Отиди на
Форум "Наука"

Банките ограбват народа и бизнеса


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

За последните 12 месеца българите са платили на банките само като лихви близо 2 милиарда лева, сочи изследване на Profit.bg. Същото изследване показва, че за първото полугодие на 2010 година търговските банки в България имат печалба от 352 милиона лева и ако всичко върви както трябва - а няма основания да не върви - до края на годината печалбата ще бъде над 700 милиона, а може и повече.

В същото време министърът на социалната политика Тотю Младенов съобщи, че българите дължат на Националния осигурителен институт над 1 милиард лева. Само преди месец беше актуализиран бюджетът на републиката и според актуализацията бюджетният дефицит ще бъде над 3,5 милиарда лева. Това ще рече, че държавата е на минус с толкова пари и трябва да ги намери отнякъде, та да не фалира.

Мнозина може би ще кажат, че това е профанско, обаче фактите са факти: държавата е на минус, банките са на плюс. И между тези факти има връзка, колкото и учените икономисти да ни убеждават, че това не е така.

Относително просто е: когато количеството на парите е ограничено до точно определено число, а в България това е така заради валутния борд, щом на едно място няма пари, а на друго има, значи парите са взети оттам, където сега няма, и са отишли там, където сега има.

Проста сметка: ако лихвите по кредитите в България са наполовина по-ниски, както е навсякъде в Европа, у хората щяха да останат 1 милиард лева. С тези пари някои от по-съзнателните граждани биха могли да си платят задълженията към НОИ и така дефицитът нямаше да е 1 милиард, а значително по-нисък.

Сега обаче логиката е желязна: първо трябва да се платят високите лихви на банките, понеже иначе ще ти вземат апартамента, а после, ако има още пари, може да се даде нещо и на НОИ. И става каквото става.

При това данните са за лихви, платени само от физически лица, а фирмите са платили многократно повече.

Сегашното правителство е поредното, което продължава да не прави нищо срещу банковия диктат в милата ни родина. Банките са оставени на свобода да изсмукват ресурсите на хората и фирмите и те го правят.

Нещо повече, правителството подготвя закон, според който всички в държавата ще трябва да си получават заплатите и пенсиите с банкови карти, което значи още няколко милиона плюс за банките всеки месец и още няколко милиона минус за раята.

Не е нормално, когато има икономическа криза и всичко в държавата търпи загуби, банките гордо да плуват над нищетата и мизерията. Когато всички банки в Европа, па и в Америка и Япония записаха колосални загуби и прескочиха трапа само с държавна помощ, българските банки в три поредни години регистрират печалби от осемцифрени суми.

Нещо не е наред.

Няма никакъв начин българската икономика, българите и държавата като цяло да се измъкнат от кризата при сегашната политика на търговските банки. Високите лихви по кредитите правят бизнеса неконкурентен, понеже – то е ясно – няма как да се бориш с някого, който плаща 5 процента лихва, а за тебе лихвата е 15.

Ловенето на бандити и корумпета е много полезно и изключително важно в стратегически план, обаче най-важната краткосрочна задача пред българската държава е да направи лихвите поносими и да накара банките да имат дружелюбна към бизнеса кредитна политика.

Което значи, че трябва да бъдат резнати печалбите на банките.

Де тоя Господ.

Взето оттук http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/dyrzhavata_e_na_minus_3_miliarda_obache_bankite_sa_na_pljus_/83853/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Нещо не е наред.

НИщо не е наред.

Ако говорим за днешна България. Вдигат се пенсионна възраст и пенсионни вноски, макар че те само ще увеличат дефицита на НОИ, тъй като повечето хора нямат интерес да плащат за пенсия, която ще могат да получават на възраст, която няма да доживеят. Готви се клиентите на енергото да плащат и за парно каквото въобще нямат (като бонус в и без това голямата сметка на тока може да се включи и такса за БНТ, която иначе повечето българи не гледат, защото не знаят турски, а това е езика, на който по нея вървят новините и филмите). Готви се вдигане на цените заради поскъпването на хлебната пшеница на световния пазар, само дето нашия хляб няма отношение към това, защото се прави от фуражна пшеница ... Май ще е по-лесно да изброим кое е наред в тази държава, защото просто няма какво да се пише.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами Галахад и всички други...... това е като на пазар - пробват те, в случая - народа и властта.

Има достатъчно зърно в България и днес, така, че....

А и да не забравяме, че в следващите две години ще сме свидетели на масирана пропагандна кампания с цел връщането на БСП/ДПС/НДСВ и вся остальная пасмина във властта.

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Чакай малко, как така "Има достатъчно зърно", та България винаги е ИЗНАСЯЛА зърно. Иначе казано би следвало новината а е добра, по големи цени на международните борси, повече пари които ще влязат у нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А и да не забравяме, че в следващите две години ще сме свидетели на масирана пропагандна кампания с цел връщането на БСП/ДПС/НДСВ и вся остальная пасмина във властта.

;)

Че БСП и ДПС кога напуснаха властта, че да се връщат? Това, че командироваха по няколко депутати в други партии, не значи, че не управляват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Което значи, че трябва да бъдат резнати печалбите на банките.

Де тоя Господ.

Взето оттук http://www.ekipnews....a_pljus_/83853/

Здрасти!

Безплатно можеш да свиделствуваш експеримента на унгарците.

По средата на лятото (както винаги) тук бяхапредставителите на ИМФ. Макар, че правителстото им обеща, че ще намали бюджетния дефицит на предложеното от тях ниво, те се обидиха и си заминаха. Защо? Защото едното беше данъкът на банките а другото, че максимираха в 2 милиона заплатата на директора на националната банка...

punk.gifpunk.gifpunk.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че БСП и ДПС кога напуснаха властта, че да се връщат? Това, че командироваха по няколко депутати в други партии, не значи, че не управляват.

Никога не е свършвала пропагандната кампания, но че никога ДПС и БСП не са падали от власт - айде моля, различавайте мечтите от реалността!

Дали някой си спомня, че в изборната вечер на пресконференцията Доган изглеждаше покрусен и призоваваше за намесата на НАТО :whistling:

Да припомняме ли всичките гадни врътки преди изборите?

Сега нещо не се чувстват комфортно политиците, "бизнес"кръговете и тайните сътрудници на бившата власт.

Е нека се пекат на бавен огън :dance:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дали някой си спомня, че в изборната вечер на пресконференцията Доган изглеждаше покрусен и призоваваше за намесата на

То охраната на Доган и редовно разгонваше журналистите на Скат. Ама точно преди изборите по една ама мноого голяма случайност Доган се изцепи и пак по една голяма случайност звукът и образът на записа бяха идеални.

То ако у нас с малко политическо театро не ставаха чудеса нямаше да сме най-бедната държава в Европа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доган е получил микроинфаркт, а здравословното му положение се е влошило. Добри новини, но не достатъчно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...