Отиди на
Форум "Наука"

Кои са и откъде идват тримата влъхви?


Recommended Posts

  • Потребител

Прочетох статията в уикипедия по въпроса, но там не може да се каже категорично. Преди доста време гледах филм по телевизията по този въпрос. Той твърдеше, че идват от днешен Йемен, щом като носели тамян. От друга страна влъхвите се споменават, мисля, само в евангелието на Матей. Какво мислите по въпроса? Кои са и откъде идват влъхвите?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-вероятно идват от Партия. Да не забравяме, че там още от вавилонския плен живеят много евреи. Кой и с какви цели ги е изпратил да мътят водата в царството на застаряващия вече Ирод, можем само да гадаем. Но при всички положения партите имат интерес от едно дестабилизирано от размирици васална държавица в тила на римляните.

В края на краищата, след като близо 40 години преди това тяхната инвазия в Сирия и Мала Азия се проваля, е време за по-елегантен опит за реванш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Можем да предполагаме, но май не и да разберем нещо конкретно. Католическото предание ги нарича "царе", но това са разни относително късни наслагвания от чисто фолклорен характер. Не съм чел Матеевото Евангелие на арамейски (май само то първоначално не е писано на гръцки), щото не го разбирам тоя език, но на гръцки са си "magoi" като магите у Херодот. И в латинския превод на свети Йероним пак са "magi".

Имаше навремето една хипотеза, че магите, преди името им да стане нарицателно за "магьосници", били всъщност иранско племе, но мисля, че към епохата на Христос вече отдавна не става дума за такава употреба.

Както следват кометата и вярват, че тя предсказва идването на нов цар, нищо не пречи да са обикновени звездобройци. Астролози, иначе казано. Носят скъпи дарове, срещат се с Ирод, пътуват може би на свои разноски (пък ина нечии разноски да е), имали са възможността да изучават звездите, каквото и да значи това - ясно, не са бедни хора. Според мен не е невъзможно да идват от голям град като Вавилон. Селевкия, де. По това време, ако не бъркам, градът е в ръцете на партите. Бездруго отколе е прочут с всякакви мъдреци, гадатели, "магове", звездобройци и прочие. А защо ще ги интересува именно новороденият юдейски цар - може да са от местната еврейска колония, която си съществува още от прочутия Вавилонски плен и не се е върнала до последния човек в Юдея.

А как така евреи ще бъдат звездобройци - ами под разлагащото влияние на местната култура :) В Александрия например по същото време е имало доста елинизирани юдеи. Та дори и в самата Палестина. Що пък в Селевкия да няма... вавилонизирани?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да се чудиш после защо Християнството отрича астрологията и започва да преследва гадателите. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Че ,това е лесно ... Тропара на Рождество Христово говори, че астролозите са научени от звездата да се покланят на Истинското Слънце, който е Христос.

Апропо, след приемането си на вярата в Христос като Бог, те са изоставили своите заблуди.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...