Отиди на
Форум "Наука"

Дейотизация на български език


Recommended Posts

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Гръцко или романско влияние?

Въпросът не е коректен, понеже няма такова явление "Дейотизация на българския език".

През цялата позната история на нашия език "йезик-език, йезеро-езеро, йедин-един" са просто варианти на произношението, които не са се различавали фонологично. С други думи, проблем вътре в нашия език не е съществувал. Дори и сега ние не обръщаме внимание дали някой казва Йерусалим или Ерусалим, например.

В други езици такава фонологична разлика съществува. Например в гръцки (еретик и йерархия), в турски (emek и yemek), в английски (yes и essence), във френски (air и hier). Във връзка с това е възможно българите да имат специфичен акцент, когато говорят на тези езици.

През 18-ти/19-ти век разпространението на френския език в просвещаваща се Русия накарало интелигенцията и аристокрацията да осъзнае този проблем. За решаването му била измислена буквата Э за Е без йотация, без реално руският език да има фонологична нужда от такава буква. С това проблемът се преекспонирал.

Сега пишем по-просто и по-кратко "език, езеро, един". Ако в миналото понякога са писали "iезик, iезеро, iедин", то е било под гръцко влияние, понеже повечето от българските книжовници през Средновековието са владеели и гръцката грамота, а много даже от тях не са съзнавали, че за български и за гръцки се използват различни азбуки (те и на гръцки пишели със същата азбука, но не употребявали ненужните за гръцкия език букви като Ш, Ж, Ч и т.н.).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вярно е! Това си проличава особено като погледне човек частна кореспонденция от ХІХ в. На практика ръкописният шрифт на гръцки и на български е почти еднакъв. Така че тази графична близост не засяга само Средновековието.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...