Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

Дайте да обсъдим тоя въпрос.

Може ли Иран да се защити е сега въпроса.

Авиация

Иран имат около 25 боеспособни ф-14а,60 ф-4д,65 ф-5е.

Ще продължа после че нямам време.

Ето ви и линк по въпроса,впоследствие ще представя и тия машини на български накратко

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

44 су-22,24 мираж ф1,10 су-25,30 су-34мк,35 миг-29,25 ф-7.НЕ са въведени на въоражение но имат 12 миг-23 и 7 миг-25.Снети но в наличност са 44 ф-6.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

1. Сухопътни войски - в армията и КСИР - 670 хиляди;

2. ВВС - 100 хиляди;

3. ВМС - 45 хиляди;

4. "басиджи" - 135 хиляди;

5. сили за спецназначение "Кодс" - 15 хиляди.

Иран има на въоръжение 2400 бойни танка, 1800 оръдия, 4000 миномета, 600 ПТРК, 900 безоткатни оръдия, 270 бойни самолета, 375 бойни вертолета, 164 ПУ ЗУР, 1700 ПЗРК, 26 надводни кораба, 3 подводници, 170 бойни катера и др.

Според Конституцията на Иран духовния лидер е не само главнокомандващ въоръжените сили, той е ръководител на шиитската община (факих), той е и политически ръководител на страната (рахбар), на практика има неограничени пълномощия по всички военни и военно-политически въпроси.

На духовния лидер е подчинен Висшият съвет за национална сигурност - ВСНС, който е важен консултативен орган по въпросите на сигурността и отбраната на държавата. Освен това този орган съгласува военната, политическата, икономическата, социалната, информационната и културната дейност в страната с националната сигурност. В рамките на ВСНС функционират два съвета - Съвет по сигурността и Съвет по отбраната.

Министерството на отбраната и поддръжка на въоръжените сили отговаря за военното строителство, военния бюджет, контрола върху текущото финансиране, военната промишленост, доставката на военна техника за всички видове ВС, защита интересите на военнослужещите, издаване на топографски карти и пр.

Армията на Иран организационно се състои от

1. главно командване;

2. обединен щаб;

3. сухопътни;

4. военновъздушни;

5. военноморски сили.

Главнокомандващия армията се подчинява на върховния главнокомандващ на ВС на ислямската република Иран и е непосредствен началник на командващите видове въоръжените сили.

Сухопътни войски

Те са повече от 300 хиляди души. Състоят се от пехота (мотопехота), механизирани и бронетанкови войски, артилерия и ракетни части, зенитни, въздушнодесантни, десантно-щурмови, инженернии химически войски, свързочни войски, служби за тилово осигуряване.

В ззависимост от възгледите на военното ръководство на Иран сухопътните войски трябва да бъдат готови самостоятелно или във взаимодействие с други компоненти и видове ВС да решават следните задачи: да извършват настъпателни и отбранителни действия, да провеждат партизанско-диверсионни операции в тила на противника; във взаимодействие с ВВС и ВМС да осигуряват противодесантната отбрана на крайбрежието на Каспийско море, зоните на Персийския и Оманския залив; да оказват необходимата помощ на КСИР при потушаване на антиправителствени действия.

Военновъздушни сили

Те се състоят от бойна (изтребителна, бомбардировъчна, разузнавателна) и спомагателна (военно-транспортна, за свръзка и управление, учебно-тренировъчна) авиация, сили на ПВО (зенитно ракетни, зенитноартелерийски и радиотехнически подразделения). Личния състав на ВВС превишава 80 хил. души. Основните им задачи са постигане превъзходство по въздух, отбрана на административно-политически центрове, важни военни обекти и войски от въздушен противник; нанасяне удари по противникови армии; оказване подръжка на сухопътните войски и ВМС; въздушни десанти в тила на противника, превозване на свои войски и военни товари по въздуха.

На въоръжение в частите и подразделенията на ВВС на Иран се намират: бойните самолети Су-24, Ф-14А "Томкейт", Ф-4/Е "Фантом", Ф-5Е "Тайгър", Ф-7 (китайски), МиГ-29, самолетите разузнавачи РФ-4 и РФ-5

Военноморските сили

Включват надводни и подводни сили, авиация, морска пехота, части противокорабни ракети, морска охрана, брегови служби и служби по тила. Числеността на ВМС е повече от 25 хил. души. Те изпълняват следните задачи: бойни действия срещу противникови кораби и авиация с цел извоюване на превъзходство в акваторията на Персийския и Оманския залив, охрана на териториалните води и морското крайбрежие на Иран, включително важни административно-политически центрове, икономически райони, нефтопроводи, военноморски бази, портове, острови, защита на крайбрежните морски комуникации и нарушаване комуникациите на противника в Каспийския район, в Персийския и Оманския залив, контрол на Ормузския пролив, провеждане на морски десантни операции, борба с морски противници, непрекъснато разузнаване по море.

Организационно ВМС на Иран се състоят от щаб, четери командвания, четери военноморски района, бойни съединения и части, подразделения за снабдяване и обслужване, учебни центрове и учреждения.

Корабния състав на Иран не е еднороден. Наред със съвременни подводници от съветско време във флотата има и кораби от ВСВ.

Корпусът "стражи на ислямската революция" - КСИР

Съгласно законодателството на Иран организационно корпусът се състои от главно командване, обединен щаб, сухопътни, военновъздушни и военноморски сили. Освен това в КСИР влизат и силите за специално назначение "Кодс" и Силите на съпротивата "Басидж" (народно опълчение).

Задачите на КСИР съвместно с армията да отрзява чуждата агресия, да осигури стабилност на управляващия режим, борбата с опозицията, пресичане на антиправителствени мероприятия, контрол върху дейността на политически и правителствени организации, да реализира концепцията за "износ на ислямска революция", да участва в държавни проекти по възстановяване и развитие на икономиката.

Най-висшето длъжностно лице в КСИР е главнокомандващия. В действията си той се опира на: Висшия съвет на командването, който се състои от главнокомандващия и неговите заместници, началника на обединения щаб, командващите СВ, ВВС, ВМС, "Басидж" и "Кодс", представители на ръководителя на страната в КСИР и видовете ВС в корпуса; на апарат от заместници; обединен щаб на КСИР; щабове на видове ВС, оперативни и териториални командвания.

Сухопътни войски на КСИР

Те са основна и най-многобройна войска в състава на КСИР. Числеността й е повече от 370 хил. души. В бойния и състав влизат 32 дивизии, 10 отделни групи (5 артилерийски, ракетна, ПВО, за свръзка, инженерно-сапьорна и за противохимическа защита); отделни бригади, включително и за идеологическа обработка. На въоръжение са танковете Т-55, Т-59, Т-62, Т-72, оръдия на полева артилерия, РСЗО, миномети, различни противотанкови и зенитни средства и пр.

Военноморските сили на КСИР

Състоят се от щаб, четери отделни командвания, бойни съединения и части, подразделения

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
1. Сухопътни войски - в армията и КСИР - 670 хиляди

Това е само постоянно поддържаната армия. При евентуална атака от страна на САЩ, Иран е в състояние да мобилизира 18 000 000 въоръжени мъже годни за бой, през които американците ще трябва да прегазят за да овладеят страната!

Що се отнася до военната техника, нейното количество и качество не могат да се мерят с американските, но в съчетание с огромната жива сила и непристъпния терен са напълно достатъчни да предпазят страната от една американска инвазия.

В същото време Иран може и да отвърне на удара по доста солен начин обстрелвайки с ракетите си, които имат обхват от 300 до над 1700 км, всички американски бази в района, както и Израел.

А и не знам тази статистика дали дава точни данни за реалния ракетен потенциал на Иран. Именно тази промишленост е един от най-динамично развиващите се отрасли в страната и при необходимост тяхната индустрия е в състояние да произведе огромни количества ракети.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Иранските ракети използват доста старата технология на руските р-300/скъд/.

Тия ракети са крайно неточни и използването им с конвенционален заряд е безсмислено.Във войната Иран-Ирак си целеха градовете/доста голяма цел/ и избиваха мирно население с психологическа цел.

Срещу американците тия ракети са безполезни без химическо или ядрено оръжие.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Бронетанкова техника.

480 т-72с,50 т-62,250 тип-69,500 с-74/модернизирани т-55/,90 м-47м и м-48а5,150 м-60а1,40 чифтън,50 скорпион

200 м-113а1,28 бмп-1,412 бмп-2,320 бтр-а сред които бтр-40,50,152,60.

брм 130 сред които ферет,ее-9,брдм-2.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Личи си, че информацията ти е частична, от руски източници и вече доста остаряла. Тактическите ракети Скъд-В по руски образец са най-старите, които пусковите усктановки на Иран използваха, на въоръжение са някъде от 1987. От времето на войната с Ирак обаче изминаха много години. Сега вече Иран разполагат и със собствени разработки на Скъд-С, които са по Китайско-Корейски модел от (1992). Иран има вече на въоръжение и ракетни комплекси балистични ракети Луна-М, Назмат-10 и Огаб, които биха били доста ефективни срещу нахлуване на американска бронетехника от сравнително близо разстояние (60 до 200 км).

А както вече казах Иран от няколко години разполага и с междуконтинентални ракети. През 2000 г. успешно беше изстреляна Шехаб-3, която е моноблокова балистична ракета с бойна глава 1 тон, обсег 1300 км и точност на удара до 2 км. В момента се работи по увеличаване на обсега на Шехаб-3 и Шехаб-4 до 2000 км и монтирането й с по-тежка бойна глава, която може да носи и ядрен заряд. Не знам дали вече това не е осъществено.

Така, че имай в предвид, че военната индустрия в Иран наред с ядрената се развиват в огромни мащаби и с големи темпове. В Бойна слава вече бях пускал и карти с разположението на заводите им за производство на ракети, химическо и биологическо оръжие за масово унищожаване и ако ти направи впечатление такива са пръснати по цялата огромна територия на Иран.

Не бива да си правиш и прибързани заключения от неголемия брой и качество на иранската бронетехника, което също е спорно. Американците едва ли ще ги нападнат с наземна бойна техника. Напрактика това ще е възможно само откъм южната граница с Ирак, но едва ли настъпление на такъв тесен фронт с каквато и да е сила би представлявало проблем за военният потенциал на Иран.

Иран са един от най-неудобните антиамерикански колоси в света, които съвсем открито вървят против тях. Причината, че САЩ не са ги нападнали вече е, че Иран стана прекалено голяма лъжица за тяхната уста.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Варлорде,притежавам списанието /на оръжие/ ,,Азиатските балистични ракети,, от 2004.Основно от там черпя информацията си.

Ракетите за които ти говориш Шахаб са си просто модернизирани скъд.

Нека използвам едно сравнение,колкото и да модернизираш един лампов компютър/от 40те/ той никога не ще надскочи технологията си и ще достигне съвременните.

Как така фронта ще е тесен,изумяваш ме,първо цялата граница с ирак,второ цялата граница с афганистан,трето на цялото крайбрежие може да бъде извършен десант,отгоре на всичко пакистан са американски съюзници и не е изключено да пуснат американците.И ти на това ако му викаш тесен фронт...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Имах предвид, че фронтът на, който могат да вкарат танкови войски с шанс за успех е тесен - защото това е възможно само в най-южната отсечка от Иракско-иранската граница, където е месопотамската долина и тя наистина не е голяма. Останалата част от границата и особено тази с Афганистан и Пакистан са много по-трудно достъпни - високопланински пресечен релеф, редуващ се с пясъци и солончаци.

Колкото до качеството на ракетите - те си имат определен радиус на действие, отклонение от целта и поразяваща мощ, които вече съм споменал - това е най-важното и съвсем не е малко, а това, че в по-голямата си част са въз основата на скъд не е от голямо значение и няма да облекчи особено американците.

При десант те ще трябва успешно да се закрепят на брега, а и да навлезнат на вътре изтласквайки иранските сухопътни сили и издържайки на реактивната им артилерия. Трудно ще стане в предвид огромната жива сила на Иран, а и дълбоко се съмнявам, че са оставили крайбрежието си без необходимата охрана знаейки, че от другата страна на залива има американски бази.

Най-вероятно е войната да започне от въздуха - американски изтребители и бомбардировачи, срещу иранската ПВО и ракети.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Като каза пво иранското е под всякаква критика защото имат 150 хаук,40-60 с-75,2 с-200,60 квадрат,75 шилка.

Както виждаш безкрайно стара.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Не знам "Клуб Оръжие" от къде взимат информацията и колко е стара, но ще проверя и за противовъздушната отбрана. То както се оказа от 1999 в Сърбия не е необходимо да имаш кой знае какво пво, за да им свалиш стелтовете ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Това е новия брой на криле.

Не е толкова лесно да се свалят американските самолети,колкото си мислиш.

А и ракетите им са доста малко и не вярвам да направят нещо с тях.

За хоука части не са получавали от 1985.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Да се противопоставя иранската техника и армия срещу американската и най-вероятно съюзническа е немислимо.

Но тук има няколко точки, които трябва да се имат предвид:

1. При евентуални военни действия Съюзниците няма да извършват сухопътни операции, а само нападения по въздух.

2. Иран разполага с неконвенционални оръжия: 50% от нефта на света минава по един или друг начин през Иран - директен добив, нефтопроводи, танкери. Ако иранците ги прекъснат евентуално цената на петрола ще надскочи $250 за барел, предизвиквайки световна икономическа криза.

3. Другото важно нещо е че Ирак е доста нестабилна страна, а еденствените съюзници на американците там са Шиитите, които са перси, de facto иранци. На скоро новият иракски премиер каза че Иран е неговата родина.

4. Ако все пак съюзниците нападнат Иран, Иран може да пусне армията си срещу Ирак и да премаже съйзническите сили в държавата. Та дори и в момента те немогат да овладеят положенито, а какво остава за след атака?

5. С Авганистан нещата стоят почти като с Ирак.

6. Иранците имат ракети с голям обсег. Освен техните си Шехаб, имат и руски ракети, а на скоро се разбра че Северна Корея им е изпратила няколко от своите ракети.

При евентуален сблъсак иранците могат да обстрелват цели в Близкия Изток: американски бази на Арабския полуостров, Ирак, Авганистан, Пакистан, Турция, както и Израел.

Точно за това има такава политическа мобилизация и ще има евентуален удар, само ако цялото ООН се съгласи. От друга страна иранците знаят, че ако Запада започне война срещу тях ще изгуби и за това си развиват ядрената програма. Просто няма какво да ги спре. Общо взето си е***о м*****а. Но пък ако погледнем от другата страна, ще видим че според комисиите на МАЕА и разузнавателните служби до момента няма доказателства за разработване на ядрени оръжия в Иран.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
2. Иран разполага с неконвенционални оръжия: 50% от нефта на света минава по един или друг начин през Иран - директен добив, нефтопроводи, танкери. Ако иранците ги прекъснат евентуално цената на петрола ще надскочи $250 за барел, предизвиквайки световна икономическа криза.

Хах, днес какво излезна по новините: Аятолах Али Хаменей: Енергийните доставки в района на Персийския залив ще бъдат застрашени, ако САЩ предприемат грешен ход спрямо Иран

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Spirit, мнението ми се припокрива с твоето, така че няма какво по-съществено да добавя. :good:

siriys, благодаря за информацията, хубаво е когато специалист се изкаже по някои от спорните въпроси - и аз имах подобна представа за ситуацията с ракетите и направляването на ударите, но поради липса на такива познания не можех да я подплатя с необходимата аргументация ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...