Отиди на
Форум "Наука"

За И Против Наборната Армия


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Тук и в Традиция пуснах един линк към сайта БС, където се коментират други сайтове.

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=8380

Той ме подсети за нещо, което отвреме навреме се появява по медиите, но се замислих над част изразените настроения.

По начало, въпросът за и против наборната служба в модерните страни, каквато се опитваме, божем и ние да станем, си е решен в полза на професионалната армия.

У нас обаче той се коментира в един аспект, който малко ме смущава. Стига се до пълно отрицание на армията и предложения ако някой ни напада, направо да се предаваме /какво точно ще стане след това не се уточнява :smokeing: /

Основните мнения, както ги чувам оттук оттам са:

"Тъпи военни, губене на време, военните са тъпанари, те ни тормозеха в казармата, аз затъпях, умните там ги побъркват, да си гледат работата."

или

"Който не е бил войник не е мъж :crazy_pilot: , нищо не знае, който не иска да ходи войник нищо не струва, дайте ни ги тия мамини синчета да ги направиме хора".

И двете са еднакво верни или еднакво неверни, /макар, че, както цяла година им викаме "тъпанари" и "шапкари", така като дойде наводнението или виелицата се радваме като малки деца на излезлите по пътищата МТЛБ-та, забравяйки, че същите тези тъпанари ги карат в обстановка, в която обикновено цивилния гражданин не мърда от къщи/.

Ще ми се обаче да ги погледнем от по-друг ъгъл. Интересно, дали в Турция или Гърция някой предлага, ако някой ги нападне, /или ако се нападнат взаимно, какъвто обичай периодично имат :laugh: /, то да се предадат.

Чисто професионалната армия е по-ефективна и евтина, вярно е. Но СТАНЕ ЛИ РАБОТАТА ДЕБЕЛА, дойде ли белята, професионалната армия сама не се оправя. Ето, например Израел, който воюва практически перманентно, или хайде не воюва, ама е в кризисна ситуация толкоз години - там армията е народна, наборна и пак е високопрофесионална и ефективна. Според мен това е, защото съчетава професиоанлния принцип с принципа на "въоръжения народ".

Та, интересно ми е какво мислите по тез неща?

Аз лично смятам, че професионалната армия няма алтернатива, но и че не бива да се прекъсва връзката на народа с армията - дали чрез малка наборна служба, строго за начално обучение, или по друг начин, но трябва да има такъв елемент. Трябва обаче който не желае, да им възможност спокойно да откаже да участва в тия неща, но дотам.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мене ме мързи да повтарям като папагал 200 000 пъти едно и също, затова ще се самоцитирам от Бойна слава:

Повече ми е смешна или по-скоро непоносима идеята за донаборна служба. Това е една безсмислена кражба от живота на човека и никой не би могъл да ме убеди в противното. Цели 6 или девет или 12 месеца (или колкото станаха там...вече в зависимост от висше обаразование и т.н.) човек не съществуваш истински на белия свят....не може да се развива, да се занимава с онова, което желае и т.н. От моя гледна точка това си е посегателство срущу личната човешка свобода. На уредника на военно- историческия музей полк. Петко Йотов, който поради липса на капчица интелект в главата си, заяви в национален ефир преди време, че който не е служил в казармата, не бил мъж, а.....как да се изразя по- деликатно....женски полов орган, мога да му кажа, че това това твърдение е лишено от всякаква човешка гледна точка - биологична, идейна и каквато си изберете друга. Втората причина, поради която заемам тази позиция, е абсолютната безсмисленост от съществуването на такова наборно формиравание. Има три основни причини:

1/Чисто финансово поддържането струва излишни, хвърлени на вятъра, пари!!

2/Ако, не дай Боже, стане война с някоя от съседките ни, колоко мислите, че от тези войници няма да дезертират?? Щото аз мисля, че няма да са никак малко!

3/Я се замислете, какъв ще е коефициентът на полезно действие. Аз не мисля, че ще е висок! Веднага някой може да ми опонира с войните преди комунизма- Балканска, Междусъюзническа, Първа световна, Втора световна, в които са служили нашите дядовци. В съвременния свят обаче е доста по- различно. Войната има множество технически нововъдения, с който имаш много по- голяма преимущество пред врага, ако разполагаш с тях, а той е просто по- много числен. Всъщност защо да се хващам да обяснявам това. Има хора в този (включително и ти, Даниц, които разбират хиляди пъти по- добре от мен всичко това. Кажете, според вас, ако чисто хипотетично разиграем следният сценарий: след месец НАТО се разпада;три месеца след това Турция или Гърция решават да ни нападнат. Лишени сме от всякакви по- силни съюзници. Какво ще е най- разумното, което можем да направим??Да тръгнем да се бием?? Хмм..НЕ. Ами много просто- да се предадем, независимо дали ни харесва или не!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Смятам че 40 дена обучение е достатъчно. На човек му трябва да знае как се стреля и някои други подобни. То преди като сме имали голяма армия та какво от това. Примерно Строителни войски. След 40-те дена си хващат чуковете и теслите и оръжие не видели през следващите 2 години. Слушал съм че караулите били въоръжени с ръждясали ножове и повредено стрелково оръжие.

Просто всеки мъж в страната трябва да има някакви минимиални умения, които да му позволят да участва в бойни действия съвместно с професионалната армия при кризисни ситуации.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Смятам че 40 дена обучение е достатъчно. На човек му трябва да знае как се стреля и някои други подобни. То преди като сме имали голяма армия та какво от това. Примерно Строителни войски. След 40-те дена си хващат чуковете и теслите и оръжие не видели през следващите 2 години. Слушал съм че караулите били въоръжени с ръждясали ножове и повредено стрелково оръжие.

Просто всеки мъж в страната трябва да има някакви минимиални умения, които да му позволят да участва в бойни действия съвместно с професионалната армия при кризисни ситуации.

Да съгласен съм с теб, но също според мен човек трябва да избира дали да отиде или не... ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Да съгласен съм с теб, но също според мен човек трябва да избира дали да отиде или не... ;)

Демек си съгласен с професионална армия ;)

И според мен 40 дена е приемливо, дори да е задължителна за всички. Достатъчно е за да имаш общи познания. Задържайки по близо 1 година мъжете по казармите, където те и без тва нищо не правят и нищо не научават след клетвата, по този начин не само "крадат от живота им", но и така се получава едно огромно изтичане на мозъци и работна ръка, което е в голяма вреда за развитието на икономиката.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Мене ме мързи да повтарям като папагал 200 000 пъти едно и също, затова ще се самоцитирам от Бойна слава:

Не е нужно 200 000 пъти :). Съгласен съм с повечето от написаното, но имам допълнение. Това на полк.Йотов е или емоционално изявление, или доста глупаво. Но бих ти опонирал в това:

1/ службата е кражба на време от живота на човека; Би могло да е така, ако е твърде дълга или пълна с излишен диктат. Тя обаче по правило не е самоцелна - всяка държава няма просто друг начин да си организира защиата. "Ако не ти, то кой, ако не сега, то кога" e доста приложимо в случая.

Ако професионалната армия може 100% да защити държавата, тогава ОК, но тя не може да направи това в случай, когато имам масирано нападение отвън, когато наистина "всеки камък става бомба".

Или, чисто и просто необходимо е, налага се. А веднъж попаднал там, времето не е загубено, защото така или иначе е източник на опит и незичерпаема добавка към ловните и рибарски истории:)

Разбира се, две неща са много важни - не бива да е твърде дълго и не бива да има глупости.

Като попаднах там, две неща ми направиха впечатление - първото е това, за което писах по-горе - няма кой друг. Дотогава си представяш тези неща абстрактно и отнесено - армия, танкове, самолети и пр. и изведнъж, като се погледнеш - келеш с униформа и яхнал танк, оръди, автомат или пр. се оказва, че ако нещо стане, колкото и малко вероятно да е, между тебе и "ония" няма да има нищо друго. Второто е, че ако не бяха наистина многото идиотщини на социаслистическата армия, която много обичаше хем да натиска човек, хем да го използва като безплатен и безправен работник, а ако само се учехме на това, за което уж са ни взели, то всичко можеше да приключи много успешно за 6 месеца до 1 година.

2/ Дали ще дезертират или не го схващам по-широко - като състояние на духа. Няма да дезертират, макар, че ще има случаи. Нещата в главите на хората са много сложно нещо, но като цяло у българина дреме сериозно "военно" начало, толкова сериозно, че само 5 години след 500 годишно робство имаме супер армия /справка Сливница 1885 г./

И силата, и слабостта са в ГЛАВИТЕ.

3/ За КПД-то. Така е, днес, особено в последните 10-тина години технологиите решават всичко. Затова и отиваме към професионална армия. Но не всичко се решава от технологиите. Затова просто трябва народът да е запознат с тези неща, да не е откъснат оттях, камо ли да ги отрича.

Е, сега ако някой не иска пък съвсем, нека има право да се откаже. Голяма глупост би било да се ПРИНУЖДАВА някой към това.

4/ За предаването на гърфите:):) Разбирам го като илюстрация на състоянието, в което според тебе се намираме сега. Донякъде така е. Само че ми се струва, че те първи ще се предадат :punk:

Чудна работа, не само преди 1944-та година, но и до около 1970-та в България не е имало никакво негативно отношение към армията. Ама НИ-КАК-ВО. Даже са се натискали да ходят войници.

Негативните мнения започват от две неща:

1/ От това, че армията става твърде жестока - наистина имаше тъпотии, "стари кучета", жестокост и несправедливост.

2/ От психологията на "виетнамския синдром", която чрез американските филми проблясна и у нас.

В днешно време това ми се струва остаряло. Сега армията не натиска никого, войниците /наборните/ си имат достатъчно права, професионалните вече са си там на договор.

Та затова, поне аз смятам, че нито е срашно и лошо ако човек отиде там /както не е лошо и ако не отиде/. И в двата случая се печели!

А от друга страна, да не забравяме, чеговорим за допълнение на професионалната армия, а не за дъ-ълго стоене на разположение на разни началници.

Смятам че 40 дена обучение е достатъчно. На човек му трябва да знае как се стреля и някои други подобни. То преди като сме имали голяма армия та какво от това. Примерно Строителни войски. След 40-те дена си хващат чуковете и теслите и оръжие не видели през следващите 2 години. Слушал съм че караулите били въоръжени с ръждясали ножове и повредено стрелково оръжие.

Просто всеки мъж в страната трябва да има някакви минимиални умения, които да му позволят да участва в бойни действия съвместно с професионалната армия при кризисни ситуации.

Малко се 40 дена. Около 6 месеца, а за отделни около година. /Това може и по желание да бъде, а може и да е свързано с някакви опции за в бъдеще, например да ти платят следването или нещо такова/.

Строителни войски /и там съм бил/ бяха форма за принудителен труд, в който някои известни с крадливия си живот граждани отработваха бъдещите си кражби:) Излишни са, наистина.

Демек си съгласен с професионална армия ;)

И според мен 40 дена е приемливо, дори да е задължителна за всички. Достатъчно е за да имаш общи познания. Задържайки по близо 1 година мъжете по казармите, където те и без тва нищо не правят и нищо не научават след клетвата, по този начин не само "крадат от живота им", но и така се получава едно огромно изтичане на мозъци и работна ръка, което е в голяма вреда за развитието на икономиката.

Без професионална армия - наникъде. Прав си за изтичането на мозъци и губенето на време, ако нищо не се прави и нищо не се учи. Но донякъде пък това укрепва силата на държавата, така че има и икономически ефект, непряк.

Баща ми е бил 3 години, аз бях 2, после стана 1.6, 1, сега 6. Все е дълго:)) 6 месеца според мене стигат.

Да съгласен съм с теб, но също според мен човек трябва да избира дали да отиде или не... ;)

Ти би ли се съласил да прекараш там 1 година, като често си ходиш в къщи, получаваш да речем 100 лв. на месец, храна и т.н., учиш се там да караш няколко вида камиони и военни коли и като излезеш и ако влезеш във ВУЗ, държавата да ти плати семестрите?

....., където те и без тва нищо не правят и нищо не научават след клетвата, ...............

На това искам да налблегна повече - не е така, научава се много. Аз съм много далеч от "армейското фукане", дето всеки там ставал голяма работа, но се научава доста - и като жизнен опит, т.е. известно познание за човешкото поведение, и като определено повишаване на възможностите за "вътрешна мобилизация", ако, не дай Боже, ти се случи някоя житейска криза, /не ща да звучи така гръмко, но има нещо такова/, пък и някои технически умения, оттова да пукаш с шмайзер до по-сериозни работи.

Че кога и къде иначе щях да карам 40 тона със 70 км./ч/ през "камъни и дърве" :w00t: , да видя масирана самолетна бомбардировка /по изкуствени мишени, де/, руска армия в действие и някои други работи:)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Малко се 40 дена. Около 6 месеца, а за отделни около година.

Ама няма да е като обикновения режим - 40 дена съдиране на задника и форсирано обучение - а и колко ти трябва за да научиш основните неща? 1 месец според мен е достатъчно да се научиш да стреляш с Калашников, да го разглобяваш и сглобяваш и е достатъчно време за да го оттренираш, също така или да се научиш да управляваш танк и т.н.

/Това може и по желание да бъде, а може и да е свързано с някакви опции за в бъдеще, например да ти платят следването или нещо такова/.

Дори и при това положение ще се навият само тези, които по принцип желаят да станат професионални военни и никой друг.

Така, че това "по желание" директно трябва да бъде заменено с "професионална армия" :)

Но донякъде пък това укрепва силата на държавата, така че има и икономически ефект, непряк.

Предпочитам кръговратът да е така - освобождаване от военна служба на мъжете --> много повече мозъци и работна ръка --> много по-силна икономика --> много повече пари за създаване на силна и модернизирана професионална армия.

Баща ми е бил 3 години, аз бях 2, после стана 1.6, 1, сега 6. Все е дълго:)) 6 според мене стигат.

Ти вече отдавна си го минал това, пък и времената бяха други, нормално е да имаш такъв поглед над нещата - сега обаче си е просто безмислено. ;)

Че кога и къде иначе щях да карам 40 тона със 70 км./ч/ през "камъни и дърве"  , да видя масирана самолетна бомбардировка /по изкуствени мишени, де/, руска армия в действие и някои други работи:).

Еее тва и аз много щях да се радвам да го видя от друга страна, ще ми е интересно да ми разкажеш и за "някои други работи" :)

А иначе разликата в нивото на казармата днес и преди е огромна. Сега повечето познати, които служиха казват, че последните 6 месеца само са седяли и са си въртели краката, без никаква полза...

KG125, ползвай опцията "Едит", за да са ти по-прибрани постовете.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Ама няма да е като обикновения режим - 40 дена съдиране на задника и форсирано обучение - а и колко ти трябва за да научиш основните неща? 1 месец според мен е достатъчно да се научиш да стреляш с Калашников, да го разглобяваш и сглобяваш и е достатъчно време за да го оттренираш, също така или да се научиш да управляваш танк и т.н.

Дори и при това положение ще се навият само тези, които по принцип желаят да станат професионални военни и никой друг.

Така, че това "по желание" директно трябва да бъде заменено с "професионална армия" :)

Предпочитам кръговратът да е така - освобождаване от военна служба на мъжете --> много повече мозъци и работна ръка --> много по-силна икономика --> много повече пари за създаване на силна и модернизирана професионална армия.

Ти вече отдавна си го минал това, пък и времената бяха други, нормално е да имаш такъв поглед над нещата - сега обаче си е просто безмислено. ;)

Еее тва и аз много щях да се радвам да го видя от друга страна, ще ми е интересно да ми разкажеш и за "някои други работи" :)

А иначе разликата в нивото на казармата днес и преди е огромна. Сега повечето познати, които служиха казват, че последните 6 месеца само са седяли и са си въртели краката, без никаква полза...

KG125, ползвай опцията "Едит", за да са ти по-прибрани постовете.

1 месец за автомат стига, но трябва малко тактика, пък и не е само автомата има много още. Танкове ще карат професионалните, за това трябва около 1 година.

"Форсмирането" донякъде е част от "науката", в определена степен все пак не става дума за училище по шев и кройка. Само че не бива да е самоцелно, както обикновено става.

Имах предвид това, че трябва освен професионалната да има според мен и по-масово основно обучение. Това, че евентуално от него може да се откажеш, ако не искаш не го прави автоматично професионална армия - там е за дълго време, със сериозна специализация, с международни ангажименти и т.н., с висока заплата.

Не е безсмислено. Хората трябва да познават армията отвътре, хайде не всички, но повечето. Щатите например имат Национална гвардия освен армията, и неслучайно.

Икономическият ефект не е непременно отрицателен. Особено сега както младецжта е безработна /в София не, ама навън.../, по-хубаво вместо помощи да получават за половин година пари за това, че са войници. Ако има твърдо нежелаещи - моля, нищо лошо.

Може и да не е това, но някак си връзката трябва да се запази, това е много важно.

Познатите ти са се мотали, защото са на "доизживяване" и никой не му се занимава с тях, такова ни е дереджето в държавата.

Кажи за какво да разправям, казармените истории съперничат само на ловно-рибарските. И, естествено, до една са самата истина :)):

Забравих от бързане за едита, пардон.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Абе - професионална армия и да не барат нежелаещите - тва е! :) Е - естествено в случай на война, особено пък ако е на наша територия, задължително трябва да има пълна мобилизация на всички годни за бой мъже - така ги виждам аз нещата. :good:

За казармата ме интересуваха не толкова простотиите на старшината, макар че са култови :P , ами например ученията - с какви танкове, самолети, ракети се провеждаха и срещу какви пресъздават сблъсъка, какви са ситуациите разигравани с пехотата и тн.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Тъй, де. Но когато се случи, останалите няма да бъдат обучени, това не става за 2 дни. Затова ми е такова "ретроградно" :book: мнението:)

Значи при нас "простотиите" не идваха от старшината. В танковите части или поне при нас всички от редника /"стария", де, за новобранеца всички са началници :doh::crazy_pilot: /до младите офицери на ниски длъжности бяха почти на "ти", естеството на дейността е такова. Старшините бяха техници и на практика наши колеги, а пък нашия - бивш стъклар, тих и кротък човек и изключително запознат с българската средновековна история /сериозен съм като лъвовете на Лъвов мост!/, само по дати. Умираше си от кеф да ме пита: "През коя година Иван-Асен Втори разбива Теодор Комнин?". Аз изпълзявах от МТО-то на някой танк мръсен като таласъм, с гаечен ключ "30" в ръка, поглеждах го с бляскав поглед и човекът се заливаше от смях и си тръгваше доволен:)))))) По принцип не го взимаха много насериозно, докато веднъж не докопа една картечница ДШК /12.7 мм, гърми като топ, отнася тухлени стени и сваля вертолети, ако си наблизо ушите ти бучат/ и не уцели 100% оттова, което му посочиха....

Ученията са на няколко нива и практически цялото време /би трябвало да/ е едно нон-стоп учение. /В реалността половината време минаваше втрудови дейности, строеж на разни сгради и каквоти ти хрумне, включително тъпкане на грозде за вино във Винпрома в Асеновград; с обувки ..../. Вече ми е излязло от главата, но периодично се прави ротно /демек на ротата/, по-рядко батальонно и още по-рядко полково учение. Може нещата да загрубеят и да се направи т.нар."мобилизация" - за 5-6 дни пристигаха невероятен брой чичовци-запасняци, някои с камионите, с които работят в някое автостопанство, като особено им криеха цивилните номера. Имаше и големи, полкови, дивизионни, армейски. Като смятам сега що пари отиваха, като един танк на 100 км. хабеше 400 кила нафта ....

Имаше и такива на Варшавския договор, на 2 години.

"Сблъсъка" се прави срещу мишени от картон или зебло, специално поставени, или срещу други войници /"сини" -"зелени" и т.н./ но в тоя случай не се стреля. По начало се симулират много неща, не само сблъсък, но и движение, развръщане, концентриране и т.н., но най-вече стрелби. И като знам как хлапета от училище за 3 месеца зареждаха оръдие с 40 кг. снаряд за 3, вместо за 6 секунди, каквото е изискването, си мисля, че току така тез неща от главата на българина трудно ще отлетят.

Поначало имаше голямо разпасване. Удивен останах обаче, когато работата стана сериозна, как тая паплач, позната на всички ни, изведнъж и без никакъв натиск се стегна, "машината се смаза", както каза един колега и даже сложихме една руска танкова част на второ място. :)):

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами всяко нещо си има предимства и недостатъци. На наборната най-толямото предимство, че е една "народна армия", т.е. се формира от народа и при необходимост може да се обърне срещу правителството. Професионалната са наемници - те служат на този, дето плаща и ако са добре платени хич и не им пука как живеят другите в държавата. А оръжието е в тях. Друго предимство е по-голямата численост и минава, че издръжката и е по-малка.

Професионалната също има свои предимства.

Кадрите са по-добре подготвени. Това е изключително важно в днешното време на високи технологии.

Избягва се така нежеланата казарма.

Има и някои недостатъци. Армията е по-малка. Обаче и с наборна нямаме численост да смажем турците.

А за продължителността на наборната служба. Като е дълга разходите са големи и не стигат за обучение при сегашното състояние на държавата. Парите отиват за папане, а за патрони не остават. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, то не става дума да надвиваме турците /що пък точно тях?/ нито да се обръща армията срещу правителството /това пък вече даже и латиноамериканците го забравиха/, или да постигаме някаква отбранителна самодостатъчност, малки сме за това, а просто армейската традиция да не се откъсва от хората и да не се затваря вътре в професионалната армия.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Икономическите (д)ефекти на наборната армия

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=8305

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Вярно, ама не е вярно написаното в таз статия:

1/ разглеждат се стриктно икономически критерии; тоспоред тях най-добре е да няма армия, ама не може. А тя винаги е свързана с разходи, та въпросът е да са ефективни, а не неефективни.

2/ не се знае дали за един младеж и за държавата е по-добре да прекара 6-те месеца от училището до намирането на работа по кафетата с помощи за безработни в с някоя и друга цигарка от забранените, или да участва /без това да товари излишно бита му, да не забравяме това/ в няколкомесечна военна служба, получавайки си пак сума, равна на помощите.

Всъщност знае се.

3/ грешен е подхода, че за времето на службата си човек си губел уменията и времето.

Аз твърдя, че придобива сериозни знания, умения и опит, допълващи цивилните му, които вече има и му предстои да има.

Не случайно в много анкети за работа в САЩ има една графичка: "military service" и познайте е ли попълването й с "да" предимство.

В сайта на Традиция срещнах забележителна мисъл на големия български офицер полк. Борис Дрангов /загива през ПСВ/:

"За да запази себе си, народът отделя своите честни и здрави синове в особено братство, от което изисква самоотверженост до смърт."

Може би звучи малко гръмко днес, но то е само защото, слава Богу, не ни се е случило нищо лошо. В Ирак съм сигурен, че не би звучало гръмко.

Имате ли коментари?

Примерно Строителни войски. След 40-те дена си хващат чуковете и теслите и оръжие не видели през следващите 2 години. Слушал съм че караулите били въоръжени с ръждясали ножове и повредено стрелково оръжие.

То на строителни войски не им и трябваше оръжие. Ако знаеш какви елементи имаше там:)))

Караулите не бяха с ръждясали ножове и повредено оръжие, а с карабини "Манлихер" или с автомати "Судаев" /последните сами гърмят:), а карабините беше грехота да ги дават всеки, не всеки заслужава дадържи това оръжие/. В СВ оръжие не се даваше на всеки, сакън!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ето един цитат от действащ, професионален военен с опит, чиято работа е точно да командва войници:

".............Служих с войници от цялата страна- нямате представа каква младеж имаме. Всяка сутрин заставам пред 300 души- нищо по различно от това което бях аз на техните години. Просто времената са по- различни.

".........Всеки ден слушам, колко е гадно в казармата, а на маса всички се хвалят, какви велики войни са били. За определена категория хора, службата във войските се отъждествява с фатмака ,който ги е накарал да измият кенефите.Армията е система, копираща държавата.В нея има и добри и лоши-просто не може да е друго, когато се отнася за живи хора, а не за литературни герои....."

http://www.traditsia.com/forum/showthread....11364#post11364

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

АЗ съм сигурен в едно, че армията е нужна за да покаже другата страна на медала. Вярно е че сега вече системата за възпитаване в йераррхия е тотално разбита. Просто е загубено умението във военния елит да възпитава в това, защото преминаха 15 проблемни години в които тяхното поколение търсеше живота си. И все още продължава да го търси....

Сигурен съм в едно : че на 18-годишния келеш му е нужен сериозен шут /в повечето случаи/ за да бъде наместен във строя и да осъзнае че живее сред хора, които също като него имат мечти за БМВ-та и вили. Ако не са 6месеца , година или 2 както беше, времето в което той придобива макар и малка отговорност се отлага и размива за 10 години. 10 години в коити показва само претенции и не е способен на отговорни действия.

Функцията на армията е да ти смачка фасона за първите 2 месеца, след което да ти донесе самочувствие и да изгради чувство макар и малко на отговорност.

Отговорност която е нужна за да направиш 2-3 деца и да изградиш собствено кътче в малката ни болна държавица. И да го направиш със самочувствие.

В другия случай той вече "лети" за милата ни Америка, защото нищо не свързва "гениалния" му мозък със "жалката" му родина, за която НЕ Е РАЗБРАЛ ОЩЕ ЧЕ ВСЪЩНОСТ ТОЙ Я ГРАДИ. Просто не му е теглен първоначалния шут за да се осъзнае.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

По принцип съм съгласен с Воркосиган.

Много се говори за това колко зле е в държавата.

Имам чувството че това е наследство от турското робство когато да си богат не е било препоръчително защото турците могат да ти вземат всичко.

Много ми е интересно когато хора които наистина имат пари започват да реват като малки деца че са бедни и в българия няма живот.

Най интересни са ми образованите млади хора които имат компютърна грамотност,знаят английски и могат да си намерят много добра работа за не лоши пари/поне за българските условия/.Точно тия реват най силно въпреки че имат най големи възможности.

За съжаление това с казарма не се разрешава.

Искам да попитам след като един младеж с образование и работа с заплата примерно 500 лв реве като малко дете,то какво да каже човек на 40г без образувание който взема 150лв и няма надежда за развитие.

Според тая сълзлива теория той следва незабавно да се самоубие.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В армията трябва да има само мотивирани хора. Такива, които доброволно са решили да бъдат военни. Няма смисъл там да "служат" хора, които са ги накарали насила.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Функцията на армията е да ти смачка фасона за първите 2 месеца, след което да ти донесе самочувствие и да изгради чувство макар и малко на отговорност.

Мда, ефекта е горе-долу такъв. Но това според мен беше преди. Ей на, преди 44-та ничий фасон не е смачкван по начина, по който това ставаше после.

Има една много хубава статия на Иван Хаджийски - казва се "Психология на военната дисциплина", ако правилно помня заглавието. Много добра представа дава за българина като войник от онова време. /За по-късното още никой нищо не е написал .../

ПП

Тези, които летят за Америка не го правят от недостойни съображения. Човек има изконно право да си търси място под слънцето.

В армията трябва да има само мотивирани хора. Такива, които доброволно са решили да бъдат военни. Няма смисъл там да "служат" хора, които са ги накарали насила.

Да, естествено. Но може отказът да бъде изричен, т.е. трябва да идеш и категорично да кажеш "не ща". Тогава тези, които се отказват, ще са малко.

Много ми е интересно когато хора които наистина имат пари започват да реват като малки деца че са бедни и в българия няма живот.

Най интересни са ми образованите млади хора които имат компютърна грамотност,знаят английски и могат да си намерят много добра работа за не лоши пари/поне за българските условия/.Точно тия реват най силно въпреки че имат най големи възможности.

И това си има обяснение - първо, сега у нас е време за реване. На всеки някой, най-вече държавата, за нещо му е крив. Второ, младите и образованите имат по-голям хоризонт на мечтите, т.е. им е малко настоящото.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

ПП

Тези, които летят за Америка не го правят от недостойни съображения. Човек има изконно право да си търси място под слънцето.

И това си има обяснение - първо, сега у нас е време за реване. На всеки някой, най-вече държавата, за нещо му е крив. Второ, младите и образованите имат по-голям хоризонт на мечтите, т.е. им е малко настоящото.

Ами тогава да казват ,,в България не е зле,но в сащ ще ми е още по добре,,

Станах свидетел веднъж на това как собственик на шивашка фирма с 50 работнички псуваше жестоко демокрацията,ревеше колко хубаво било при бай Тошо и как хората нямали пари,пък и за себе си прибавяше някое оплакване.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Това е защото собственикът на фабрика тогава е бил млад, от една страна. От друга, не е леко да си собственик на фабрика, ей богу. Фалитът ти диша във врата, заедно с купища проблеми.

Как да казват, че в България не е зле, като ..... :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...