Отиди на
Форум "Наука"

Мексиканската експедиция


Recommended Posts

  • Потребител

Мексиканската експедиция се състои от 1861 до 1867 година, завършила със смъртта на император Максимилиан I. В нея участват войски на Англия, Франция и Испания. Но къде е причината за този провал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През 1866 г. Наполеон III отзовава френските войски от Мексико, за да засили защитата на Франция пред лицето на възмогваща се Германия.

През същата година императрица Шарлота започва обиколка из европейските столици, за да търси подкрепа за съпруга си, като стига дори и до Рим, молейки за целта помощ от папа Пий IX. Мисията на Шарлота обаче търпи неуспех, поради което императрицата претърпява нервен срив и никога не се завръща в Мексико.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Или с други думи, в политическо отношение, Латинска Америка отказва да следва европейския модел и се опитва да върви с този на САЩ - все не успява, освен Чили и Аржентина и някои малки като Коста Рика и Панама...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сложната политическа обстановка в Европа им пречи да продължат кампанията в Мексико, предстои Френско-пруска война, Великобритания има проблеми със своите колонии, бори се за Суецкия канал, Канада се отделя като доминион... а през това време САЩ както обикновено необезпокоявани от нищо налагат своята воля по въпроса, Мексико все пак им е в задния двор. Поради подобни съображения французите се прощават с Луизиана, а руснаците с Аляска.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами геополитически всичко е на тяхна страна - всички са далече, те са близо, всички са слаби, те са индустриална сила. Как пък няма да си опекат работата :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...