Отиди на
Форум "Наука"

История за змията


Recommended Posts

  • Потребител

Змиите са студенокръвни безкраки влечуги, близки родственици на гущерите, с които спадат към един и същи разред — Люспести. Съществуват също така и няколко вида безкраки гущери, които външно наподобяват змии, но не са свързани с тях по друг начин. Любовта към змиите е наречена офиофилия, а страха офиофобия.

Подозрителността на човека към змиите, породена още от древни времена, се е запазила и до днес. Змията обикновено се асоциира с отрова и смърт, но това е погрешно. От около 2600 вида змии само 400 са отровни. В България отровните видове са 6 - пепелянката, усойницата, остромуцунестата усойница, каменарката, котешката змия и вдлъбнаточелият смок. При последните две отровните зъби се намират навътре в устата и с тях могат да ухапят само дребни животни като мишки.

Някои от неотровните змии в България са: змия-червейница, пясъчна боа (пясъчница, турска боа), голям стрелец, тънък стрелец (стрелушка), черноврата стрелушка, смок-мишкар, ивичест смок (кощерица) и пъстър смок (последните два се смятат за подвидове на един и същи вид), леопардов смок, медянка, жълтоуха водна змия и сива водна змия.

Хранене

Змиите са месоядни и се хранят с животни,като се започне с малки новородени мишки, яйца на насекоми, плъхове, зайчета, птици, а някой определени видове и със змии и гущери. Някои притежават отрова, която използват, за да убиват плячката си, преди да я изядат. Други я убиват,като се увият около нея и започнат да я притискат докато я задушат, след което я изяждат от главата надолу.

Змиите не дъвчат храната си. Те имат много гъвкава челюст, чиито горна и долна части не са неподвижно свързани, а могат да се разкачат, което им позволява да разтварят устата си достатъчно широко, за да погълнат плячката си цяла (дори тогава, когато тя е по-голяма по диаметър от самата змия). След хранене змиите стават мудни, докато трае процеса по храносмилането.

Храносмилането, особено след поглъщането на твърде голяма плячка, отнема толкова енергия, че мексиканската гърмяща змия (Crotalus durissus) например повишава телесната си температура до 6 градуса над тази на околната среда. Поради трудността на смилането на плячката змия, обезпокоена скоро след като е яла, може да повърне погълнатата плячка, за да избяга по-лесно. При подходящи условия обаче този процес е много ефективен — смила се всичко освен козина, пера и нокти, които се изхвърлят чрез изпражненията.

Змиите обикновено не само не нападат, но и предпочитат да избегнат досега с хора. Случаите на малки деца, изядени от големи змии-удушвачи в джунглата, са по-скоро изключение.

Кожа

Кожата на змиите е покрита с люспи. Повечето от тях използват специални коремни люспи, за да се движат, „загребвайки" повърхността под тях. Люспите могат да бъдат гладки, ръбести или зърнести.

Покривката на очите им е прозрачна люспа, която фактически е постоянно затворена. Змиите сменят кожата си периодично, което е знак за растежът им. За разлика от други влечуги, кожата при змиите се изхлузва на едно-единствено парче, започващо от главата надолу, и признаците за сменяне на кожата са помътняване на очите.

Сетива

Змийското зрение не е особено добро (обикновено то е по-остро при дървесните видове и по-лошо при тези, които живеят под земята). Въпреки това то е в състояние да различава движение. Като прибавка към зрението, някои змии (някои отровници, питони и бои) имат инфрачервени сензори в ямките, които се намират между очите и ноздрите, което им позволява да виждат телесната топлина, излъчвана от жертвите или неприятелите им.

Тъй като змиите нямат външни уши, слухът им е ограничен до усещане на вибрации, но това сетиво е много добре развито.

Змията усеща миризми чрез изстрелване на раздвоения си език, посредством който събира частици от въздуха и ги поднася към органа на Якобсон в устата си за проверка. Раздвояването на езика прави обонянието обемно.

Вътрешни органи

Левият бял дроб е много малък и дори понякога напълно липсва, тъй като цилиндричното тяло на змията изисква всички органи да бъдат дълги и тънки и поради това само един бял дроб е напълно функционален. Също така много органи, които обикновено са по двойки - като бъбреците или репродуктивните органи - при змиите са разположени един зад друг, а не един до друг. Повечето примитивни змии като боите и питоните имат анални шипчета, които приличат на двойка нокътчета, по едно от всяка страна на клоаката. Това са закърнели задни крайници.

Придвижване

Въпреки липсата на крака змиите имат много методи за мобилност. Всички видове са способни на странично извиване, подобно на вълна - то се използва за по-лесно движение през кал или пясък.

Друг начин е на принципа на акордеона - змиите се придвижват чрез сближаване и раздалечаване на ребрата. Този метод може да се използва дори за катерене по дървета и придвижване през тесни тунели.

При катерене по дървета клонът се захваща от задната половина на тялото на змията, докато предната се протяга нагоре. След това предната половина обхваща клона, а задната се придвижва нагоре.

При придвижване в тунели движението става на принципа на гъсеницата, като тялото се притиска чрез разширяване и отпускане към стените на тунела.

Друг метод на придвижване е праволинейното движение посредством мускулите на корема. Той служи на големи, тежки змии, като питони, бои или големи отровници.

Не всички змии живеят на сушата — морските змии живеят в плитките тропически морета.

Кобрата

Кобрите са отровни змии от семейство Elapidae (Elapidae също включва тайпани, коралови, мамби и морски змии). Кобрите обикновено обитават тропически или пустинни регионни на Азия и Африка. Повечето са много дълги, стигат до 1,2-2,5 метра дължина. Кралската кобра може да достигне до 5,2 метра, което я прави най-голямата отровна змия във света.

Това е от мен, надявам се да съм ви помогнал.

1228928485_altf5033__MG_4740.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Също така се надявам да съм ви от полза с тези теми.Благодаря че отделихте време да попрочетете малко !

Имам страх от змии, но пък обичам да чета за тях. Благодаря за инфото, защото е не само интересно, но и полезно. Темата е необятна, а тук, във форума има компетентни хора, така че очаквам нови и любопитни неща.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ето няколко интересни неща за змиите от сайта:

Отровни змии

Змии

Поглъщат ли гигантските змии хора? - както казва нашият колега Историка - животът ще ви мине напразна, ко не прочетете този разказ...

Най- голямата змия

Рекордно големи змии

Нов вид тайпан

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам страх от змии, но пък обичам да чета за тях. Благодаря за инфото, защото е не само интересно, но и полезно. Темата е необятна, а тук, във форума има компетентни хора, така че очаквам нови и любопитни неща.

Радвам се че ти харесва!Изкате ли да пусна още теми за риби хамелеони и такива работи?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А ето един загадъчен случай, за който едва ли някога сте чували!

Бяхме трима - Даскала, Бизона и аз, еМГето. Даскала почина преди години - автомобилна катастрофа, удари го турски ТИР. Посетихме средновековната крепост край с. Червен (Русенско). Приятели от селото ни предупредиха да се пазим от змии. През целия ден змии не видяхме. На смрачаване заобиколихме крепостта от дясно и минахме под нея (между нея и р. Черни Лом). Насочихме се към селото. Вървяхме в колона. Даскала, Бизона и аз. Казах им да внимават да не стъпят върху змия, а те ми се подиграваха, че съм страхлив. Знаех от опит, че със змия бабаитлък изобщо не върви, но те не знаеха! По едно време на два метра от нас видях пепелянка, около 50 см. изпъната в тревата като пръчка. Веднаги ги наругах: Аз ви казах да гледате за змии, а вие за една бройка да стъпите върху нея! Те се учудиха - "Че къде видя змия"? "А това какво е" - аз буквално ги напсувах. Те чак тогава я видяха! Пепелянката е безстрашна - тя никога не бяга! Познава се лесно по рогчето на върха на муцунката и. В случая обаче, тя бе застанала неподвижно за да не я забележим. Бизона рече: "Чакайте"! Огледа се. След това грабна един тежък камък, който беше на повече от 3 метра от змията и направо го метна върху нея! Това, което последва ни изненада и озадачи и до днес! Камъка падна върху главата на пепелянката - главата и десеттина сантиметра останаха под него. Останалата част започна да се гърчи на пръстени. Изведнъж цялото тяло, подаващо се изпод камъка стана яркозелено! Никога преди и до днес не съм виждал такъв пламтящ зелен цвят! Това продължи може би 5-6 секунди, след което цвета се промени в оранжево-червено! Никога не съм виждал такъв пламтящ оранжево-червен цвят! Той продължи по-дълго от зеления, след което змията прие нормалния си цвят и конвулсиите спряха! Питахме много хора, но те или нищо не знаеха или ни се подиграваха. За мен и за Бизона обаче и до днес е абсолютна загадка! Ако някой знае нещо, обяснете!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Един въпрос:

На колко години си бил, когато си првживял тази история?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А ето един загадъчен случай, за който едва ли някога сте чували!

Бяхме трима - Даскала, Бизона и аз, еМГето. Даскала почина преди години - автомобилна катастрофа, удари го турски ТИР. Посетихме средновековната крепост край с. Червен (Русенско). Приятели от селото ни предупредиха да се пазим от змии. През целия ден змии не видяхме. На смрачаване заобиколихме крепостта от дясно и минахме под нея (между нея и р. Черни Лом). Насочихме се към селото. Вървяхме в колона. Даскала, Бизона и аз. Казах им да внимават да не стъпят върху змия, а те ми се подиграваха, че съм страхлив. Знаех от опит, че със змия бабаитлък изобщо не върви, но те не знаеха! По едно време на два метра от нас видях пепелянка, около 50 см. изпъната в тревата като пръчка. Веднаги ги наругах: Аз ви казах да гледате за змии, а вие за една бройка да стъпите върху нея! Те се учудиха - "Че къде видя змия"? "А това какво е" - аз буквално ги напсувах. Те чак тогава я видяха! Пепелянката е безстрашна - тя никога не бяга! Познава се лесно по рогчето на върха на муцунката и. В случая обаче, тя бе застанала неподвижно за да не я забележим. Бизона рече: "Чакайте"! Огледа се. След това грабна един тежък камък, който беше на повече от 3 метра от змията и направо го метна върху нея! Това, което последва ни изненада и озадачи и до днес! Камъка падна върху главата на пепелянката - главата и десеттина сантиметра останаха под него. Останалата част започна да се гърчи на пръстени. Изведнъж цялото тяло, подаващо се изпод камъка стана яркозелено! Никога преди и до днес не съм виждал такъв пламтящ зелен цвят! Това продължи може би 5-6 секунди, след което цвета се промени в оранжево-червено! Никога не съм виждал такъв пламтящ оранжево-червен цвят! Той продължи по-дълго от зеления, след което змията прие нормалния си цвят и конвулсиите спряха! Питахме много хора, но те или нищо не знаеха или ни се подиграваха. За мен и за Бизона обаче и до днес е абсолютна загадка! Ако някой знае нещо, обяснете!

Наистина е странно. Аз поне подобно нещо не съм чувал и съм любопитен точно колко човека ще те изкарат луд. Вярвам, че ти се е случило нещо шантаво, но когато го опишеш не звучи ли още по откачено?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление ти не си първия и едва ли ще си последният! Аз не упреквам никого, защото едва ли някой от форума, а и извън него е премазвал главата на пепелянка с голям камък. Аз обаче мисля, че при такава ситуация всяка пепелянка реагира така! Защо? Това е вече загадка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За съжаление ти не си първия и едва ли ще си последният! Аз не упреквам никого, защото едва ли някой от форума, а и извън него е премазвал главата на пепелянка с голям камък. Аз обаче мисля, че при такава ситуация всяка пепелянка реагира така! Защо? Това е вече загадка.

Аз ти вярвам, но историята звучи неправдоподобно. Ако я беше разказал някой друг може би нямаше да повярвам. Това е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съвсем вярно е не бях пиян (тогава не пиех). В къщи алкохол много рядко влизаше. Баща ми не пиеше и не пушеше и дядо ми (баща му, участник в Балканската, Междусъюзническата и ПС война) беше такъв. Ожених се за жена (македонка), която не пие, но в тях беше Винпром. Там не се яде без аперитив. Канички с разни ракии - гроздова, сливова, крушева и много мезе - салати, суджуци, особено ми хареса от конско и магарешко. Убиец! Така се научих! Баща и беше производителя. Да се върнем към змията. Биеше в земята като камшик - свива се на пръстени, развива се и удря - голяма агония! Аз бях най-близо - 1.5 м., когато хвърли камъка. Беше набит и як. Той и сега е такъв. Затова му викахме Бореца или Бизона! Впечатли ме не само тази рязка промяна в цвета, но и яркостта на цветовете, а и шарките по тялото на змията също изчезнаха! Абсолютна загадка!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление, повечето хора разсъждават като теб - змиите са гадни, подли същества, които трябва да се изтребват:(

Виж се само какви ги говориш - "Пепелянката е безстрашна - тя никога не бяга! ", как ти хрумна да приписваш подобни качества на животно, което се уповава само на инстиктите си, а страхът е част от инстинктите за самосъхранение. После - " тя бе застанала неподвижно за да не я забележим" - това, разбира се е, за да ви издебне и нападне коварно, не е от страх, нали? Ако не беше трагично, че хората още са на подобно допотопно ниво по отношение на познанията си за змиите, историята ти щеше да е дори смешна:(

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз ти вярвам, че си видял такова нещо, но не вярвам, че се е случило. Подобна масова хипноза, да я наречем условно се случва при стрес да речем. На мен ми се е случвало да ми се привиди човек и бях готов да се закълна, че това се случва ако същия този човек не беше на съвсем друго място.

Та да те питам eMGeto, и за пепелянката ли мислиш, че е вредно животно и трябва да се избива на всякъде където се срещне?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вие ме развеселихте! И двамата не познахте! Пепелянката не трябва да се избива и същото важи и за усойницата! Трябва да си отваряш очите и да заобикаляш - 2 м. е достатъчно. Никоя змия (някои смоци, може би) няма да скочи отгоре ви, изодзад! В България няма такава! В случая змията стоеше неподвижно за да се махнем от главата и! Ние я нападнахме! Историята, която ви разказах е съвсем вярна. Изобщо никой от нас не бе уплашен - нямаше време. По-скоро бяхме изненадани. Макар, че беше 1.5-2 м. от мен аз през цялото време не се и мръднах, тя просто нямаше намерение да ни напада!

Пепелянката, моето момиче никога не бяга! В природата няма нещо, което да я застрашава, освен Бизони, които хвърлят големи камъни, но тя няма и понятие от това!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Пепелянката, моето момиче никога не бяга! В природата няма нещо, което да я застрашава, освен Бизони, които хвърлят големи камъни, но тя няма и понятие от това!"

Хайде стига де! Ако беше така, нямаше да можеш да минеш по пътеката към Козя стена от пепелянки, ама не, минаваш си спокойно и само от време на време виждаш как някоя се шмугва в храсталака... Веднъж в едно странджанско село наблюдавахме пепелянка, която хвана гущер. Успя само да го ухапе и усещайки, че се приближаваме, избяга. Остана само мъртвият гущер. Не си спомням наблизо да е имало Бизони, ама явно усети някаква опасност влечугото :bigwink:

Та така, недей да черпиш познания за влечугите от митове и легенди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да това е вярно, но ти говориш за змии, които отдалеч усещат приближаването ни и се отдръпват преди още да сме ги видели. Те всички животни са така! Пепелянка, която по някакъв начин е изненадана т.е. няма време да бяга, не бяга! Тя изчаква човека или животното да отминат. Ако я настъпиш по невнимание тя го приема, като нападение и мигновенно хапи, това което я настъпва в случая крака.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз лично твърдя, че пепелянката не само бяга, но и бяга много бързо! Затуй рядко я срещат хората - само чуват шумолене в храсталака! Между другото пепелянката не е толкова проста - тя съзнава, че големите животни (всяка дребна отровна змия, пък и по-голяма го съзнава) са опасност за нея - вродено й е да бяга от тях, бяга и от сенки (над главата си), защото често я ловят грабливи - както ловят всякакви змии.

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво забихте за това бяга или не пепелянката? Изпитва ли страх и други трепети на сърцето? Защо никой не коментира по същество? Човека ви казва, че е видял нещо изключително странно- убита пепелянка си сменя неколкократно цвета и пр. Кажете дали ви е известно нещо подобно, а не само да спорите до безкрай бягали пепелянката и с колко километра в час?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Какво забихте за това бяга или не пепелянката? Изпитва ли страх и други трепети на сърцето? Защо никой не коментира по същество? Човека ви казва, че е видял нещо изключително странно- убита пепелянка си сменя неколкократно цвета и пр. Кажете дали ви е известно нещо подобно, а не само да спорите до безкрай бягали пепелянката и с колко километра в час?

Аз съм го коментирал по- нагоре това. Няма как пепелянката да си променя цвета по такъв начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Какво забихте за това бяга или не пепелянката? Изпитва ли страх и други трепети на сърцето? Защо никой не коментира по същество? Човека ви казва, че е видял нещо изключително странно- убита пепелянка си сменя неколкократно цвета и пр. Кажете дали ви е известно нещо подобно, а не само да спорите до безкрай бягали пепелянката и с колко километра в час?

В зависимост от моментното психическо и емоционално състояние човек може да види какво ли не. Както и да е, може да се случи на всеки, важното е човек да е наясно с това какво точно се случва и да не приема подобни неща прекалено насериозно.

Не знам какво лошо видя в коментарите ни относно поведението на пепелянките и на змиите въобще? В крайна сметка това е основна причина да бъдат избивани с повод и без повод, под път и над път... и до ден днешен. И ако донякъде можем да оправдаем подобно отношение през средновековието с липсата на образование и разни заблуди и предразсъдъци, насаждани от религиите, то в 21-ви век оправдание няма...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Какво забихте за това бяга или не пепелянката? Изпитва ли страх и други трепети на сърцето? Защо никой не коментира по същество? Човека ви казва, че е видял нещо изключително странно- убита пепелянка си сменя неколкократно цвета и пр. Кажете дали ви е известно нещо подобно, а не само да спорите до безкрай бягали пепелянката и с колко километра в час?

Смяната на цвета е вероятно оптично явление. Преди малко питах баща ми - той е специалист в областта на квантовата механика и оптика. Напълно възможно е светлина и резки температурни промени в тялото - при проблеми с кръвопотока да предизвикат различно пречупване от повърхността на люспите. Ще ти дам пример - ако една холограма е зелена - т.е. проявена е да се вижда в зелено, като я затоплиш (с дъха си) тя става жълта, после червена! А цвета й е един и същ. Не се е променил цвета а горната тъй да се каже структура на люспата - не знам дали е възможно змията да изстине бързо преди смъртта си...

Друг възможен фактор е просто смяната на ъгъла на пречупване! Пак оптична илюзия, но и двамата виждате реално събитие. От бързото движение при конвулсиите ретината не може да се нагоди към смяната на сенките и вижда основните сигнални цветове - това е тип зрителна илюзия всъщност - след като е спряла да се движи и очите ви са успели да се нагодят змията се е оказала с нормален цвят.

Така, че змията не е променяла цвета си, а температурата и светлината веднага реагира и възпроизвежда различен цвят.

Много по-гадно е, че змията е мъртва.

И то защото някой твърди, че била смела и не бяга. Питам се те що не избягали на кви се правят? Очакват да ги подгони?

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За последните трима, отговорили на Стоедин - вие, на колко пепелянки смазахте главите с камани? И, ако аз съм нередовен със зрението или психически - бяхме трима!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...