Отиди на
Форум "Наука"

Красива трева, по-висока от човека


Recommended Posts

  • Потребители

post-2642-12809069314936_thumb.jpg

Мислех това растение за бодил. Приличаше ми на магарешки трън и си помислих, че е някаква разновидност. И други са се подвеждали. Търсейки растението в интернет като магарешки трън и бодил, попаднах на един спор, от който стана ясно, че това интересно растение се казва Нарязанолистна лугачка. То е от едноименното семейство Лугачкови (Dipsacaceae) и латинското му наименование е Dipsacus laciniatus.

Като фотоманиак-натурист растението ми направи впечатление преди двадесетина дена с ефектните си форми. Естествено, че го снимах. Преди седмица останах приятно изненадан и от цвета му. По него кацаха пчелички (и тях снимах), явно беше, че е медоносно растение. Оттук-оттам събрах някои сведения. Аз не съм естествоизпитател, и може нещо да съм объркал в информацията.

Лугачката е двугодишно едро тревисто растение от едноименния род и семейство. Четинесто-бодливите й прави стъбла не се вдървеняват и затова е причислена към тревите. Затова и в заглавието сложих тази дума.

post-2642-12809069472192_thumb.jpg

Листата на лугачката са без дръжки, пересто нарязани, сраснали в основата си. По тях също има немногобройни шипчета. Прилепени към стъблото, листата образуват около колената му нещо като затворена купа. В нея след дъжд се събира вода и там израстват новите разклонения. Може би именно тези естествени природни резервоарчета за подхранване с вода чрез запасяването й по височината на растението, а не чрез черпенето й от корена, е причина „тревата” да избуява толкова нависоко.

Според едно интересно сведение, събраната в листната купичка вода се нарича луга, и оттам дошло името лугачка. В областта Граово тази луга се използва и за лечебни цели. В навечерието на Видовден поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на лугачката, с която вода след това лекували болни очи.

Същата практика съществува и в Саксония и в Чехия. Там свети Вит (Видовден) се счита за светец закрилник на зрението. На този ден в много райони на Средна Европа, страдащите от очни заболявания напръскват очите си със свежи клонки, овлажнени от росата, събрана в листните пазви на растението, което там се нарича „видовиня” или „вида”. Счита се, че тази роса има изключително благоприятно въздействие при очни заболявания. Росата се събира в шишенца и се използва през цялата година при „очебол”.

post-2642-12809069627167_thumb.jpg

Главичката на съцветието на лугачката има вид на шишарка. Обвивните листчета са ланцетно-шиловидни. Съцветието е високо 5-8 см. Навремето лугачката се е употребявала за кардиране (разчесване или разрошване) на плат, но след като са изобретени съответните машини, в началото на ХХ в. употребата и в текстилното производство отпада. Видовете лугачка, подходящи за кардиране, са били отглеждани като селскостопански растения. Тук веднага показвам една снимка на приложение на лугачката в производството на плат. Фотографията е от сайта на музея на Мисия Санта Барбара в Калифорния.

post-2642-12809069728003_thumb.jpg

post-2642-12809069825807_thumb.jpg

post-2642-12809069919593_thumb.jpg

Лугачката цъфти през месеците юни-юли, дава плод през август (това не съм го видял още). Цветът се вижда на снимките: бял до бледолилав е. Растението е включено в списъка на медоносните растения, т. е. дава нектар. Според пчеларите Нарязанолистната лугачка цъфти от 20 юли до 25 август.

post-2642-1280907003328_thumb.jpg

В един български сайт се посочва, че лугачката била висока до 1,2 м. И тъй като аз минах покрай една, която беше по-висока и от мене, реших да взема метър и я измеря. На връщане минах през друго място и там попаднах на „горичка” от такива „тревисти” растения. Най-високото беше над 2, 35 м! После при по-внимателен преглед в руски сайт, открих, че „ворсянката (руското име на лугачката)” достигала височина до 2,5 м.

post-2642-12809070166612_thumb.jpg

На едно място се твърди, че лугачката била нещо като магарешки деликатес. На друго, пък казват, че лугачката се отглеждала и като декоративно растение. Разбираемо е защо, но при тези размери, за да откъснете някакъв цвят, ще трябва да си вземете стълба.

Абе, интересно растение. По поляните на Южния парк сега е пълно с лугачки, тъй като тази година косят тревата по-рядко. Можете да си направите снимка на самото растение или снимка с него, и да си я поместите в личното интернет-пространство. Особено ефектни снимки се получават, когато лугачката се фотографира „контражур”.

post-2642-12809070245211_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...