Отиди на
Форум "Наука"

Определяне градус по Тьорнер


Kosta

Recommended Posts

  • Потребител

Определяне на общата киселинност на млякото по Тьорнер:

Еталонът за млякото се приготвя като се смесят в колби за титруване 10 мл. мляко, 20 мл. дестилирана вода и 1 мл. 2,5%-ен разтвор на кобалтов сулфат.

В ерленмайерова колба се отмерват с пипета 10 мл. мляко, добавят се 20 мл. дестилирана вода и 2-3 капки фенолфталейн. Сместа се титрува с 0,1N р-р на натриева основа до поява на розово оцветяване, съвпадащо с оцветяването на еталона.

Киселинността се изчислява по формулата:

К = 100*V/V1

K - киселинни градуси

V - количеството р-р на натриевата основа, изразходвано за титруване на пробата, в мл.

V1 - количеството на пробата, в мл.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...