Отиди на
Форум "Наука"

Крейг Вентър в България


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За един ден Българската академия на науките стана форум на един от най-изтъкнатите и познати учени на нашето време. Днес - 7 септември 2010 г., д-р Крейг Вентър – човекът, който разшифрова човешкия геном и се подписа под първата изкуствена форма на живот, изнесе лекция пред българската публика на тема „Синтетичният живот”. В нея той разкри непознати за повечето хора подробности около работата си върху революционните си открития.

Всъщност д-р Вентър преминава през страната ни, следвайки маршрута на един от най-мащабните си проекти – събирането на ДНК от микроорганизмите в Световния океан. На 19 март 2009 г. изследователската яхта на Вентър Sorcerer II напусна пристанището на Сан Диего в Калифорния, за да започне пътешествие, чиято цел е да филтрира и анализира генетичния код на милиарди морски същества, чието значение за живота на Земята е огромно и досега слабо познато.

В хода на пътуването си, което започна от крайбрежието на САЩ, продължи край Мексико, заобиколи Антарктида и се насочи към Балтийско, Средиземно и Черно море, екипът на Вентър откри милиони нови гени и попълни базата си данни за световното генетично разнообразие. Последната спирка на Sorcerer II засега бе Черно море. Ученият утре си тръгва доволен от България. От дълбините на океаните и моретата той е извадил 40 млн. непознати досега гени.

Макар и да е в рамките на отделен проект, това проучване е пряко свързано с големия труд на американския генетик – разгадаването на базата на живота и проучването на генетичните функции, с който той се надява да подобри живота на планетата.

Пред сп. „Обекти” д-р Вентър призна, че е едва в началото на работата, която ще му позволи да разбере знанието, закодирано в генома. Както знаем, той надникна първо в собствените си гени, които „ми доказаха, че имам сини очи и съм плешив”, но и го предупредили да внимава с холестерола, защото иначе го чакат проблеми със сърцето.

Информацията, която ще ни помогне да избегнем тежките болести и може би да живеем над сто години, обаче още е тайна. Вентър вярва, че тя е някъде там – закодирана в генома на всеки от нас. Генетикът смята, че трябва да се положат повече усилия за разчитането на десетки и стотици хиляди варианти на ДНК, „включително и в България” – само така, убеден е той, ще можем да изучим многообразието на живота и да разберем тайните кодове, чрез които той функционира.

Естествено, тази работа не може да бъде свършена от един-единствен човек. Вентър се надява, че всяка държава ще развие школа на модерни генетици, които да се обединят около голямото му дело. „До 5 години и у вас трябва да има такъв учен – иначе срам за България”, отсече той.

След като създаде и синтетична бактерия, Вентър се прицели още по-високо. До 10 години ще направя и по-сложна изкуствена форма на живот, обеща той. Генетично подобрените хора обаче са най-големият мит на науката – няма опасност от наплив на модифицирани бебета, заяви Вентър.

Според думите му много по-важно е да променим живота на хората, създавайки микрорганизми, които ще превръщат въглеродния двуокис в гориво, ще пречистят водата и ще увеличат количеството и качеството на храната, за да оцелее както планетата, така и все по-множащото се човечество.

„Не се чувствам Бог”, скромно заяви звездата. „ДНК е софтуерът на живота. Ако го промениш, променяш и живота. Аз работя здраво, за да разбера този софтуер.”

http://www.obekti.bg/dnes/10-focus/1310-craig-venter-v-bulgaria-sramota-e-ako-do-pet-godini-nyamate-moderen-specialist-po-genetika

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...