Отиди на
Форум "Наука"

Хромозоми


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте

Не мога да разбера какво е хромозом, хроматин и хроматиди.

Прочетох в лекциите че хрмозомата била една днк молекула пакетирана по сложен начин, но това което чета в вики е различно:

"Всяка хромозома се състои от две части, които се наричат хроматиди. Те са напълно идентични помежду си и са резултат от удвояването на ДНК чрез процеса репликация. Всяка хроматида следователно съдържа една молекула ДНК. При клетъчното делене те се отделят една от друга. Всяка хроматида се обособява като хромозома за съответната дъщерна клетка. Мястото на свързване на двете хроматиди се означава като центромер. "

Тоест самия Х е хромозома, която се състои от две хроматиди. Хрмоатидите съдържали една и съща молекула ДНК. НЕ знам на кое да вярвам.

Четох на едно място следното: Човека е диплоиден. Има 46 хромозома в целия геном, разделени на 23 двойки. (ако някой ми разясни това заклинание ще е супер)

Моля някой да ми разясни тези понятия!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Ето, намира се кой да ти " ... разясни тези понятия"

Хромозомата е компактизираното удвоено количество ДНК, преди да започни делението на клетката. Точно в това се изразява полуконсервативността на ДНК моликулата

Хромозомата е една удвоена мол. ДНК, които със започването на анафазата при деленето на клетката, чрез делителното вретено се отправят към двата полюса на новоформираните клетки;

post-5086-1278619492,6815_thumb.jpg

Тоест самия Х е хромозома, която се състои от две хроматиди. Хрмоатидите съдържали една и съща молекула ДНК. НЕ знам на кое да вярвам.

Питаш на кое да вярваш?

Ами, ... и на двете!

Човека е диплоиден

Да, така е. Факт!

Първо, да уточним, какво е геном: това е цялата наследствена информация, на даден организъм, по точно хаплоидния хромозомен набор, в който е представена само по една хромозома от хомоложната двойка, респективно по едно копие от гена.

... Има 46 хромозома в целия геном, разделени на 23 двойки.

В телесните клетки на човек има по 46 хромозоми (като две от тях са полови хромозоми), а в зрелите полови клетки имаме по 23 хромозоми (като в това число влиза и половата хромозома) /виж схемата/. При сливането на гаметите и формирането на зиготата се възстановява диплоидния хромозомен набор!

post-5086-1278619284,7258_thumb.png

И така ...

Засега мисля, че е достатъчно, защото явно си чел нещо, но не достатъчно! Не задаваш правилните въпроси, някои понятия са ти абсолютно абстрактни.

Затова препоръчвам да разгледаш ДНК, гени и хромозоми, както и "Геномът" на М. Ридли

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...