Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 8 минути, КГ125 said:

Подробен материал /на руски/ за способността на човека да се храни с месо .... И за уникалните нива, до които достига манипулативната дезинформация по научни въпроси, в услуга на всевъзможни деструктивни мотиви в съвременното обществено съзнание. 

Накратко - разглежда се упорита, повтаряща се фалшификация на основни научни факти, за да обосноват - в случая - веганството....  Твърдения и разпространение на лъжливи факти, че е научно доказана неспособността на човешкото същество да се храни с месо. 

В материала се излагат може би азбучни за биологията и медицината истини, но става ясно, че вярното е точно обратното - по ред причини човекът ще се окаже най-пригоден точно към такъв начин на хранене. 

Впечатляват обаче нивата, до които е достигнала съвременната манипулативност ..... 

Мисля, че и за незнаещите руски българи текстът няма да е неразбираем: 

 https://genofond.com/?p=775

Псевдонаучни  писания

Ако ставаше така - с едното  pH да се превърнем в анатомични хищници  или всеядни, щеще да е много добре, защото нямаше да харчим толкова ток за хладилници , които да пазят месото и яйцата от развитие  на патогени, и  за ток за печките с които са готвим месото

Тъжният факт  е че нямаме тези екологични филтри срещу патогените  по месото и яйцата, каквито имат анатомичните месоясни  и всеядни

Дори ескимосите страдат от салмонелоза и патогенна ешерехия коли 

Патогени в месото и яйцата

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 22 минути, Втори след княза said:

Просто не сме мършоядни. 

 

Анатомичните месоясни или всеядни ядат  месото и яйцата сурови.  Те имат т.н. "екологини  филтри" срещъ патогенините и/или  патогените не им действат на организмите, така както на нас

Ние не сме анатомични месоясни или всеядни.. 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 минути, amigdal said:

Ние сме всеядни, самоче сме се научили само на чиста храна.

Или Обратното .. Станали сте  всеядни, когато и защото сме се наичили да ядем  добра храна

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 14 минути, nik1 said:

Или Обратното .. Станали сте  всеядни, когато и защото сме се наичили да ядем  добра храна

А може би е обратното? Станали сме всеядни, защото "добра" храна не е имало изобщо? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очевидно че в момента сме всеядни животни. Но това не пречи на факта че по повечето анатомични признаци спадаме към "тревопасни животни" ( плоДоядни може би по правилно ? )  Голямата разлика е че животните се хранят със сурово месо а хората основно с термично обработено. 

 Статията е слабичка.  Има автори доста по убедителни стаистически и фактически доказващи че ние спадаме към тревопасните. Въпросът за класификацията на признаци е друг. Кой как се ползва и спекулира от тези факти също е друг. 

Киселината в стомаха не разгражда месото в пряк смисъл на думата. Къселината разгражда протеин който се намира в месото , в млякото , в ядките , в зърнени и  т.н. 

 

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Апропо

През това лято два пъти забравих готвеното си с месо (грах с пилешко) през деня (вечерта) на котлона за през нощта

На сутринта  го вкарвах във фризера без да го преварявам (и двата пъти нямаше видими знаци и мирис, че яденето е "хванало")

Познайте колко пъти ходих до  толалетната (в дата случая) след като се храних с претоплените манджи :)

Обичам грах - постният грах никога  не ми създавал каквито и да е проблеми

---------------------

Авторът  на статията  и   автора на темата или жиеяят в хладен (умерен) климат) и/или си имат постоянни разходки до хладилниците  си ..

Да обаче в субтропичния климат на Пловдив (Cfa климатична зона), бирата е друга :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Köppen_climate_classification#Cfa:_Humid_subtropical_climates

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, nik1 said:

Апропо

През това лято два пъти забравих готвеното си с месо (грах с пилешко) през деня (вечерта) на котлона за през нощта

На сутринта  го вкарвах във фризера без да го преварявам (и двата пъти нямаше видими знаци и мирис, че яденето е "хванало")

Познайте колко пъти ходих до  толалетната (в дата случая) след като се храних с претоплените манджи :)

Обичам грах - постният грах никога  не ми създавал каквито и да е проблеми

---------------------

Авторът  на статията  и   автора на темата или жиеяят в хладен (умерен) климат) и/или си имат постоянни разходки до хладилниците  си ..

Да обаче в субтропичния климат на Пловдив (Cfa климатична зона), бирата е друга :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Köppen_climate_classification#Cfa:_Humid_subtropical_climates

 Лъжицата / бъркалката която попада в яденето трябва да е стерилна.  Т.е след опитването на яденето (дали е достатъчно солено например) , лъжицата трябва да се измива. Мисля че това е най сериозната причина  за бързото разваляне на яденето през топлото време. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 36 минути, scaner said:

А може би е обратното? Станали сме всеядни, защото "добра" храна не е имало изобщо? :)

 

Предполагам, че в някакъв момент предците  ни са се  научили да избират и селектират "добрите " храни по метода  на пробата и грешката . Предполага се,  че имат култура, и някакъв първобитен "език" (протоезик) или начин на комнуникация, долкото такива има и при човекоподобните..

Важи и за месото:

Например:

"живи  насекоми- да"

"Застояло - не"

"Прясно месо от птици -  без вътрешности"

"Прясно месо риба - без вътрешности (или само главите)"

и т.н. 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 33 минути, nik1 said:

 

Предполагам, че в някакъв момент предците  ни са се  научили да избират и селектират "добрите " храни по метода  на пробата и грешката . Предполага се,  че имат култура, и някакъв първобитен "език" (протоезик) или начин на комнуникация, долкото такива има и при човекоподобните..

Важи и за месото:

Например:

"живи  насекоми- да"

"Застояло - не"

"Прясно месо от птици -  без вътрешности"

"Прясно месо риба - без вътрешности (или само главите)"

и т.н. 

 

 

 

Куптура:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2346518/

https://www.pnas.org/content/114/30/7790

https://www.nature.com/articles/news060220-3

https://www.google.com/search?q=great+ape+culture&ei=ZzsUYYXGHKL3qwHsxr2IDw&oq=Culture+in+apes&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYATIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwA0oECEEYAFAAWABgqJcCaAFwAngAgAHcAYgB3AGSAQMyLTGYAQDIAQjAAQE&sclient=gws-wiz

 и език:

 

https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780199541119.001.0001/oxfordhb-9780199541119-e-3
 

Едва ли е  случайно, че човекоподните са способни   да усвояват и   ползват "човешки"  езици -  ASL и американски

по същесто са символни езици, всяка дума (или по скоро същесвително), лексиграма или жест е символ, чрез които се предава концепция..

https://www.researchgate.net/publication/264717786_Apes_and_the_Evolution_of_Language_Taking_Stock_of_40_Years_of_Research

https://greenfieldlab.psych.ucla.edu/wp-content/uploads/sites/168/2019/03/10-04gre.pdf

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хората са най-приспособимото животно и това май ни обърква понятията. От всички животни, човека е най-издръжливият бегач, което е правило предците ни отлични ловци. Преследвали са животното, докато падне от изтощение, или топлинен шок. Същото е с изключителните ни метателни способности, които не съществуват при приматите. Също така отганизма на хората се е “научил” да обработват млякото и днес лактозо нетолерантните са единици.

Така че сме започнали, като вегетарианци, но после постепенно се приспособяваме към много по-сложна диета. До степен днес да можем да се храним с практически всичко.

Та “по природа” може да мсе стартирали, като вегетарианци, но днес сме съвършенните всеядни и ще продължим да се развиваме в тази посока. Да се готвят насекомите…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Amazonski said:

От всички животни, човека е най-издръжливият бегач, което е правило предците ни отлични ловци. Преследвали са животното, докато падне от изтощение, или топлинен шок. Същото е с изключителните ни метателни способности, които не съществуват при приматите.

Не мисля. Това може да е валидно за съвременният човек,(този от преди няколко хиляди години насам),но първобитният човек най-вероятно се е изхранвал от мърша,(умрели животни или от остатъците от плячката на някой хищник),същото така от доверчиви животни включително и риби,плюс растителност.

Не се сещам за животно,което може да падне от изтощение при надбягване с човека. Да,човекът можел да мята камъни и копия,но не и да уцели животните,които повечето са много пъргави. Днес дори и с модерна пушка,човек пропуска да уцели,камо ли с камъни и дръве.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма животно което да издържи надбягване на голямо разстояние с човек. Ние сме конструирани за преследвачи. От специфичната костна и мускулна система на краката, през потните жлези до огромните бели дробове и възможност за прескачане на препятствия. Към това да добавим и изключителното зрение и самоконтрол. Било е преди по-малко от милион години, но сме започнали да се превръщаме в хищници.

Колкото до възможността ни да уцелваме, това си е цяла отделна тема. Не само че уцелваме, но и мозъка ни прави изчисления, които да компенсират “бавното” придвижване на импулсите през нервната система. Изпраща командата за отваряне на пръстите с предварение отчитащо такива фактори. Разбира се трябват си тренировки, но хората сме с “отворен код” - учим се. В момента в който се е появил атлатъла и сме се измъкнали от хранителната верига.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, Orbit said:

Очевидно че в момента сме всеядни животни. Но това не пречи на факта че по повечето анатомични признаци спадаме към "тревопасни животни" ( плоДоядни може би по правилно ? )  Голямата разлика е че животните се хранят със сурово месо а хората основно с термично обработено. 

 Статията е слабичка.  Има автори доста по убедителни стаистически и фактически доказващи че ние спадаме към тревопасните. Въпросът за класификацията на признаци е друг. Кой как се ползва и спекулира от тези факти също е друг. 

Киселината в стомаха не разгражда месото в пряк смисъл на думата. Къселината разгражда протеин който се намира в месото , в млякото , в ядките , в зърнени и  т.н. 

 

Herbivore - растителноядни,

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Папуа Нова Гвинея активно търсят вегани и вегетатианци с цел "културен обмен".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 часа, Втори след княза said:

Ако приемате използването на огъня като начало на човека, може да се изведе, че не сме като другите месоядни и всеядни, но не зная доколко е разумна такава граница. Допускам, че човек е открил огъня. Всеяден и месояден човек.

 

За човека като културен вид може да се говори едва след "масовото изполване" на огъня  при Хомо Сапиенс преди 120 00 години.

"Масовото използване" е индикатор за това че културата е започнала да се разпространява от група на група без ограниения..
 Като преди това е възможно отделни групи да са "открили" и използвали огъня изолирано

(има данни за използване на огъня от хоминиди от преди 1 000 000 години, инцидентно и/или изолирано)

В този смисъл човекът става по-всеяден и месояден преди 120 000 хиляди години

"доколко" е бил месояден и всеяден човекът преди това - мисля никой  не може да знае със сигурност. 
Образно казано: може някои групи са ловували (нещо си),но е възможно и да е имало групи, които не са ловували

 

 

Апропо:

Антрологията не е наука. Тя не преминава демаркационната линия, защото  несистематизирани знания има   бол, теории има бол, голяма част от теориите си противоречат , и самите теории са невъзможни за оборване

https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Demarkatcionnata-liniia-mezhdu-nauka-i-nenauka_355.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Amazonski said:

Няма животно което да издържи надбягване на голямо разстояние с човек. Ние сме конструирани за преследвачи. От специфичната костна и мускулна система на краката, през потните жлези до огромните бели дробове и възможност за прескачане на препятствия. Към това да добавим и изключителното зрение и самоконтрол. Било е преди по-малко от милион години, но сме започнали да се превръщаме в хищници.

Колкото до възможността ни да уцелваме, това си е цяла отделна тема. Не само че уцелваме, но и мозъка ни прави изчисления, които да компенсират “бавното” придвижване на импулсите през нервната система. Изпраща командата за отваряне на пръстите с предварение отчитащо такива фактори. Разбира се трябват си тренировки, но хората сме с “отворен код” - учим се. В момента в който се е появил атлатъла и сме се измъкнали от хранителната верига.

Или пък.. за оцеляващи от преследването от зверове.

"In a new book, Robert W. Sussman, Ph.D., professor of anthropology in Arts & Sciences, goes against the prevailing view and argues that primates, including early humans, evolved not as hunters but as prey of many predators, including wild dogs and cats, hyenas, eagles and crocodiles.

The book, Man the Hunted: Primates, Predators and Human Evolution, poses a new theory based on the fossil record and living primate species. The theory says primates have been prey for millions of years, a fact that greatly influenced the evolution of early man."
 

https://source.wustl.edu/2005/02/early-humans-were-prey-not-killers/

 

И още в тази връзка

https://slate.com/technology/2012/10/evolution-of-anxiety-humans-were-prey-for-predators-such-as-hyenas-snakes-sharks-kangaroos.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Amazonski said:

Ние сме конструирани за преследвачи.

Не се знае със сигурност дали сме преследвачи ... или просто бегачи на дълги разстояния.

Може би просто сме имали дълги сезонни миграции и затова сме толкова издръжливи на
ходене и бягане.

Иначе съм напълно съгласен, че първо сме били вегетарианци, пък после постепенно сме се
приспособяваме към по-сложна диета. Може би от нямане накъде - или може би сме се научили
да убиваме и така месото е станало лесно достъпно за нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, gmladenov said:

Не се знае със сигурност дали сме преследвачи ... или просто бегачи на дълги разстояния.

Може би просто сме имали дълги сезонни миграции и затова сме толкова издръжливи на
ходене и бягане.

Иначе съм напълно съгласен, че първо сме били вегетарианци, пък после постепенно сме се
приспособяваме към по-сложна диета. Може би от нямане накъде - или може би сме се научили
да убиваме и така месото е станало лесно достъпно за нас.

Така е, не се знае дали сме преследвачи или сме били преследвани през по голямата част от човешката история ( второто е по вероятно) .  ( Та тези които са успяли да избягат от преследвачите си,  са развили голяма издържливост  :) това е шега рзбира се. И другото в кръга на шегата,  забравихме да кажем за щраусиновото яйце с вода заровено предварително от преследвачите по пътя на преследването . ) 

 Хората не са склонни към промяна без причина и търсят постоянство. Това което ги е карало да сменят начина си на хранене са природни промени.  Хората не усвояват целулоза , т.е не могат да се хранят с тревата и листата , докато животните могат. Ако климата се промени по начина който лишава хората от изобилието на плодовете и ядките , то вариантът койото остава е месото от тревопасните .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 часа, КГ125 said:

Подробен материал /на руски/ за способността на човека да се храни с месо .... И за уникалните нива, до които достига манипулативната дезинформация по научни въпроси, в услуга на всевъзможни деструктивни мотиви в съвременното обществено съзнание. 

Накратко - разглежда се упорита, повтаряща се фалшификация на основни научни факти, за да обосноват - в случая - веганството....  Твърдения и разпространение на лъжливи факти, че е научно доказана неспособността на човешкото същество да се храни с месо. 

В материала се излагат може би азбучни за биологията и медицината истини, но става ясно, че вярното е точно обратното - по ред причини човекът ще се окаже най-пригоден точно към такъв начин на хранене. 

Впечатляват обаче нивата, до които е достигнала съвременната манипулативност ..... 

Мисля, че и за незнаещите руски българи текстът няма да е неразбираем: 

 https://genofond.com/?p=775

 

В оригиналната публикация на  Milton R. Mills (MD), която се обсъжда в  блога, авторът Milton R. Mills е написал:

"Human: pH 4 to 5 with food in stomach",  

Което е точно толкова (ако е по-малко от 4 трябва да се обърнете към личния си лекар

http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=275

Какво не e разбрал авторът на блога?

Той смята и твърди  (или поне агресивно внушава) че сравненията не трябва да се правят за pH с храна в стомасите (и че Милтън "мами") , a трябва да се правят сравнения за pH при празни стомаси

(в действителност pH при празен стомах при човека е много ниско, и е съпоставимо с това на мършоядните, и поради това авторът на блога твърди, че хората са "мършоядни")

Да ,ама не, напълно погрешно ще е такова виждане и подход..  

A Милтън е съвсем прав да прави сравенията за pH настомаси с храна в него..

Защо? Ами просто е

Няма начин pH 4 to 5 ( колко е при pH на  човешки стомах с храна ) да създаде нормални условия за разграждане на високопротеинова храна, (вижте болданото по-долу)

Изобщо - киселината не e тази  която разгражда протеините, тя просто задава условия за създаване на пепсиногените и активиране на съответните пепсини (пепсините са ферментите, разграждащи белтъчините)

pH 4-5 в стомаха прави пепсините по слабо активни , т.е pH 4-5 съответства на храненe тип " herbivora" (нискобелтъчно)

То затова Милтън (той е MD) коректно  прави сравенията за pH за стомаси с храна в него

 

Цък:

 

  • Пепсин 1 (собственно пепсин) — максимум активности при рН = 1,9. При рН = 6 быстро инактивируется.
  • Пепсин 2 — максимум активности при рН = 2,1.
  • Пепсин 3 — максимум активности при рН = 2,4 — 2,8.
  • Пепсин 5 («гастриксин») — максимум активности при рН = 2,8 — 3,4.
  • Пепсин 7 — максимум активности при рН = 3,3 — 3,9.

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, Orbit said:

Очевидно че в момента сме всеядни животни. Но това не пречи на факта че по повечето анатомични признаци спадаме към "тревопасни животни" ( плоДоядни може би по правилно ? )  Голямата разлика е че животните се хранят със сурово месо а хората основно с термично обработено. 

 Статията е слабичка.  Има автори доста по убедителни стаистически и фактически доказващи че ние спадаме към тревопасните. Въпросът за класификацията на признаци е друг. Кой как се ползва и спекулира от тези факти също е друг. 

Киселината в стомаха не разгражда месото в пряк смисъл на думата. Къселината разгражда протеин който се намира в месото , в млякото , в ядките , в зърнени и  т.н. 

 

По кои точно анатомични признаци, според теб сме тревопасни-продоядни?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!