Отиди на
Форум "Наука"

Европа иска да е по-привлекателна за водещите изследователи


Recommended Posts

  • Потребител

Европейският съвет по научни изследвания вече е финансирал над 1000 новаторски идеи. Още 661 млн. евро са на разположение на талантливите млади учени.

Автомобил, пътуващ без шофьор от Италия до Шанхай, за да се изпробва автономно шофиране при екстремни условия; вулканични изригвания, създадени в лаборатория с цел изучаване на взаимодействието на вулканичната пепел с атмосферата; микроскопичен "химичен робот", който доставя лекарства до подходящите места в човешкото тяло. Това са само няколко от 1000-та новаторски научноизследователски проекта, финансирани до момента от Европейския съвет по научни изследвания (ERC) - първият общоевропейски орган за финансиране на авангардни научни изследвания.

1000-ият получател на безвъзмездни средства, имунологът проф. Ерика фон Мутиус, изследва нови начини за справяне с астмата и алергиите - начинание, което може да има съществено въздействие върху ежедневния живот на хората. Това е типичен пример за ползите, които могат да произлязат от "водени от любопитството" изследвания, финансирани от ERC.

Създаден едва преди 3 години и натоварен със задачата да направи Европа по-привлекателна за най-талантливите учени, ERC отпуска безвъзмездни средства на най-добрите изследователи от всички националности и възрасти и от всяка научна дисциплина.

Според комисар Гейгън-Куин ERC "измина много дълъг път за много кратко време и резултатите от неговата дейност за науката и за Европа са отлични. Днес повече от всякога инвестирането във водещи таланти в областта на авангардните научни изследвания е от изключително значение, ако искаме да увеличим иновациите, както и конкурентоспособността на Европа по отношение на останалия свят."

Предстои още - допълнителни 661 млн. евро вече са достъпни под формата на "начални субсидии". Водещи млади изследователи могат да изпращат своите предложения за проекти до ERC English от 20 юли.

Поканата на ERC за представяне на предложения е част от най-големите досега инвестиции на ЕС в научни изследвания и иновации - близо 6,4 млрд. евро за интелигентен растеж и работни места.

Тези инвестиции, обявени на 19 юли, са насочени към широк набор от научни дисциплини, области на политиката и икономически сектори. Безвъзмездните средства ще се отпускат чрез покани за представяне на предложения и оценки през следващите 14 месеца и се очаква благодарение на тях да бъдат създадени повече от 165 000 работни места.

* Начални субсидии от ERC за изследователи external link

* Безвъзмездни средства от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите external link

post-6780-003123700 1282597499_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...