Отиди на
Форум "Наука"

Отново за Пловдив


Recommended Posts

  • Потребител

В том 2 - Първа българска държава, на многотомната История на България, издадена от БАН, прочетох следното:

Някои историци предполагат, че хан Маламир превзел Пловдив, а други - че го получил вследствие от размяна с византийците на превзетия от хан Крум Одрин.

А тук срещнах друго (http://valtcheva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=26):

Т. нар. “Маламирова каменна летопис” разказва за превземането на гр. Филипопол (дн. Пловдив) през 836 г. Той бил важен стратегически център за овладяването на Родопската област. Превземането му обезпокоило сериозно Константинопол – византийците се опасявали от загубата на стратегически важния път Via Egnatia, който свързвал Драч и Солун с Константинопол.

Знам, че имаше една друга тема за Пловдив. Ако трябва, слейте ги:). Кой е прав, според този случай?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласно мирния договор от 816 г., Пловдив остава византийски. В надписа на Маламир се казва единствено, че е дошъл до града и е направил среща с жителите му. С това данните за града до 970 г. се изчерпват. Единствено в края на ІХ в. се споменава филипополския митрополит като подчинен на Константинополския патриарх. Обаче всичките подчинени на филипополския митрополит епархии са разположени най-общо по долното течение на Марица, т.е. очевидно той само формално се е водил такъв, а самият град по това време не е бил византийски.

Пълната липса на писмени сведения за града (и въобще - за цялата западна част на Тракийската равнина) в периода от 836 до 970 г. е едно косвено свидетелство, че областта и в частност Пловдив, не са били византийски, т.е. били са български. Това се доказва и от липсата на византийски материали от този период. За сметка на това, в Пловдив са открити достатъчно материали, които показват българско население.

Между другото, в българската медиевистика все още битува една твъре невярна картина за етническите и политически реалности на Балканите и особено - в Тракия през VІІ-ІХ в. Пловдив през ранното средновековие е бил някаква абсолютна мизерия като селище, забутана маловажна крепост на седалището на географията, нещо като американски форт в Дивия запад и последното нещо, което е притиснявало ромеите по това време, е било това, дали го владеят или - не.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Качо, мисля, че положението се запазва такова до 14 век.

Пловдив си остава един не особено значителен град, който дори и при тоталната феодализация през 13 - 14 век не става център на феодално владение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...