Отиди на
Форум "Наука"

Футболен мач между германци и британци, 1914


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Коледа през 1914 г. заварва войниците в Северна Франция в окопите. Войната е все още в своя активен период и е маневрена и изключително ожесточена. На 23 декември обаче залповете заглъхват и през следващото денонощие артилерията мълчи, настъпва т.нар. неофициално "Спонтанно примирие".

На следващия ден не е произведен нито един изстрел и от двете страни. Край Армантер едни срещу други стоят мускетарите от Кралския Уелски полк и прусаците от 6-ти гренадирски егерски баталион. Немците са украсили дърветата около своите окопи и пеят коледни песни, със същото отговарят и англичаните. От двете страни се разменят не само коледни песни и поздрави, но дори и приятелски подвиквания "Халло Фриц" и "Хелоу Томи" :) Накрая разхождащите се гренадири по линията на окопите излизат в т.нар. Ничия земя между двете вражески линии и дори си разменят подаръци с излезлите там англичани (цигари, шоколад и др. малки неща).

Примирие официално не е обявавано от никоя от воюващите страни, нито пък войниците са планирали нещо, единствено празничната атмосфера ги кара да излязат от окопите (деня е изключително слънчев за декември макар и окопите да са заледени) и първоначално на групички за по-голяма сигурност, че някой от среща няма да реши да стреля по тях войниците се приближават и завързват весел разговор помежду си. Накрая редник Франк Ричардс изважда от багажа си в траншеята своята футболна топка. С това започва един безпрецедентен футболен мач.

Около 50 души общо сформират двата отбора в мъртвата зона между телените заграждения и започват мач продължил 120 минути.

Новината за този случай хвърля в паника и британкото и немското командване в този участък.Двамата полеви офицери Стокуел и фон Синер стоят и наблюдават отстрани и не предприемат нищо въпреки опасността от военен съд, но и не се престрашават да участват дори и като рефери на този немислим мач между кръвни врагове. Макар и да са ритали за удоволствие и да не са броили резултата, според спомените на войниците, немските изследователи твърдят, че прусаците победили с 2:1, като и доста по-късно продължавали да дразнят английските фенове с резултатът от този мач, както и преди финалът на световното първенство през 1966 между Великобритания и ФРГ, спечелен с 4:2 от британците.

49d79577c0b1958894559f93360.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Глътка въздух :) Мисля, че има и филм по събитията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами по принцип е известно като "The Christmas Truce" - http://www.historicaleye.com/xmastruce.html

Освен че хората са християни, са най-вече и хора - искат нормален живот и нормални забавления, футбола явно наистина много им е липсвал в ежедневието на младежите особено. За съжаление обаче жаждата за власт и световно господство на воюващите правителства не се интересува от това.

п.п. има май филм от 2005, ако някой може да го намери ще е интересно да се гледа.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Такива сцени има на много места по фронтовете на ПСВ. Тази война не е така идеологизирана, въпреки, че пропагандата в нея стига висини, които само "идеологическият фронт" на 20 век ще успее да надмине...

За огромно, огромно съжаление, политическите ръководства на страните дори и не поглеждат към урока, който им дават гражданите им.

"Обикновените хора плащат за всичко"

Умберто Еко, чрез Уилям от Баскервил ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Изкарвам от прахта темата макар и с малко закъснение, като доказателство, че на коледа наистина стават чудеса :) и хуманността се проявява дори и в най-нехуманните времена.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда това се приписва на лейтанант от първата световна война но не знам името му

Всъщност е на самия крал на Прусия - Фридрих Велики, преди битката при Лойтен :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...