Отиди на
Форум "Наука"

Славянизацията на българската народност


Recommended Posts

  • Потребител

Сега, ще си призная, че тук малко понятията ми са неясни, ето защо питам. Славяни е ясно, че е имало още от основаването на България. Но има и прабългари. Колко обаче? Българите изглежда са били многоброен народ. Това не го твърдя със сигурност. Обикновено обаче в учебниците се сочи като начало на славянизация моментът, когато Борис I избива боилите. Тук много се спори, но пише също, че така бил изклан прабългарският елит и на техни места се налагат славяните. Затова аз реших да попитам има ли голяма славянизация, кога започва и дали наистина прабългарите поне до края на Първото Българско царство представляват значителен елемент.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Тук много се спори, но пише също, че така бил изклан прабългарският елит и на техни места се налагат славяните. Затова аз реших да попитам има ли голяма славянизация, кога започва и дали наистина прабългарите поне до края на Първото Българско царство представляват значителен елемент.

Твърдението, че Борис на мястото на избитите боили, поставил славяни е напълно безпочвено. Напротив всички известни български боили след 864г., в т.ч. и от времето на Симеон, са или с християнски или с български имена, така че такава замяна просто не е имало. Освен това сред славяните едва ли е имало достатъчно подготвени хора, които да заемат мястото на избитите българи боили. Близо два века те били подчинено население с ограничен достъп до средния и висшия етаж на властта, т.е. почти не е имало обучени славяни които да управляват, а както е известно само комунистите са толкова тъпи, че до поставят на ръководни постове неграмотни и нискоинтелигентни овчари, ратаи и нискоклалифицирани работници.

Няма данни и за сериозно присъствие на славяни в управлението на страната преди Покръстването. Славун е бил вожд на северите, т.е. на едно подчинено славянско племе, а не заемал някакъв пост в държавата. Често даваният за пример "славянин" Драгомир, водил преговорите с ромеите през 812г. е също едно голо и недоказано с нищо твърдение. В изворите никъде не се казва, че е бил славянин (а по това време все още има много ясно разграничение славяни-българи). Освен това името в изворите е написано Даргамер, а не Драгомир. Другият такъв пример е багатура Славна, очевидно славянин, но заемащ твърде нисък пост.

Според мен славянизацията е следствие от налагането на славянската писменост, което съчетано с многобройно славянско неселение довело до налагането на славяския като език на новооформилият се народ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И когато след многобройните песнопения и отслужване на литургията бяхме поканени на трапезата, той (император Никифор Фока), очевидно за да ви унижи, мои августейши господари, постави пред мене на отсамната й страна, която беше тясна и дълга, българския пратеник, който беше остриган по унгарски обичай, беше препасан с медна верижка и правеше впечатление на оглашен” - доклад на кремонския епископ Лиудпранд. В 968 г. той пристига в Константинопол като пратеник на германския император Отон I и описва пратеника на българския цар Петър. В облика на пратеника няма нищо славянско и дори християнско, което прави впечатление на епископа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Сега, ще си призная, че тук малко понятията ми са неясни, ето защо питам. Славяни е ясно, че е имало още от основаването на България.

Грешка. "Славяни" е имало само в рамките на римското право и държавност. В българската държаност това е чужд институт. Едва след възприемането на римско право в Закон судни людям от Борис І, се появява този институт /в превод "раб"/, но е пречупен през призмата на българския манталитет и народопсихология. Това е най-омекотения вариант на "славянството" /соц. категория зависимо население/ в тогавашния свят.

Но има и прабългари.

Не, нямало е. Това е "технически" научен термин от ХІХ в. насетне. Значи е нямало дотогава прабългари и никога не е имало в природата.

Смятам с това темата е приключена. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Смятам с това темата е приключена. :bigwink:

А така! Мястото на председателя на БАН май е вакантно, мандатът на Юхновски изтече. Давай, сега е моментът! :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...