Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
  • Брой отговори

    9006
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    80

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ makebulgar

  1. Доколкото си спомням бяха все косвени артефакти.
  2. За Рез единствено изтъквах хипотезата, че вероятно образа му е късна добавка, тъй като от периода на войната по българските земи няма пищни погребения със златни доспехи, колесници и други подобни. Че разказа е доработван през класическия период е ясно, но и че е пълен с оригинални сведения също е ясно. И всеки според преценката може да му вярва в една или друга степен. Ако реши да му вярва на 100% вероятно ще допусне грешка.
  3. Като вещ в материята можеш да дадеш мненията на другите археолози относно липсата на житни полени, данните от глетчерите и другите неща, които са приведени в подкрепа на екокатастрофите. Кое по точно е архаизъм? Никой не твърди, че дорийците идват "толкова дълго". Дорийците са дадени като маркер за посоката на движение на новите преселници, доколкото дорийците са световно популярни с произхода и миграцията си, и като кажеш на някой че някое племе идва от там от където и дорийците, то той автоматично може да ти покаже мястото. Ако почнеш да обясняваш посоката с названия като Меотида, Хиписките планини, Куфис, Боспор или други подобни може и да не те разбере. Принципно не съм праисторик, така че не съм запознат напълно със събитията от праисторията. Преценил съм, че хипотезата на Тодорова дава смислено обяснение на някои събития, хиятуси и други подобни, като преценката ми е на база не само на хипотезата й, но и на приведените от нея данни в нейна подкрепа. В общи линии хипотезата обяснява изчезването на местното население от култури като Варна или тоталния му колапс, което се установява и генетично.
  4. makebulgar

    Бира

    Квесторите пак се обаждат. Бирата се пие открай време заради етанола в нея, а не заради вкус някакъв. Тоест няма значение какви са дрождите, колко древни са и т.н., а е важно колко етанол ще изсерат, така да се каже. Съвремените газирани бири овкусени с хмел или други подправки са направени заради вкуса, тъй като да пиеш вода с малко етанол е скучно.
  5. makebulgar

    Бира

    Истинска бира като онази в древен Шумер и Египет май никой не продава днес. Била е тогава без горчивия хмел и без газиране, и на вкус е била като разредена с вода водка или като вода с добавена малко водка, с малко аромати от житните от които се прави.
  6. във вакума на космоса май тия милинютони се натрупват с времето и скороста нараства.
  7. Е явно е че тук става на въпрос за надежди, мечти и сънища, но те са далеч от реалността. Напрактика подобни сценарии за разпокъсването на Русия се разиграват основно от американските стратези от разни тайни задкулисни военни и политически организации, които организират и са организирали в миналото, преврати, революции и убийства и други лоши нещта в страните по света, които според тях са лоши и недемократични.
  8. Китайците колкото и бизнеси и инвестиции да правят в Сибир, Гърция, Пакистан, Филипините или другаде това не е някакво завладяване, а е просто бизнес и политика. Ако възникне някакъв военен конфликт по всяко време Русия, Гърция, Пакистан или Филипините могат да решат да национализират китайския бизнес и инвестиции, и съответно Китай отново ще си остане там където е. Както видяхме руснаците национализираха много чужди американски и европейски бизнеси, които не успяха да напуснат своевременно, така че няма никакъв проблем да национализират и китайските, японските или други бизнеси. Това е въпрос на вътрешна политика и закони, доколкото всички китайски, корейски или японски фирми и бизнеси са регистрирани по вътрешните закони в Русия. По същия начин сме и ние. Дефакто има американски войски при нас, но те не са окупационни, и по всяко време ако има нужната политическа нагласа и кворум в Парламента, може да се вземе решение за освобождаване на тези войски, или дори за напускане на НАТО. Можем и да национализираме каквито си искаме бизнеси на китайци, руснаци, американци, турци или германци, със съответните политически и икономически негативи от тези решения. Едва ли засегнатите от национализацията на бизнесите ще тръгнат на война, за да ги спасяват.
  9. Еми "силно обезлюдено" е доста близо до "изцяло обезлюдено". Тоест, не може да се говори за културна приемственост щом народа е силно измрял, и е преминал към друго препитание, други обиталища и други керамики. Съответно като дойдат на това тотално променено място много нови заселници (примерно вълната степняци на коне дошла в Добруджа) и съответно след това гени, култура и почти всичко останало става ново и доста далеч от старото. Оцелелите рибари по крайбрежието не са съществен фактор.
  10. Подобни приказки звучат добре само на хартия и в интернет, но реално са много далеч от реалността. Ако беше възможно китайци, корейци и японци щяха да са заселили Сибир още през средновековието, но явно никога не са го направили. Обратно степняците монголци завземат и Китай и Корея, а Япония май някаква буря я спасява. Сибир просто не е много удобен за южняците както за завладяване така и за заселване. Японците, китайците и корейците са свикнали на умерен климат, на топли лета и на китове, акули и октоподи в супата. В Сибир ги няма тия неща, а има мечки и борове. Затова и Сибир е 1,5 пъти по-голям от Китай, но в него живеят само към 35 милиона. Такива северни земи са трудно обитаеми, като Канада е подобна и там живеят само към 40 милиона, а по площ е по-голяма от Китай. Проблема също е и това, че е трудно да заселиш и усвоиш територия в която вече има заселено чуждо население. Така китайците въпреки голямото им желание и въпреки колонизаторската и геноцидна политика все още, след две хиляди години на опити, не са подчинили напълно Синдзян, където уйгурите са мнозинство. Сибир с много по-голямата си площ и с по-голямото руско население там ще е много трудно да бъде завладян. Още повече, че руснаците имат там стратегически военни обекти, които ще бъдат защитавани на всяка цена.
  11. makebulgar

    Метаболизъм

    Една опростена диаграма на човешкия метаболизъм (където линиите са химични реакции, а точките са реагенти или продукти) показва, че метаболитна мрежа е невероятно сложна. Вашият метаболизъм се състои от мрежа от десетки хиляди молекули и протеини, които превръщат храната, която ядете, в енергия и градивни елементи, които тялото ви използва, за да се движи, расте и да се възстановява. На химично ниво енергийният метаболизъм започва, когато трите макронутриента – въглехидрати, мазнини и протеини – се разграждат атом по атом, за да се освободят електрони от химичните връзки. Тези електрони зареждат компоненти в клетките, наречени митохондрии. Подобно на начина, по който работят батериите, митохондриите използват този електрически потенциал, за да създадат различна форма на химическа енергия, която останалата част от клетката може да използва. Просто казано, основната роля на метаболизма е да преобразува химическата енергия в електрическа енергия и обратно в химическа енергия. Начинът, по който тази енергия се предава в тялото, може да играе централна роля при определянето дали сте болни или здрави. https://theconversation.com/what-is-metabolism-a-biochemist-explains-how-different-people-convert-energy-differently-and-why-that-matters-for-your-health-211816
  12. Всъщност арабското Аллах идва от Ал Илах, така че арабското е Ил - Бог. Но пак няма хронологическа логика да има връзка с арабите, а по-скоро името си е еврейско и библейско.
  13. Е арабите хронологически са извън сметката. И ако има арабско влияние бихме очаквали не Ил, а Ал, все пак викат на бога Аллах.
  14. Вътре в играта е, и с приятелчета от другите отбори може да наглася мачовете, така че отбора му да печели когато е нужно.
  15. Еми плановете са планове, и се изменят. Сун Дзъ го е написал: "Според това дали обстоятелствата са благоприятни, плановете следва да се преразглеждат." Може плановете още от самото начало да са били за завладяните територии на изток от реката. Но тъй като заблудата е основен фактор във войната няма как да знаем. Със сигурност не са искали да превземат цялата Украйна.
  16. Нямам спомен да съм говорел за някакви неудачни и лоши решения на украинците. Ако искаш можеш да си прегледаш записките и да ме цитираш, че да си спомня. Е защо да се хабя да осъждам и двете страни, при положение, че останалите тук достатъчно добре осъждат руснацитеи действията им. Като анализирам и другата страна просто запълвам картината, иначе анализа няма да е пълен. Това, че не говоря какви ватенки и какви чудовища са руснаците не е защото ги подкрепям, а защото по принцип не обсъждам нито руската, нито американската, нито китайската, нито украинска или друга агресия. Единствено ровя да търся решения на ситуациите.
  17. Е това всичко сигурно е за заблуда. Както пише по горе Сун Дзъ цялото военно дело се основава на заблудата. Докато не видим руснаците да губят териториите в Украйна приемаме, че операцията им си върви по план.
  18. Е трябва ли да съм някой, за да правя анализ?! Все си мисля, че може и без да съм някой да правя анализи, да изказвам мнения и т.н. Както го правят всички тук. И това, че правя анализ на руската позиция и гледна точка не означава, че изразявам руската гледна точка, а означава, че се опитвам да анализирам ситуацията от руската гледна точка. То е същото ако анализирам ситуацията на двама биещи се яко мъже. Като страничен наблюдател, като разследващ журналист или като разследващ прокурор мога да анализирам причините за боя, кой прав, кой крив и т.н. На база някакви данни мога да предполагам примерно, че единия бие другия от ревност, поради задължения, заради отнето предимство на пътя и т.н. И мога да разглеждам и двете гледни точки. Това, че тук се приема за правилно анализи да се правят само наша страна, тоест от гледна точка на Украйна, НАТО и ЕС, не означава, че не може и анализ от другата гледна точка. Ако се приема, че руснаците не са предвидили подобна инвазия може да се подведе човек и да изпадне в губеща позиция.
  19. Ясно, значи щом опитаме да анализираме ситуацията от руската гледна точка значи това е русофилски режим. И сигурно, за да сме в крак с модата поне до свършвянето на войната трябва да наричаме руснаците ватници, путьовци или по друг начин. А украинците сигурно са спрели офанзивата, за да обядват. След това ще превземат Курск и след седмица и Москва.
  20. Целта на руснаците не е да предотвратяват всички удари в зародиш, а целта е установяване на контрол над присъединените територии в Украйна. Затова и вероятно няма да хабят много ресурси при Курск, тъй като знаят, че така или иначе украинците там няма какво толкова да направят. Ще пострелят, ще превземат някое село и подделение, и дотам ще са. Народа е евакуиран. Колкото по-навътре влизат и колкото повече села превземат толкова повече мобилизирани руснаци по собствено желание ще има. 300 000 на фронта е едно, 1 000 000 е съвсем друго.
  21. Именно. Очакват някъде украинците да навлязат. След това във вътрешността се прегрупират и започват да унищожават нападателите. Украинците спряха, защото знаят, че именно така ще се случи ако навлязат още по-навътре. Привидно нямат никаква защита на границата, но това не е просто защото всичките им ресурси са на фронта в Украйна, а е защото такава е тактиката за защита при евентуално нападение. Ако веднага пратиш ресурси да възпираш проникващия враг, ще воюваш срещу подготвен и мобилизиран противник с ясни планове за атака. Но ако изчакаш, противника ще забоксува, ще трябва да се осигурава, ще трябва да защитава новопревзетите територии, и вече ще имаш по-голяма възможност да го победиш. Разбира се ако имаш ресурси за това.
  22. Ето малко от Изкуството на войната: "Цялото военно дело се основава на заблудата. Следователно, когато можеш да нападнеш, трябва да изглежда, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, трябва да изглеждаш бездействен. Когато си близо, трябва да внушиш на врага, че си далеч. А когато си далеч — да му внушиш, че си близо. Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар. Ако той се е подсигурил във всяко отношение, бъди подготвен да го посрещнеш. Ако те превъзхожда по сила, избегни го. Ако противникът ти е с буен нрав, опитвай се да го раздразниш. Преструвай се на слаб, така че той да стане надменен. Ако не се изтощава, не му давай възможност да си поеме дъх. Ако силите му са единни, разцепи ги. Нападай го, където е неподготвен. Явявай се, където не те очаква. Когато започнат истинските сражения и победата изглежда далечна, оръжията на войниците ще се изтъпят, а пламът ще се превърне в униние. Ако обсаждаш град, ще изхабиш силите си. Също тъй, ако войната се проточи, ресурсите на Държавата не ще бъдат достатъчни, за да устоят на натиска. Ето защо, когато оръжията са изтъпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят. И макар да сме чували за глупава привързаност в бойните действия, военното умение никога не се е свързвало с продължителни забавяния. Няма случай, в който някоя страна да е извлякла полза от дълга война. За да убиват врага, у нашите мъже трябва да бъде разбуден гняв. Заради ползите от поражението на врага, на тях им се полагат награди."
  23. Въпросът е, че подобно нахлуване е очаквано от руснаците. Иначе нямаше да изграждат отбранителни линии навътре в територията си, а щяха да я правят на самата граница. Достигането до отбранителната линия и преминаването й е очаквано, и съответно във вътрешността се изгражда противодействие. Чакаш да видиш от къде противника ще реши да атакува, изчакваш да навлезе, и след това пренасочваш вътрешните резерви към атаката. Иначе няма как да защитаваш дълга граница. Не е ефективно да поддържаш граничари по цялата дължина на границата си, които да могат да устоят на нахлуване на многохилядна армия. По добре е да изчакаш да навлязат и след това да ги контраатакуваш с армиите във вътрешността. Ще евакуираш малко население, ще загубиш малко ресурси, но накрая ще спечелиш.
  24. Руснаците тази тактика са я прилагали два пъти успешно. Отстъпват и се евакуират навътре в страната, а нападащия навлиза в дълбочина и се изтощава. Накрая изтощените и останали без снабдяване са обградени и избити или пленени. Наполеон и Хитлер знаят добре цената. Скитите по-рано я прилагат на персите тази тактика. В съвременните войни Давид никога не печели срещу Голиат. Дори и войната в която Израел побеждава всички араби не е Давид с прашката срещу двуметровия културист с меч Голиат, а е въоръжения до зъби с най-съвременно оръжие Давид срещу кекав Голиат. Ако приемем, че Украйна може да се въоръжи до зъби с най-съвременно оръжие, руснаците приемем, че останат без нито един танк, нито една ракета и нито един самолет, може да се случи приказката, но едва ли.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...