Отиди на
Форум "Наука"

"Стематография" - Христофор Жефарович


Guest mors

Recommended Posts

Претърсих целия интернет и открих Стематографията в сръбски сайт и то разпарчетосана на отделни страници. В сайта на хералдическото дружество пък е само онлайн. След малко сглабяне с помощта на приятел обаче, вече имаме книгата в удобен pdf формат, и готова за изтегляне. :biggrin:

Download

За съжаление нямам дебела книга под ръка и затова копирам информацията от Уикипедия.

„Стематография“ на Христофор Жефарович , издадена във Виена през 1741 г. При съставянето ѝ Жефарович използва „Стематографията“ Павел Ритер-Витезович (1701), който пък използва „Царството на славяните“ на Мавро Орбини (1601). „Стематографията“ е илюстрирана от Жефарович с гравюри на мед и с графики. Съдържа 20 изображения на български и сръбски владетели и светци, както и 56 герба на славянски и други балкански страни, с обяснителни четиристишия под тях - пръв пример за модерна светска българска и сръбска поезия. Стематографията оказва изключително силно влияние върху българското (Паисий Хилендарски) и сръбското възраждане. Под влияние на „Стематография“ е цялата българска хералдика през 19 век. След 1878 г. за кратко в княжеската администрация е използван като държавен символ гербът от „Стематография“, но поставен в хермелинова мантия с княжеска корона над нея. Този герб задълго остава върху държавния печат и на печатите на държавните учреждения, даже и след приемането на официалния герб (също повлиян от този от „Стематография“) от Народното събрание. Гербът на Източна Румелия също е разработен по подобие на герба на Константинопол (наречен „герб на Ромения“) от „Стематография“.

Интересен факт е, че сърбите смятат Христофор за сърбин, македонците за македонец, а българите естествено за българин :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Националната принадлежност на Жефарович дълги години, а и до днес е обект на спор между българската и сръбската историография, в който след 1944 г. се намесва и новопоявилата се македонска, обявявайки Жефарович за етнически македонец."

Супер. Вливане на нова свежа струя въздух в балканските разправии! Бодро обявен за македонец.

Само че нали сам сочи, че роднините му са българи и брат му е свещеник в Дойран ;)

Интересен е възгледа му - панславизъм ли е това някакъв, българи и сърби = илири, сам се нарича "илирийско-рашки (или пък руски?? - "рассианский"??) общ зограф". ... Или чисто и просто човекът изследва българските и сръбски гербове?

Накрая на книгата си се нарича - "ревнител отечества болгарского и любител царства илирийского"

(ревнител - от старото диалектно "ревни ми се" - обичам, милея, желая нещо). Т.е човек, който обича българското си отечество и ЦАРСТВОТО на илирите, т.е. на славяните на балканите.

Интересно нещо. Не успявам да разчета всичко от старобългарския текст, не знам има ли я "преведена"?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Интересен е възгледа му - панславизъм ли е това някакъв, българи и сърби = илири, сам се нарича "илирийско-рашки (или пък руски?? - "рассианский"??) общ зограф". ... Или чисто и просто човекът изследва българските и сръбски гербове?

Струва ми се, че малко прилича на днешните нашенски арийци. Хем ревностни българи, пък все стройни германци и панарийски глупости им в главите. БългАрийци ко да ги правиш :biggrin:

EDIT

За съжаление Гугъл не казва нищо за превод :(

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По онова време и да сбъркаш,имаш извинение. Все пак не всеки през 18 век се е замимавал с тези неща..

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...