Отиди на
Форум "Наука"

Време разделно...


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Пред българските емигранти се надига съдбоносния въпрос, дали да останат част от доказаното от историята или да предпочетат да се радват на настоящето.

Нека да си представим, че през 1396 година под натиска на турския завоевател и с ясното разбиране, че българското общество загива, някой българин се "вдига" и избягва на запад. Той се спасява от катастрофата и успява да се уреди далеч от исляма и от предстоящия терор. Създава семейство, и изобщо живее по нормален за времето си начин. Такива българи всъщност е имало и необходимостта да си ги представяме е донякъде излишна.

Нека да си представим и друг българин, който навреме се усеща накъде "духа вятърът", подхожда прагматично и приема исляма. С това той става пълноправен гражданин на империята, която дели поданиците си на две - мюсюлмани и немюсюлмани. Първите имат повече права и плащат по-малко данъци.

Нека си представим и трети българин, който остава на мястото си, съпротивлява се доколкото може на завоевателя и урежда някак си живота под чуждата власт.

Кой от тримата е истинският българин?

Нека да дадем непатриотарски отговор. Чисто прагматично... кой е?

Каква е съдбата на отишлия на запад?

Той е създал семейство, деца, остарял е и е умрял. Децата му също са създали свои деца и т.н. Може би, неговите гени все още са живи някъде, в някой човек, ако не са ги отнесли междувременно други катаклизми на историята. Само че след самия човек, неговите деца вече не са били българи. Те са наследници на българин, но не са българи - те са французи, немци, англичани, испанци, италианци...

Каква е съдбата на приелия чуждата вяра?

Възможно е той да е останал по земите си и да се е спасил като българин, но с различна религия. В по-голямата част от случаите обаче той се е претопил и децата му вече минават или за турци, или за араби или за някакви други не-европейци. Принципно на Балканите има твърде малко нехристиянски групи към съответните народи, които продължават да се възприемат като част от тези народи. Т.е. няма много българо-мохамедани, сърбо-мохамедани или гърко-мохамедани. По-скоро те са се обособили в някакви групи, в които са повече мохамедани, отколкото българи, сърби или гърци.

Каква е съдбата на останалия като българин по земите си?

Неговата съдба сме всички ние – които, към настоящия момент, сме българи.

Може би, вече става излишна формулировката на общ отговор кой е българинът. Това е този, чиито деца също са българи. И този, чиито потомци след 100 години отново ще учат за Хан Аспарух, за Крум, за Симеон I, за Калоян, Шишман, Левски, Ботев...

Ако е някаква ценност, да бъдеш част от общество, излъчило подобни личности и преживяло над 1300 години на възходи и падения, то тогава изборът трябва да бъде направен в момента, в който си живял и си можел да вземаш решения. Дори и този момент да е бил в етап на падение.

Трудно е да се отговори еднозначно кой от тримата е постъпил най-добре.

Ако се приложи логика от днешното време, вероятно това трябва да е бил този, който е приел исляма. Та той е станал част от най-великата по това време империя в Средиземноморието - тази, която минава като валяк през враговете си във всички посоки, и която от самата си експанзия носи богатства на своите граждани. Османлиите прегазват не само раздробените Балкани, не само последния остатък от Римската империя, но също и могъщите арабски кралства, цяла Северна Африка, Персийския залив, Ирак... При това в 1396 г. империята е все още много далеч от своя апогей и й предстоят славни столетия преди да бъде спряна пред стените на Виена. Какъв по-добър избор от това да станеш пълноправен гражданин и поданик на Истанбул...

Втора по изгода вероятно е логиката на заминалия на запад. Ако е имал късмета не просто да отиде някъде там, ами да стигне примерно до Испания, неговите внуци са можели да се качат на корабите на Колумб и още в 1492 г. да открият Америка. Можел е да участва в Реконкистата - окончателното прогонване на исляма от Испания и да си го върне "тъпкано" на тези, които са го прогонили от земите му. По-късно, когато Испания превзема половин Европа, а кралят й е обявен за император и корабите непрекъснато носят злато от колониите през Атлантика, децата на този човек биха били горди да наричат себе си испанци.

И накрая стигаме до човека, който хем останал в България, хем не приел исляма и живял 5 века като роб. Стигаме и до самите себе си, които се оказваме деца на непрагматичните българи от края на 14 век. Даже и най-умните от нас (които понеже днес също не сме много добре, предпочитат някаква "географска" промяна), и те са деца на непрагматичните, на бившите турски роби, и те все още са част от българската нация.

Само още нещо трябва да видим.

Какво става с Османската империя след Виена и с испанската след началната им експанзия?

Ако не биха били инвестициите на ЕС в последните 20 години, Испания днес щеше да е по-зле от България. Т.е. бившата велика империя щеше да е пародия на самата себе си. Не че сега не е, сравнена с имперското си минало.

А от Османската империя са останали множество държави от най-различно естество, които са толкова далеч от цивилизацията, колкото сме ние от Луната. И от великия ислям е останала една потисническа и антипрогресивна религия, която още векове ще спъва прогреса на хората, които я изповядват. Дори най-реформираната ислямска страна – Турция - все още дълбоко страда от наследството на Османската империя. Толкова страда, че великият Ататюрк като започва реформите си, едно от първите му действия е да обяви, че Турция не е наследник на Османската империя... Носителят на имперското величие се отрича от него...

А българите са си още българи. Децата, внуците и правнуците на останалия в земите си и неприел исляма българин дълго страдали. Но по някое време започнали да надигат глава. Създали си училище, възстановили си църквата, вдигали бунтове и си издействали да ги освободят. След това си направили държава, удвоили и територията си, повели войни за още. Претърпели и някои загуби. Периодично, разни българи напускали и отивали да станат част от други народи. Глобалните тенденции малко се подиграли с България и някъде към края на 20 век тази страна се оказала не много добре. И поредната вълна от желаещи да си сменят националността тръгнала. Реализирало се може би най-голямото изселване от 1396 г. насам. Един от всеки 8 избягал...

Само че има и останали. Глупаците, които ще продължат нишката. Тя може и да поизтънее. Може да се загубят територии под напора на по-репродуктивни местни етноси. Може и доста да се пострада. Но българи ще има. Те ще учат за Хан Аспарух и за Симеон. Другите ще учат за Анри. Трети ще учат за Джордж Буш.

Въпросът е струва ли си? Струва ли си, заради текущото удобство, касаещо настоящото поколение, да се прави избор, определящ съдбата на много бъдещи поколения. Защото, исторически погледнато, не е чак толкова лошо да си българин. Може би, по-добре е единствено да си евреин - но те пък през колко катаклизми са минали... Затова и сме втори по интелигентност евреите (ако не сме и преди тях!... Само че евреите ги има, макар и мнозина от тях да са се отрекли. И българите ще ги има. И на тях ще принадлежи конската опашка на Аспарух, правото във въображението си да пият вино от императорска кратуна, гордостта да създадат и съхранят писменост, която един ден ще стане глобална... Това последното не е подвеждаща информация, защото кирилицата като такава е създадена не от Кирил и Методий, а от учениците им по време на работата им в школите на княз Борис I - Михаил. Т.е. това е българска азбука. Много по-българска от глаголицата. Само че кой днес ползва глаголица?

Историята има качеството да отсява най-доброто. Тя го прави с дългосрочни изпитания, в които никой не може да излъже. И който се е доказал в проверката на историята, той е великият и е добре да бъдеш част от него.

Дори и преди да се създаде държавата Израел, евреите бяха част от елита на света. Защото имаха хилядолетна история. Те бяха елит, дори когато бяха репресирани. Защото бяха най-добри търговци и можеха да управляват парите. А можеха да го правят, защото бяха най-умни.

Българите не сме чак толкова велики. Но ако се съпоставим с другите от така наречения “развит свят’, трудно ще намерим някой, който да се е доказал повече. Не става дума за настоящото поколение. Текущо сме зле. Но кой друг си е направил държава на 200 километра от столицата на света към времето на създаването на въпросната държава. Кой се е настанил на земите на императора, който, в същото време, а и доста години по-късно, ще води успешни войни с нововъзникващата религия на исляма. И лично с нейния вожд - Мохаммед?

Кой е водил множество сражения през Средновековието в името на господството си на Балканите?

Кой е създал една от най-използваните писмености?

Кой е посякъл опитите за налагане на католицизма над целия християнски свят?

Кой е оцелял след 5 века в ада? Това е много важен тест, защото колкото е било зле, толкова оцелелите са се доказали като жизнеспособни. Колко други народи са погинали през това време...

Кой е превзел непревземаемата крепости Одрин и Тутракан?

Кой е издържал на загубите на две световни войни и 45 години утопични експерименти?

Кой е казал "Не" на част от безумията на Хитлер, докато другите му раболепничеха?

...Аз лично предпочитам децата ми да учат тези работи един ден в училище, макар и заедно с тях да учат за Жан Виденов, Иван Костов Симеон Кобургготски и Сергей Станишев. Предпочитам да учат тези работи, вместо заради това, че сме имали време на нещастие, в което нещастници са ни управлявали, децата ми и техните деца да станат някакви други. Не ми се ще да учат за грандиозните битки на ген. Хюстън с мексиканците, в които участвали по няколко стотин човека. Или за великия крал Хенри, запомнен с шестте си жени, защото не можел да направи едно мъжко чедо. Някой да знае български цар да е запомнен с подобно нещо?

Аз предпочитам да уча за Боянския майстор, който не е сред основоположниците на Ренесанса, само защото е скрил името си. А иначе е рисувал 150 години преди Джото и доста повече преди Леонардо.

Аз предпочитам децата ми да учат за Левски, а не - за шериф Уайът Ърп. Предпочитам да учат за българската пехота, а не - за наполеоновите тактики да строиш две редици хора на 20 метра една от друга и да започнат да се стрелят от упор.

И най-важното - аз предпочитам децата да учат истината за себе си, част от която е и фактът, че не сме най-великата нация на света и сме имали и много позорни падения. А не - да учат, че историята не познава сходно с тяхното могъщество, че ще бъдат вечни и, че ако има първо качество хора, това са само те. Не ми се ще децата ми да се окажат ученици на "вечния" Рим. В България може и да сме зле икономически и да имаме много проблеми, може и да има какво да научим от тези, които са по-добре, в момента, от нас... Но със сигурност и те има какво да научат от нас по въпроса за гледането на истината в очите и по въпроса как се създава нация, която да се докаже през проверките на историята.

Днес, българското общество преживява поредното си "Време разделно". Защото твърде много от него се отделиха и са пред избор. Те избраха вече добрия начин на текущ живот и по-добре организираните в момента общества. Но дали това е изборът и на историята? Дали е по-добре да си българин или американец, англичанин, канадец, французин, италианец, испанец, грък...?

Има една група българи, които, добрали се до нещо на запад, изпадат втотално заслепение. От тях идват дори подигравки като тази: "Мрете там в България, скотове такива, аз се спасих и не искам да ви знам...", или: "Слугувайте там на комунистите и на мафията, ние се уредихме тук, където има ред и законът се спазва...". Има много такива.

Всъщност, въпросът е: Кой от кого се е спасил? Истинските стойности се познават в трудни моменти. И паденията на нацията са необходими, за да се очисти тя от част от себе си. В охолството оцеляват всякакви паразити, микроби и пр. В трудността оцеляват само най-жизнеспособните. Те поставят началото на следващото ново поколение. Паразитите или измират, или се прикрепват към друго тяло. И е ясно какво става с тяло, в което виреят паразити... Та така както те ни се подиграват, ние можем само да им благодарим за жеста да ни освободят от присъствието си. Нека не забравяме какви хора отидоха да населят континента Северна Америка – бандити, сектанти, всякакви авантюристи... А още по-рано – през Средновековието – всички авантюристи, бабити и втори и трети синове, които нямаха право на наследство (по закона на майората, според който само първородния син наследява родителите си), отиваха да опитат късмета си в кръстоносните походи.

Има обаче и една вероятно по-голяма група българи, които са по пътя си някъде, и които не искат съвсем да не бъдат българи. Иска им се хем да са част от добрия исторически избор, хем да не живеят зле като стандарт. Трябва да е ясно, че техният избор е най-труден. Времето тече и всяка година, в която децата им не са в България, ги отдалечава от българското. Още повече, ако единият от родителите не е българин. Времето е много силен фактор. И ако искаш да си част от нещо, което го е победило и е оцеляло през него, не трябва да губиш много време. Иначе ставаш янки, шваба или ингилизин...

Да си българин е съдба. И трябва да я приемеш такава, каквато е, и да се бориш с нея. Ако избягаш от съдбата си, вече не си българин. Съдбата не признава и оправдания - в бедност, липса на перспективи, мафия, корупция. Всичко това е част от падението, което пък е част от общата историческа съдба на нацията. Като си се родил във време на падение, трябва да работиш, за да го преодолееш. А не - да бягаш. В смисъл - да не бягаш, ако искаш да останеш българин... На Левски не му е било по-лесно. И много други българи тогава са избягали. Но Левски е запомнен. А другите - те са някъде из множеството на добре асимилираните. И на добре забравените.

Истината има това качество да бъде винаги сурова. Може и да не е най-доброто, което ти се иска да чуеш. Но тя си е истина. А днешната истина е, че времето отново е разделно и отново трябва да се прави избор.

Всеки, който избере да остане да живее и да се развива в България, ще може да стане част от нейното възраждане. Защото точно днес България има този проблем, че й липсва точно онова, което всеки завърнал се може да й даде. Липсват й пари - икономиката е доста бедна на капитали. Но липсва и също така и население, което да работи яко - нещо, на което се поотучихме. Липсват също и модерно управление и ноу-хау за създаване на бизнес. Липсва донякъде и модерно мислене. Нека всеки, който не е сега в България, да си помисли, доколко той е придобил тези качества...

В Америка можеш да станеш добър американец. Можеш да станеш и по-преуспял от средния американец. Някои могат да станат и милиардери. Но масово - нищо повече от средния американец. Много българи, живеещи в Америка, пребивават в изцяло българска среда и дори не неучават английски език.

В България можеш да останеш българин. И, може би, един ден, децата или внуците ти да са ти благодарни за този избор. Защото колелото на историята се върти и падението се обръща във възход.

Изборът е лесен, ако мислиш мащабно... Ако не - който не мисли мащабно, и тук, и в САЩ, и навсякъде другаде ще си остане дребна душа. Хубавото на българската нация е, че винаги е имала твърде много мащабни души. Въпросът е, кога те ще се пробудят? И – колко време ще са будни? А това, което можем да направим ние – живеещите в България, тук и сега, е да полагаме непрестранни усилия да живеем живот, достоен пред очите на нашите велики прадеди. Живот, който да дарява живот, но не - само на българския ген но - и на българския дух. Българският дух, който ще ни превърне във велики прадеди на нашите собствени деца, внуци и правнуци и ще живее в тях, независимо от това, къде ще се намират, какво ще изповядват и как ще се наричат... Историята не признава оправдания. Тя оставя само факти.

Време разделно... Време на избор...

Добри Божилов

http://www.komentari.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не съм съгласен. Статията е с добър език, но тезите й се опровергават от самия живот.

Първо, сега не сме 1393 година; където и да живееш можеш да си комуникираш, да получаваш информация и да си си запазил което искаш да запазиш.

Второ, през 1393 година емиграцията най-често се е изразявала в местене на селото ня няколко десетки километра или бягането от София в Охрид или в Одрин максимум. Да не говорим, че това понятие не е съществувало. Да не говорим, че причините за нея не са като днешните и че авторът не особено разумно поставя съвременния човек в условията на 1393, а тогавашният, в днешните.

ТРЕТО - самите факти го опровергават. Аз контактувам с доста хора и наблюдението ми е, че емигрантите ни на Запад и в частност в САЩ са много по-патриотично настроени като цяло от хората тук и патриотичната им визия е много по-здрава, отколкото тук /пак като цяло/. Лишена от шовинизъм, подкрепена с икономическа независмост, тя дори вече прави много, за да се утвърди съвременния български дух и сред емигрантите, и сред домакините им /както впрочем много други националности правят/.

Днешното емигранство на България е действие с положителен знак. Държавата е пълна с реализирани и нереализирани емигранти, с емигранти в собствената си страна.

Така че авторът за мене греши. Статията пак залага на изкуствен патриотизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...