Отиди на
Форум "Наука"

Арктическият океан остава без лед след 20 години


K0TAPAK

Recommended Posts

  • Потребител

Арктическият океан остава без лед след 20 години

Северният ледовит океан може да започне да остава без никакъв лед през лятото до десет години, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултати от проведено по-рано тази година изследване.

Експедицията Catlin Arctic Survey е обхванала 435 км от ледената покривка. Измерванията на учените показали, че ледените блокове са със средна дебелина от 1,8 метра, което е типично за така наречения едногодишен лед, който е най-податлив на топене. Те очаквали да преминат през райони от по-стар многогодишен лед, който е по-дебел и се топи по-трудно. Според учените резултатите от изследването са в подкрепа на новата теория, че Арктика след 20 години ще остава без лед през лятото, като основното топене ще се извърши през следващите 10 години. Тази теория се основава на сезонните вариации на дебелината и площта на ледовете, промените в температурите, ветровете и особено в състава на леда.

Експертите смятат, че сред краткосрочните ползи от топенето ще са по-бързият транспорт и по-лесният достъп до петролните и газовите залежи. В дългосрочен план обаче изгубването на една от постоянните черти на нашата планета носи рискове от ускорено затопляне, промени в циркулацията на океаните и атмосферата, както и неизвестни последствия за екосистемите заради окисляването на водите.

Източник: в."Класа"

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Въпроса е доста сериозен и си мисля, че отношението ти е не подобаващо!

Има една книжка, която се разпространява с минерална вода Банкя (виж тук) и е специално издание на Нашънъл Джиографик.

Там нещата са обяснени на доста разбираем език. измирането на белите мечки е най - малкия ни проблем. Нещата с "Глобалното затопляне" рефлектират върху цялата геосистема: изместване на ариали; повишаване на водното равнище; загуба на обработваеми земи; загуба на кислород и т.н. и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

E, той се шегува, но това не означава, че отношението му не е подобаващо.

Като стана въпрос за белите мечки, не съм се интересувал специално, но е интересно да се проучи как те са преживели предишни подобни затопляния на климата. Напр. преди 5000 - 6000 г. в края на т.нар. атлантически период на холоцена температурите са били по-високи от съвременните. Още по-драстично е било затоплянето в края на последната междуледникова епоха - ееменския интерглациал (рис-вюрм по алпийската схема). Тогава преди около 123 хил. г. температурите са били с няколко градуса по високи, голяма част от полярните ледници са били стопени, но все пак белите мечки са оцелели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето нещо което не е смешно. Една от най-силно засегнатите държави от повишаването на нивото на световния океан ще бъдат Малдивите.

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 кмІ. Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Молдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостига на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%...%B8%D0%B2%D0%B8

Правителството на Малдивите тренира за глобалното затопляне – ще заседава под вода

15 окт 2009

В отчаян опит да насочи вниманието на света към тежката заплаха, която климатичните промени и повишаването на нивото на океаните представляват за страната му, президентът на Малдивите Махамед Нашид реши да проведе правителствено заседание под вода.

В събота той и дванадесет министри от кабинета ще се гмурнат на три и половина метра дълбочина, за да проведат редовната си среща, която ще е и първата от този род в историята.

"Посланието е, че ще направим всичко, за да живеем в тази страна," заяви пред Ройтерс министърът на околната среда на Малдивските о-ви Махамед Аслам.

Малдивският архипелаг, който е една от главните туристически дестинации в района на Индийския океан, е съставен от острови, надморската височина на повечето от които не надхвърля три метра. Ако прогнозите на ООН за покачване на нивото на световния океан с 58 см. до 2100 г. се сбъдне, това ще означава, че страната ще загуби голяма част от територията си.

Подводното заседание е част от глобалната кампания "350", която цели намаляването на атмосферната концентрация на въглероден диоксид под 350 частици на милион (ppm). Сегашните нива са от 387 ppm (за сравнение преди индустриализацията от 19-и век нивото на CO2 e било 280 ppm).

"Трябва да обединим света света в опит да спрем по-нататъшното покачване на температурите. Климатичните промени са факт и застрашават правата и сигурността на всички хора на Земята. С по-малко от един градус затопляне вече се топят ледници, пропукват се ледени шапки, а ниско разположени райони са в опасност да се превърнат в блата," се казва в послание, което ще бъде прочетено по време на климатичната среща в Копенхаген.

Мохамед Нашид дойде на власт през 2008 г., след като успя на свободни избори да изпревари управлявалия три десетилетия Маумун Абдул Гаюм. Почти веднага той обяви инициатива за набиране чрез данъци на средства за закупуване на земя, на която да бъде разселено 350-хилядното население на Малдивите, в случай че те бъдат залети от Индийския океан. Опитите му да намери алтернативна родина на сънародниците си обаче са пред провал заради тежкото икономическо положение на страната. Именно заради него той отказа покана да участва на форума в Дания.

В последствие обаче правителството в Копенхаген се съгласи да поеме разходите по пътуването му.

http://dnevnik.bg/sviat/2009/10/16/800491_..._za_globalnoto/

Уникална среща проведе кабинетът на Малдивите.

17.10.2009

Правителственото заседание се проведе под вода, съобщи БиБиСи. Макар и предизвикваща усмивки, подводната среща е крайната, отчаяна стъпка на президента Мехамед Нашид, която цели да привлече световното внимание срещу глобалното затопляне.

Членовете на кабинета прекараха близо половин час под водата, като си комуникираха чрез писане на специални дъски и чрез знаци.

Под водата държавният глава припомни предстоящата среща в Копенхаген за климатичните промени. На нея трябва да бъде изготвен и нов договор, който да замени изтичащия протокол от Киото. Нашид коментира какво ще се случи, ако тази среща завърши без резултат.

Ние ще умрем, посочи той.

Малдивският архипелаг е съставен от острови, като надморската височина на повече от които не надхвърля три метра. Всяко покачване на нивото на водата е изключително опасно за островната държава.

Опитваме се да изпратим нашето послание на света. Нека той да види какво ще се случи, ако не се вземат мерки за измененията в климата, посочи още държавният глава.

По думите му, ако Малдивите не бъдат спасени днес, не остава много голям шанс за останалата част на света.

Всички участващи в срещата министри са подготвили документ, който ще бъде представен на срещата в Копенхаген. В него те призовават световните лидери да намалят драстично излъчваните от страните им вредни емисии.

Под водата всеки министър е бил придружаван от инструктор по гмуркане и представител на военните.

http://news.ibox.bg/news/id_1904837036

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпроса е доста сериозен и си мисля, че отношението ти е не подобаващо!

бог да те спаси от такива които не разбират шегата....

Що се касае за мечките. поради липса на лед все повече и повече трябва да плават на открито море за да стигнат мястото на плячка. много от тях умират от глад. Други се опитват на сушата но там пък са хората....

От дъното на морето все повече и повече замръзнал двуокис се освобождава, намаляват планктоните заради затоплянето с това рибите и..., ДДТ съхранен в ледъд се освобождава на ново и.т.н....

Накрая сме ние хората.

СМЕШНО ЛИ Е?

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Топенето на ледниците освобождава натрупани токсични химикали

Забранените вредни химикали, използвани преди десетилетия в промишлеността, се завръщат в реките заради топенето на алпийските ледници, съобщи "Ню сайънтист".

Кристиан Богдал и колегите му от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих изследваха нивата на замърсяване в седименти на дъното на езерото Обераар в Берн.

Потокът на вредните химикали в него бе най-голям през 70-те години на миналия век заради производството на пластмаси, електроника и пестициди. Той намаля през 80-те и 90-те години на миналия век, когато хората осъзнаха, че тези химикали са токсични и те бяха забранени.

Забранените химикали обаче, като пестициди, свързвани с болестта на Паркинсон, отново се увеличават в езерото от края на 90-те години. Причината е, че ледникът, който захранва езерото, е съхранявал химикалите десетилетия и сега топенето ги освобождава.

Процесът може да бъде ускорен от глобалното затопляне.

Проблемът не е ограничен до алпийските ледници. Тъй като тези химикали могат да бъдат пренесени по въздуха на голямо разстояние преди да замръзнат в леда, замърсяването засяга много райони по света.

Токсични химикали бяха открити и в полярните райони. Много токсични химикали още се използват при производството на пластмаса и електроника, като бромираните антивъзпламенители. Те ще са проблем за следващото поколение. БTA

http://science.actualno.com/news_265700.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Глобалното затопляне е една мистификация.

Кажи го на мечките.....

до тогас не знаеш ли случайно къде се дяна есента? Миналата седмица +25-27 градуса а сега +2-3. През ноща даже ще има замръзяване...

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В смисъл?

В смисъл че е един прекрасен начин за група хора /т. нар. еколози/ да се облагодетелстват финансово, всявайки дезинформация и паника посредством медиите.

Светът е на прага на нов ледников период. А преди всяки такъв има периоди на затопляне. Човечеството има много малък принос към това.

Едно интересно филмче на Ал Гор по темата:

http://filmche.com/index.php?topic=77.0

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
В смисъл че е един прекрасен начин за група хора /т. нар. еколози/ да се облагодетелстват финансово, всявайки дезинформация и паника посредством медиите.

Светът е на прага на нов ледников период. А преди всяки такъв има периоди на затопляне. Човечеството има много малък принос към това.

Едно интересно филмче на Ал Гор по темата:

http://filmche.com/index.php?topic=77.0

Е значи все пак затопляне има, но въпросът е какви са причините за него и какви биха били бъдещите тенденции в изменението на климата - дали ще продължи да се затопля или ще последва традиционното циклично захлаждане.

Ако приемем, че цялата дъндания е мистификация, очевидно тя няма как да продължи дълго, защото истината рано или късно ще излезне наяве и мистификаторите ще бъдат разобличени - напр. ако Арктичния океан не остане без ледници след 20 год. :post-70473-1124971712:

Все пак мисля, че мерките за ограничаването на парниковите емисии не са безсмислени, дори и да не влияят върху климата толкова драстично колкото се твърди.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Историята на планетата или поне тази през Плеистоцена и Плиоцена е почти като кардиограма от редуващи се глобални затопляния и ледникови периоди, просто преди не е имало пищящи журналяги и е било по-спокойно :)

Ако Арктическия лед се стопи не само Малдивите ще отидат под водата...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Историята на планетата или поне тази през Плеистоцена и Плиоцена е почти като кардиограма от редуващи се глобални затопляния и ледникови периоди, просто преди не е имало пищящи журналяги и е било по-спокойно :)

Кой знае, сигурно в Quarternery Observer колегите неандерталци са го отразили и тогавашното засушаване ... на каменни плочки... :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Абе, че си има затопляне - си го има!

То си е естествен процес, но проблема е, че хората доста сериозно си го ускоряваме с дейността си.

Всички тези писания са дело (попръчки) на доста заинтересовани лица, които наистина печелят от цялата история.

"Разковничето" се крие в темповете с които предизвикваме затоплянето и не даваме достатъчно време на Природата да се приспособи! Изменчивостта на видовете не се променя за няколко години и рязки скокове, а се нуждае от десетелетия (минимум!) плавен преход.

Да вземем за пример белите мечки: по времето на последния ледников период те за се скитали насам - натам, но със започване на затоплянето те са свили ареала си до днешните му очертания; белите мечки са близки родственици с гризлито и обикновените кафяви мечки, тук може да се потърси и верочтния път по който са осцелели белите мечки, напоследък зачестиха съобщенията за кръстосване на гризли и бели мечки и от тази кръстоска да има жизнено поколение!; т.е. те са се разделили съвсем скоро по филогенетичното дърво; хибрид от подобна кръстоска би преживял по - лесно топлинните промени, имайки на разположение широка температурна вариабилност; верочтно ареала на тези сивкава междинна популация се е изтеглял в едната или другата посока (север - юг); в днешно време ние (хората) променяме климата прекалено бързо и не позволяваме на мечките да се приспособят и тези измират поради големите и прекалено близки температурни скокове, които орязват възможностите за генетична адаптация!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Абе, че си има затопляне - си го има!

То си е естествен процес, но проблема е, че хората доста сериозно си го ускоряваме с дейността си.

Всички тези писания са дело (попръчки) на доста заинтересовани лица, които наистина печелят от цялата история.

"Разковничето" се крие в темповете с които предизвикваме затоплянето и не даваме достатъчно време на Природата да се приспособи! Изменчивостта на видовете не се променя за няколко години и рязки скокове, а се нуждае от десетелетия (минимум!) плавен преход.

Да вземем за пример белите мечки: по времето на последния ледников период те за се скитали насам - натам, но със започване на затоплянето те са свили ареала си до днешните му очертания; белите мечки са близки родственици с гризлито и обикновените кафяви мечки, тук може да се потърси и верочтния път по който са осцелели белите мечки, напоследък зачестиха съобщенията за кръстосване на гризли и бели мечки и от тази кръстоска да има жизнено поколение!; т.е. те са се разделили съвсем скоро по филогенетичното дърво; хибрид от подобна кръстоска би преживял по - лесно топлинните промени, имайки на разположение широка температурна вариабилност; верочтно ареала на тези сивкава междинна популация се е изтеглял в едната или другата посока (север - юг); в днешно време ние (хората) променяме климата прекалено бързо и не позволяваме на мечките да се приспособят и тези измират поради големите и прекалено близки температурни скокове, които орязват възможностите за генетична адаптация!

Май започваме сериозна дискусия по темата за палеоклимата. :)

Всъщност установява се, че естествените климатични изменения в миналото съвсем не са били винаги толкова плавни.

На основата на изотопни данни от гренландския ледник, за последните 100 000 г., Х. Флон описва пет примера за застудявания с около 5 градуса С в рамките на едно столетие (за разлика от съвременните - не повече от 1 градус С за 100 години).

Същите изотопни данни показват, че в края на климатичната епоха на Младия Дриас, преди около 10 700 г., затоплянето в Арктика, което бележи началото на епохата на холоцена е било с амплитуда от около 7 градуса С и се е осъществило само за около 50 години (повече в книгата на Джон Хоутън. Глобалното затопляне. Акад. изд. "проф. М. Дринов", 1996).

Подобно рязко затопляне на климата се установява и по други данни в Северна Европа преди около 10 300 - 10 200 г., когато средногодишната температура се е повишила с 4 - 5 градуса С за интервал от 100 - 200 години.

Имайки предвид, че естествените амплитуди на климатичните изменения през холоцена са в порядъка на 1 градус за 100 год., то установеното затопляне на климата през 20 век от 0,5 - 0,7 градуса С (за около 100 год.) е напълно в рамките на тази амплитуда, при това заедно с антропогенното влияние, което би следвало да ускорява процеса.

Според мен глобалното затопляне крие повече рискове за човека и цивилизацията, отколкото за природата, тъй като тя се е приспособявала и при много по-големи катаклизми.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология
Според мен глобалното затопляне крие повече рискове за човека и цивилизацията, отколкото за природата, тъй като тя се е приспособявала и при много по-големи катаклизми.

Те за това си най - прав!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да се намеся и аз относно белите мечки.

До неотдавна бялата мечка беше отделяна в самостоятелен род т.е. различен от този на кафявата мечка. Днес тя е поставена в същия род- Ursus. Разделянето на кафявата мечка ( гризли = кафява мечка - отдавна доказано и с ДНК тестове) и на бялата като самостоятелни видове е станало преди около 300 000 години, което всъщност не е чак толкова много. Ако има някакво повишение на случаите на хибридизация между кафяви и бели мечки то безспорно фактор е, това че белите мечки скитат все по далече в търсене на храна ( а топенето на ледовете оказва огромно влияние върху това) и така възможността да се срещнат двата вида е значително по- голяма. Всъщност предполагам известен факт е, че белите мечки не спят зимен сън, единствено женските, които очакват мечета прекарват зимата в укрития, където и раждат.

Не мисля, че в този процес има нещо страшно или нещо необичайно, нормално - винаги е имало такива периоди. Човешката дейнос вероятно влияе върху процеса на затоплене, това специалистите го анализират, макар, че и те не са единни в мненията си. Лошото е, че ние хората по никакъв начин няма да позволим бялата мечка да се адаптира към новите условия ... все пак се надявам нещата да се променят. Но лова на бели мечки в Канада продължава. Тяхната популация е вече доста ниска, а в процеса на адаптация към новите условия вероятно ще спадне в пъти и както вървят нещата може да се достигне до критичния минимум - просто няма никакви резерви, от където измъкване няма ... още един вид безвъзвратно изгубен. Това са само теории, размишления, но трябва да се действа, защото може и да се случи. И това само за един вид, но същото се отнася за десетки, че и стотици други, защото всичко в природата е взаимно свързано.

Според мен глобалното затопляне крие повече рискове за човека и цивилизацията, отколкото за природата, тъй като тя се е приспособявала и при много по-големи катаклизми.

така е, живота на планетата няма да свърши, но ние просто трябва да направим всичко възможно да запазем всичко каквото можем, със всички сили.

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Ледът в Гренландия се топи

Заради климатичните промени хората в Гренландия трябва да свикнат с нов начин на живот. Традиционната им култура и обичаи са свързани с леда. А сега той се топи.

Гренландците започват да привикват към едно по-топло ежедневие. Досега ледът е служел като пътна настилка и място за ловуване на птици и животни, а след пробиване на дупка - и за риболов. Сега обаче времето е нестабилно, а периодите, в които ледът изтънява, стават все по-продължителни.

"В сравнение с времето отпреди 15 -20 години сега сезонът на леда е значително по-кратък. Лятото става все по-дълго, а зимата все по-къса", каза Нилс Гундел, местен жител.

Гундел се препитава от лов с кучета през зимата и разходки на туристи с шейна. Това обаче става, когато заливът се покрие с лед. Преди ледения сезон е бил от октомври до май. Сега сезонът е почти наполовина по-малък - от декември до април.

"Ледът в залива вече не е толкова дебел като някога. Нито можеш да плаваш с лодка, нито можеш да излезеш с кучешки впряг на лов. Вече не можем да използваме леда като едно време", допълни той.

Все повече местни хора остават без препитание. Последиците - някои се опитват да си търсят късмета на друго място, други се пропиват, а трети дори се самоубиват.

По неофициални данни процентът на самоубийствата в Гренландия е най-високият в света. В същото време според специалисти евентуалното по-нататъшно стопяване на леда ще открие много залежи, които ще дадат надежда за нов живот на хората. Става въпрос за откриването на ценни метали, например злато, както и диаманти, нефт, газ и много други полезни изкопаеми.

Просто гренландците ще трябва да се захванат с друг тип бизнес.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=144228

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...