Отиди на
Форум "Наука"

Светата Библия


Recommended Posts

 • Глобален Модератор
 • 3 years later...
 • Глобален Модератор

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible.xml

Toва е Синодалното издание на Свещеното Писание на Стария и Новия Завет от 1993 г.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • 10 месеца по късно...
 • Потребител

Кой и кога е решил какво да съдържа Библията ? Защо са премахнати евангелия на очевидци като Тома, Филип,Петър, Мария, а на неочевидци са канонизирани -Ако разгледаме новозаветните разкази, то има голяма несъгласуваност според Евангелията на почти всички събития и факти.Примерно абсолютно очевидно е различието в родословното дърво на Исус според Матей и Лука?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Благодаря, Историк.

JimBeam, ако отговорите на въпросите ти действително те интересуват, потърси си "Правилата на св. православна Църква с тълкуванията им". Там са изложени решенията и тълкуванията на решенията на всички Вселенски и на няколко по-значими поместни събора. Датирани са етапите на натрупването на каноничните, отделянето на неканоничните и определянето на девтероканоничните текстове в Библията.

Колкото до различията, привидните противоречия и съгласуването на каноничните текстове - това е част от курса по библейска екзегеза на Богословския факултет на СУ. Не вярвам да си намериш пълен корпус лекции (не е и нужно), но например в православната книжарница на изд. "Омофор" на ул. Бенковски и бул. Дондуков в София би могъл директно да попиташ за книги, изясняващи такива объркващи места в Новия завет.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ех, как обичам такива отговори. Щом питам, значи ме интересуват а и не питам къде какво мога да си купя. Нямам намерение да ставам богослов и ще се въздържа да си купя посочената от тебе литература. Някак си по- ме кефи со благо со кротце да светнеш неозарените с божията светлина люде, а не да се наслаждавам на мозъчната гимнастика на текстописците. А ти ако не можеш с думи прости да отговориш, значи не питам тебе. А ако е в твоята компетентност може да отговориш къде в низгвернатите евангелия я стяга чепика църквата - не се заяждам,просто съм любопитен от гледна точка на науката

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ми ОК. Само дето доколкото знам е по-добре човек да е чел отколкото да разчита на предъвкана информация. Ето ти опит за предъвкан отговор.

Кой и кога е решил какво да съдържа Библията?

Решено е на Вселенски събори след IV в.

Защо са премахнати евангелия на очевидци като Тома, Филип, Петър, Мария, а на неочевидци са канонизирани? Ако разгледаме новозаветните разкази, то има голяма несъгласуваност според Евангелията на почти всички събития и факти. Примерно абсолютно очевидно е различието в родословното дърво на Исус според Матей и Лука?

Премахнатите Евангелия най-често са само приписвани на очевидци. Нито едно от премахнатите не е запазено в завършен вид. Те не са повествования, а струпани откъси от цялостните Евангелия без особено информативно съдържание, което ги прави неизползваеми за цялостен прочит и проповед по тях. Премахнати са още поне три Послания от Новия завет (две Климентови и едно Павлово) заради нарушена цялост на текста и късни вмешателства. За Откровение и Еклисиаст е имало дълги колебания дали да останат в каноничния списък. Някои книги от Стария завет са известни като девтеро- или второканонични. Те са включени в списъка и в съдържанието за поучение, но не се смятат за толкова ценни, колкото чисто каноничните. От Библията са изключени и някои много древни юдейски текстове, които самите юдеи са смятали за апокрифни - например "Книга на Енох". Основанията за влизане или невлизане на дадена книга в корпуса на Библията са няколко - цялостност, поучителна стойност, съгласуваност с останалите, неповреденост на текста.

"Несъгласуваностите" например в Родославието или в списъка на апостолите са привидни. Несъвпадащите места се отнасят или до различни имена на едни и същи лица, или до различни страни на родословието.

За истинска пълнота на разбирането на историята на натрупването на корпуса си трябва яко четене. С предъвкана информация не става.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Може би би било добре да изясним броя на каноничните книгите в Библията (общо и разделени по завети - Стар и Нов), според нейните разклонения.

Източно-православната Библия съдържа най-много канонични книги. Доколкото си спомням, са 77 - общо за двата завета.

Въпросът е колко са те в библиите на католическата Църква и на арменската апостолическа Църква (това е първата християнска Църква).

Колкото до протестантите... Първата Протестантска Църква е лутеранската (на Мартин Лутер). Всички останали протестантски Църкви са секти спрямо нея. В протестантската Библия каноничните книги са най-малко на брой.

При католиците каноничния брок книги, включени в Библията са 66, а при протестантите - 54 (най-често).

Ако греша, поправете ме!

Нямам данни за броя на книгите в Библията според канона на юдеизма, на арменската Църква и на коптската Църква в Египет. Ако някай разполага с тези данни, моля, нека ги сподели!

А знаете ли, че...

Старият Звет е писан в периода XIII - II в. пр. Р. Хр., а Новият Завет - през I-II в. сл. Р. Хр.

Библията е най-разпространяванета книга в човешката история.

---

Глишев, ако искаш, разкажи за съдържанието на двата завете и за Иисус Христос - според Новозаветната книжнина...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Кой и кога е решил какво да съдържа Библията ? Защо са премахнати евангелия на очевидци като Тома, Филип,Петър, Мария, а на неочевидци са канонизирани -Ако разгледаме новозаветните разкази, то има голяма несъгласуваност според Евангелията на почти всички събития и факти.Примерно абсолютно очевидно е различието в родословното дърво на Исус според Матей и Лука?

Аз също ще кажа няколко думи по този въпрос, за да допълня казаното от Глишев.

Евангелията, описани от духовниците през II в., са около 50. Напълно или частично са преведени около 30 от тях. Допълнени са с многобройни други истории, трактати и писма. Така че учените разполагат с богата сбирка раннохристиянски текстове за проучване и сравнение. В това отношение Новият Завет с четирите си Евангелия, подбрани трактати и послания, се превръща в нещо като кратко въведение в многоликите дебри на християнската религия.

Християнството в своя римо-католически вариант, което формира основното течение в тази религия, е (образно казано) по-твърда и по-заострена концепция, в сравнение с оригиналната по-широка основа при практикуването на вярата.

Защо каноничните Евангелия са едва четири на брой?

Един от апологетите (защитниците) на християнството пише:

"Не е възможно броят на Евангелията в Новия Завет да е по-малък или по-голям от четири, защото четири са основните посоки на света, четири са главните ветрове, четири са и стълбовете на Вселената."

Някои апологети не са харесвали и Йоановото Евангелие (четвъртото канонично), понеже там Иисус е представен като човек от плът и кръв, "живеещ сред нас", с твърде земен характер. Там той е наричан "Слово на Бога", дава на хората силата да се превърнат в Божии синове.

Според някои съвременни изследователи, елиминирани са такива текстове, в които се разказва за това, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена, че тя е била най-верният му ученик, че тя е трябвало да наследи християнската Църква след смъртта му. Има и такива изследователи, според които Иисус е наследник на династията на цар Давид.

А след Иисусовата смърт църковната власт била узурпирана от св. апостол Павел (бившият езичник Савел). За да успее да овладее римската Църква и да наложи своята доктрина над останалите течения в християнството, на Павел му се наложило да заличи данните за потомците на Иисус (т. нар. Иисусова кръвна линия), за да елиминира по този начин техните опити да го изместят или да променят учението му.

Ако потомствената линия НЕ свършва с Иисус Христос, концепцията за римските папи като носители на апостолското наследство се обезсмисля.

Според други изследователи, на християните е била поднесена една изгладена, захаросана или пък - измислена - история, една приказка, в която са събрани най-интересните откъси от всички Евангелия, послания и трактати. Така Новият Завет е превърнат в романтична измислица.

Има и такива изследователи, според които Иисус е наследник на династията на цар Давид.

Да се върнем на въпроса дали са били женени Иисус и Мария -Магдалена...

Неизменната реакция на Църквата е, че в Еванглията не се споменава, че Иисус е бил женен. Ответната реакция е, че там не се споменава и, че не е бил женен. Кръгът е омагьосан.

Link to comment
Share on other sites

 • 11 years later...
 • Потребител

Неканоничните книги добавяни от някои организации, в случая православната създават сериозни проблеми. Например добавените две глави в Данаил разказват приказка за змей и неговото убийство с лоена топка – такъв подход няма нищо общо със свещено писание. Евреите никога не са приемали така наричаните от някои хора второканонични книги, други ги наричат апокрифни. Не бива да се забравя, че книгите на Стария договор (думата завет не е много точна) се състои от отделни книги, които никога не са били събирани в една книга. Новият договор също се състои от отделни книги. Събирането им в една книга се извършва много по-късно. Разбирането за това коя книга е в Библията идва духовно чрез святия дух. Ще  дам пример: Пратеникът Симон Камък (често наричан Петър) свидетелства, че посланията на пратеника Павел са част от писанията на бога заедно със всички пророци на Стария договор. Откъде го знае? Просто го знае, защото познава бога на Авраам.

Цитирай

  2 Петрово 3;15. И ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО НА ГОСПОДА НАШЕГО ИМАЙТЕ ЗА СПАСЕНИЕ; КАКТО И ВЪЗЛЮБЛЕНИЯТ НАШ БРАТ ПАВЕЛ ВИ ПИСА СПОРЕД ДАДЕНАТА НЕМУ МЪДРОСТ,   16. КАКТО И ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ПОСЛАНИЯ КОГА ГОВОРИ В ТЕХ ЗА ТЕЗИ РАБОТИ; В КОИТО ИМА НЕКОИ НЕЩА МАЧНОРАЗУМИТЕЛНИ, КОИТО НЕУЧЕНИТЕ И НЕУТВЪРДЕНИТЕ ИЗКРИВЯВАТ, КАКТО И ДРУГИТЕ ПИСАНИЯ, ЗА СВОЯТА СИ ПОГИБЕЛ.

Това е начинът в християнството да се разбира истината.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...