Отиди на
Форум "Наука"

Васалитетът на Епир спрямо Иван Асен II


Recommended Posts

  • Потребител

През 1230 година Иван Асен II громи епирците и техния деспот Теодор Комнин. Последният е отведен в Търново, където е ослепен. Епир става васална държава на България. Мисля дори, че това е първият васалитет спрямо нашата страна. Но правилен ли е бил този ход?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очаквах този въпрос:). Смятам, че това е грешен ход, защото едно присъединяване на Епир, освен че уголемява България, може да доведе до съюз с латинците - тоест България решава категорично съдбините на Източните Балкани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А присъединяването може би зависи от разни факти, за които днес нямаме представа - време, храна, хора, коне, пари, тежнения на разни местни властели...

Пък и кой знае какви още политически сметки са били на главата на царя.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене примери за васалитет още през ПБЦ колкокот искаш.Какъв според теб е Иван Владимир на Самуил и по късно на Иван Владислав.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...Но правилен ли е бил този ход? ....

Абсолютно погрешен, оставянето на Епир е все едно да си подложиш колчето на д-то при хлъзгава почва. Изобщо Иван Асен ІІ не е толкова добър дипломат за колкото го представят.

Вторато му голяма грешка е отмятането от унията с Рим - единствено правилния път за измъкване от геополитическото балканско тресавище. Третата голяма грешка е че се жени за гръцката курва Ирина Комнина!

Епир е първата държава която след смърта му се отделя и окупира Арабанашката хора! Е това е резултата от глупавия васалитет!

Ако беше присъединил изцяло Епир и ликвидирал гръцкото присъстивие на Балканите - Светът щеше да бъде много по-хубав! :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хайде без "курви". Тук не е БГ-жълтина, все пак.

Отмятането от унията си има причини, както вероятно и запазването на Епир.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че самият Епир е бил васален на България след 1230г., данни няма. Васален е владеещият Солун Мануил Комнин, но не и Михаил ΙΙ Kомнин, който от 1230/31г. владее епирските земи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Така да бъде. Със сигурност за това си има причини, така че Йоан Асен не е единстевният решаващ фактор в случая, та да говорим за негова "грешка".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...