова от НДСВ, която е зам. министър на културата (според мен тая наистина е некомпетентна, но закона едва ли го е писала тя)! :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това, че от закона са недоволни иманярите съвсем не оправдава обстоятелството, че той е правен абсурд и е дело на празни тикви.

Ако антика бъде определена като национално богатство и притежателят й не може да представи официален документ за собственост, той става просто неин държател.

Ами да приемем, че преди 2 века ваш пра...дядо си купува от Чипровци съдинка или накит. Само че това се е правело без документ и тя си се е предавала без документ, тъй като не е имало изискване в закона от онова време за писмена форма, а и музейни институции, които да придадат тази форма.

А какво значи "определена" - ами сещам се как една специалистка определи като културно-историческа ценност три печатни книги от вт. пол. на 20в. (между 1945 и 1990г.). Сещате се, че при такъв подход държавата може да извърши експроприация на 90% от домашната ви библиотека.

Просто започва нова национализация, която ще бъде последвана от незаконна приватизация от номенклатурни колекционери и КДС-каналджии.

Защо не се постави просто един полицейски пост за да се спрат незаконните разкопки на Рациария или не се каталогизират и фотографиран иконите в черквите и музеите, а цялото усърдие се хвърля върху това, което е оцеляло по домовете на хората? Ако не се спрат незаконните разкопки, а вместо това се тарашат домовете на хората, то намереното от иманярите просто ще заминава зад граница.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...