Отиди на
Форум "Наука"

СТАНОВИЩЕТО НА БАН И ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ КЪМ РАЗВИТИЕТО НА НАУКАТА


Recommended Posts

  • Потребител

СТАНОВИЩЕТО НА БАН

И ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

КЪМ РАЗВИТИЕТО НА НАУКАТА

доц. д-р Любима Йорданова

„Оценявайки поетата от последните месеци линия на извършване на фактически геноцид върху потенциала и дейността на институтите на БАН – най-авторитетната национална научна институция, ние предупреждаваме, че след този позорен бюджет трябва да се очакват поражения върху българската наука и култура с трудно окачествим негативен ефект във всички области. Декларираме, че ще предприемем всички възможни действия за защита на настоящето и бъдещето на българската наука, към която трябва да се подхожда отговорно и със съответните европейски стандарти, както и с оглед на поетите ангажименти на европейско равнище.” Това се казва в декларация на Общото събрание на БАН от 30.07.2010 г.

За какво се мълчи, обаче?

Мълчи се за безвъзмездните средства на Европейския съюз за научни изследвания. „Европейският съвет по научни изследвания вече е финансирал над 1000 новаторски идеи. Още 661 млн. евро са на разположение на талантливите млади учени.”, се казва в сайта на Европейската комисия”- http://ec.europa.eu/news/science/100726_bg.htm И още: „Създаден едва преди 3 години и натоварен със задачата да направи Европа по-привлекателна за най-талантливите учени, ERC (Eвропейският съвет по научни изследвания) отпуска безвъзмездни средства на най-добрите изследователи от всички националности и възрасти и от всяка научна дисциплина.”

Мълчи се за политиката за научни изследвания и иновации, включена в „Дигитална адженда за Европа”, програма на Европейската комисия, разпространена в деня на протеста на БАН – 19 май 2010 г., в която се съобщава за „нарастване на научноизследователската и развойната дейност в областта на ИКТ: удвояване на публичните инвестиции на 11 милиарда EUR. (Изходно равнище: През 2007 г. общите правителствени бюджетни кредити или разходи за научноизследователска и развойна дейност (GBAORD) в областта на ИКТ възлязоха по номинална стойност на 5,7 милиарда евро.)” - http://nauka2007.org/forum/viewtopic.php?p=880%23880 .

Трябва ли да продължавам с изреждане на Европейските документи?

Ако Ръководството на БАН въобще иска да има наука в България:

• първо, трябва да разформирова САМО ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА БАН, за да даде възможност на научните институти да дишат СВОБОДНО и се кооперират на свободен принцип с държавните университети на страната в рамките на центрове. Тази реформа завърши за развитата част от Европа със завършване на програмата на Европейската комисия за eLearning,

• второ, да настоява пред научните институти да използват държавната субсидия САМО ЗАСЪФИНАНСИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ,

• трето, да се научи да попълва европейски проекти с цел участие заедно с университети от други европейски държави-членки в Европейското изследователско пространство.

Това е единствената възможност за българската наука, която ще й помогне да излезе от сегашния колапс. Къде беше ръководството на БАН през 20-те години на демократично развитие на държавата ни?С какво беше заето, че не започна реформата в науката? И сега ще саботира държавната политика в областта на висшето образование и науката? Държавата иска както модерно висше образование, така и модерна наука. Това, което предлага БАН понастоящем, трудно се вписва в европейския контекст на научни изследвания и иновации.

Пари за наука има за Република България. Само тя трябва да си довърши започналата едва през 2010 г. реформа, да хармонизира статуса на българската наука с изискванията на Брюксел, да разгърне мрежа от партньорства с учените от другите държави-членки на Европейския съюз и получи европейски субсидии, както това правят останалите държави-членки.

Въобще време е Ръководството на БАН „да си смени чипа” и разбере, че този път няма да има измъкване чрез симулиране на реформи, както беше досега.

post-6780-053367900 1282596813_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...