Отиди на
Форум "Наука"

Ако Оруел беше жив...


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

МВР отново даде заявка за тотален контрол на телефонните разговори и интернет

Мобилните оператори и интернет доставчиците са задължени чрез интерфейс (постоянен достъп до сървърите и базата данни) да осигуряват на специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО) при МВР достъп до данните за телефонните разговори и съобщения, както и тези от трафика в интернет. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, който МВР огласи.

По този начин вътрешното министерство отново дава заявка за тотален контрол на данните в сървърите и базата данни на мобилните оператори и интернет доставчиците.

Съдебният контрол за използването на тази информация е предвиден, когато определена полицейска или специална служба заяви използването на подобна информация. Променено е и нивото на съдебен контрол - в момента разрешенията се издават от председателите на окръжните съдилища, а в бъдеще се предвижда това да са председателите на районните съдилища.

Мобилните оператори и интернет доставчиците ще предоставят исканите данни директно на съда, а при разрешение от негова страна заявката на съответната специална или полицейска служба ще постъпва със съдебното решение в ДОТО, която практически ще изважда информацията. Постоянният достъп до сървърите и базата даннни на интернет доставчиците, която обаче ДОТО ще има, не е поставен под съдебен контрол.

В момента МВР не разполага с такова устройство, чрез което специализираната дирекция за оперативни технически данни да имам постоянен достъп до данните от сърварите на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и услуги.

В понеделник МВР организира обществено обсъждане на законопроекта, на което са поканени неправителствени организации. "От една страна сме приятно изненадани, че МВР се отваря към неправителствения сектор, но от друга ние сме притеснени от новия законопроект, който не се различава особено много от предлаганите преди това изменения от предходния министър Михаил Миков", коментира пред "Дневник" Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на фондация "Програма достъп до информация".

Според Кашъмов на съдебния контрол се предава театрално значение, а не действително, което да гарантира правата на хората. Фондацията ще участва в общественото обсъждане, на което по-подробно ще изложи своите съображения по предлаганите промени. По думите на юриста с тях МВР се връща към времето на наредба №40, с която беше направен първия опит за тотален контрол на електронните съобщения, която обаче беше отменена като незаконосъобразна от Върховния административен съд през 2008 г.

В промените е включена възможността МВР да получава по-бързо информация при издирването на хора, в това число и отвлечени. Според промените специалните служби ще могат да получават следната подробна информация за:

- проследяване и идентифициране на източника на връзката;

- идентифициране на направлението на връзката;

- идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката;

- идентифициране на типа на връзката;

- идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство;

- установяване на идентификатор на ползваните клетки.

След последното отвличане на студента Румен Гунински на 19 октомври от МВР съобщиха, че подготвят пакет от промени, които да подпомогнат службите в работата по това престъпление. Една от тях ще е по-бързото получаване на данни от мобилните оператори.

В подготвените промени МВР е предвидило там, където не е осигурен достъп чрез интерфейс, мобилните оператори да са задължени да предоставят данни в срок до 8 часа от постъпване на разрешението директно на службата, която ги е поискала. В момента в закона няма фиксиран срок, в който МВР тряябва да получи данни.

От МВР отказаха коментар преди общественото обсъждане в понеделник.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/30/...len_kontrol_na/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...