Отиди на
Форум "Наука"

Защо хората обичат да носят украшения


Recommended Posts

  • Потребител

Докато четях темата "защо хората пушат", се сетих за един въпрос, който отдавна ме вълнува:

Защо хората обичат да носят украшения?

Някой да знае защо?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въпрос на индивидуален вкус и суета. Аз, например, не обичам да нося украшения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Власт. Демонстрация на превъзходство. Дрънкулките са много повече от украшение и гъделичкане на суетата. Обкичването за мен е израз на вътрешната потребност да си различен, уникален и да превъзхождаш другите. Да ти завиждат, да се страхуват, да ти се възхищават... Но най- вече демонстрация на превъзходство и желание да доминираш.Често всичко това може да не е осъзнато от човека, но е заложено в нас, мисля. Нямаме си пера и опашки, все пак...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Носенето на украшения по всяка вероятност произхожда от техните магични/защитни функции (това личи и от традиционните места за поставянето им), както и от употребата им за означаване на положение в обществото. Постепенно украшенията са загубили функциите си и са се превърнали най-вече в украса и мода, макар че и днес в много случаи могат да са израз на статус, възгледи, принадлежност и пр. (напр. венчални пръстени, украшения с религиозна символика и т. н.).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че по какъв начин ще стане някой по-красив като си сложи украшението? А и логично е да попитаме по-грозен ли ства когато го махне?

С другите мнения съм съгласен, но мисля че има още нещо.

Една колежка разказваше за симпатичните премеждия, които са имали при продупчването на ушите на малката й дъщеря. Попитах я за какъв дявол изобщо се налага да ги дупчат. Отговора беше- "Ами не знам, всички го правят".

Струва ми се че при много хора в днешно време, да не кажа повечето, нито е за хубост, нито за късмет, власт и т.н., а за спокойствие- "така се прави".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чисто парадиране. Може да се каже - животински порив. Много животни правят сложни съоръжения при брачните игри, освен че са природно украсени.

Сега, че това са само мъжки - вярно е, но въпросът за смисъла на женските украшения е по-специален :)):

ПП Едно допълнение - горе отбелязах насочеността на украсата към избора на секс. партньор. Обаче работата може да е по-сложна: като погледнем пак към животинското царство, мъжките там имат атрибути, чието предназначение е да даде сигнал и на конкуренцията от същия пол - рога, разни шипове и др.

Аналогично може същото предназначение да се открие и в украшенията: да се демонстрира, че това не е случаен индивид, с който може някой да се шегува.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпрос на индивидуален вкус и суета. Аз, например, не обичам да нося украшения.

Като гледам снимката ясно защо. Стига тези 10-20 кила дето дрънкат по тебе, та отгоре още да се кичиш излишно....

Виж мене.

w00t.gifw00t.gifw00t.gifw00t.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам причината, но си падам, когато жените носят някакви бижута. Не да дрънчат като камбани на катедрали, разбира се, но все пак малко сребро винаги е добре дошло.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Това е природна даденост, съществуваща още при първобитния човек. Основната цел е да привлече вниманието на другия пол, да покаже вкус, власт или принадлежност. В животинският свят, привличането се извършва с налични средства- оперение, звуци, танци. Човешката еволюция вкарва допълнителни средства. Преди години повечето украшения са се изработвали ръчно от самия индивид, така се е демонстрирало трудолюбието и естетическата нагласа. Може да се видят във всеки етнографски музей.

Най- модерните сега са - имплантирани силикони,пиърсинг, татуировки. За мен нямат естетическа стойност, единственото което демонстрират е, че обекта издържа мазохистично на болка. Използуването на типично женски украшения от мъже, показва модната, обратна, сексуална ориентация.

Козметиката и украшенията са едни от най- печелившите индустрии в света. Базирани на половият нагон, икономическите кризи малко ги засягат.

Доброто и ценното в случая, че показват ясно и визуално естетическата култура на притежателя. Не знам, кой би тръгнал след намазана госпожица като актьор в японски театър и окичена като коледна елха, но за да съществува явно има и такива.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...