Отиди на
Форум "Наука"

"Звездни дневници", Станислав Лем


Recommended Posts

  • Администратор

Звездни дневници

За първи път в България всички пътешествия на Ийон Тихи

Станислав Лем

zvdnevnici2.jpg

"Звездни дневници" на гениалния полски фантаст Станислав Лем представляват цикъл от разкази, които са толкова хомогенни, че често се определят от критиката като роман. Пътешествията на неуморимия Ийон Тихи не са номерирани в никаква последователност, защото, както обяснява авторът чрез своя герой, едни пътешествия се извършват в пространството, други във времето -- винаги можеш да се върнеш назад, където още не е имало пътешествие и тогава първото би станало второ. Нито едно от произведенията на Лем не е писано толкова дълго време. Първите пътешествия от "Звездни дневници" датират от началото на петдесетте години на миналия век, а последното излиза през 1996-а, тоест с интервал от над четирийсет години. През това време в света и на Земята всичко се е променило, единствено авторът на дневниците, неуморимият Ийон Тихи, си е останал същият. Нищо не знаем за неговия семеен живот; ако се отбива вкъщи (на Земята), то е само за да тръгне скоро пак из Вселените, ако има биография, тя е частична, при това чудесен материал за анекдоти. Когато пътешестваме с Тихи, забравяме страха, който може да буди чуждият нам Космос -- прочутият космически пътешественик навсякъде се чувства у дома си, нищо не може да го извади от равновесие, а чувството за хумор, увереността в себе си и непобедимият практицизъм побеждават всички препятствия.

Купи: http://www.colibri.bg/resultsb.php?book=440

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А и преводът е страхотен. Сигурно всички по-корави фенове ги знаят наизуст. Младите, младите да се учат :) Страшна забава са "Дневниците" :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Уникална, уникална! Смях от всяка страница. Тънката ирония на великия полски присмехулник да ни поднесе философските визии за човека от 20-ти век няма граница и цена :):):):):)

Пък и не само от 20-ти, разбира се.

Като се задълбае човек в тази книга, Космоса е една огромна рамка кэ свободна, в която Йон Тихи с удивление наблюдава невероятната човечност на всеки от световете, над които се смеем с глас.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Култова книга, това си е чиста проба барон Мюнхаузен в космоса. Откъде може да се купи. Смятам, че е по-добра от "Пътеводител на галактическия стопаджия", има повече закачки в нея. Особено заигравки с имена като Хари. С. Тотел (Аристотел), А. Тила (Атила).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...