Отиди на
Форум "Наука"

pnp5q

Потребител
  • Брой отговори

    106
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ pnp5q

  1. Гледам, че не Ви е проблем, че въпросните теории (засега в стадия на хипотези, затова няма експерименти с повторяемост - още не са измислени) представляват преки математически изводи от резултатите на предходните теории, които вече са доказани с експерименти с повторяемост... Ето така се поражда псевдонауката - видел дедо Йоцо жираф, па не разбрал ко видял - а щом не е разбрал, значи го няма или е манипулирано! Това е много характерна особеност на мисленето при склонните към псевдонаука - неизвестното се "свежда" към известно на всяка цена, по "очевидни" за "обикновения" читател съображения. Най-лошо става, когато човек с титли /или поне достатъчно адекватно научно разбиране/ в дадена област отиде да разгледа "жирафите" в друга... - справка "новата хронология" на академика по математика Фоменко.
  2. Мисля, че тази новина трябва да присъства на този форум - а защо не и в следващия брой на списанието? За съжаление, из разделите почти няма общи теми от рода "Новини", а текста е кратък (не виждам смисъл от цяла тема), но важен: http://it.dir.bg/news.php?id=23334881
  3. Да пусна и аз една муха в най-лошите традиции на "лингвистичния" ми период - а може ли това Салан да е превод през `сало` на Докс?
  4. Вавилонците си калкулирали пътя на Юпитер
  5. Няма нужда да се пренася. Попаднах на руски на извадки от книга за хетите, където освен другото имаше интересна хипотеза за датировката на Троя от троянската война. Става дума за това, че тя обикновено се свързва с Троя V, загинала при пожар, но в кореспонденцията на хетските царе има писма до някой си Алаксанду, за който се разглежда хипотеза, че може да е Парис. Тази кореспонденция обаче отпраща гибелта на Троя към археологическия пласт Троя VI, за който се смята, че е по-невероятен кандидат, понеже - макар да се предполага по-близък по вид до Омировото описание - е загинал при земетресение. И си мисля аз - ако туй земетресение в района на Илион е било такова силно както през 1999 - 7,5 дето събаря модерни блокове в Измит - дали не е било добър повод да се разбягат ахейци, троянци (Еней с компания) и техните комшии от малката държавица Асува (Азу)? Ако жителите на тая държавица са се наричали аз-ове... и са побягнали не през морето, ами на изток и на север? За тия и потомците им няма да е учудващо, че се намират в един генетичен пул с бъдещите италианци, нали? А по въпроса за езика - доколкото знам, силно изразената аналитичност на българския го поставя в една `група` с английския, който е "резултат" от смес на три езика. Не мисля, че има шансове да попаднем на отделно съществуващ "прабългарски", който да е пряк родител на днешния... По-скоро, допреди информацията от тази тема, си мислех, че редица думи са останали в нашия език "консервирани" - което, разбира се, значително намалява шансовете за проследяване на произхода им - а камо ли на тоя на носителите им... Такава дума, имо, е `лахана`. Според Фасмер руското `лоханка` (копаня, т.е. хранилка за прасета) произлиза от шумерското `лахан гида`, което означава приблизително `дълго корито`. От тази връзка ми се изясни защо Ивайло Лахана е `свинопас` според сънародниците си, макар че за гръцкия хронист най-близката дума е вид салата. Струва ми се, че тук ще трябва да се подходи с отделен анализ на всеки възможен пласт - и ирански и друг.
  6. pnp5q

    Новини

    Мисля, че има няколко дежурни теми по всяка тема, които си трябват при всяко положение - например Новини и Любопитно. А новината, с която ще я почна е СТРАХОТНА!!! СЕНЗАЦИЯ!!! Откриха нов вид петоъгълник, който покрива плътно равнината!!! (Приложени вижте картинки на всички намерени досега!)
  7. Знаехте ли, че при някои животни пола зависи не от хромозомите, а от... температурата. И на ти ся глобално затопляне!
  8. Точно около това се върти идеята ми, само че миграцията от запад на изток (но по южен маршрут) почва някъде около или след Троянската война (т.е. около 1200 г. пр.н.е.), като водеща сила са (х)ариите. Към 500-тна г. пр.н.е. те вече са уседнали в долината на река Хари (дн. град Херат) достатъчно дълго, че Херодот да чуе, че там живеят арии, но части от вълната продължават до Корея*. Там става известно разпръсване, но ми се струва, че културните следи са проследими**. Така след голям завой, вече по северен маршрут подемат руран (авари), тюрки... (с едно отклонение/връщане на юг - (х)ефталитите към Бактрия). Възможна е и много по-къса вълна на север, която `свършва` край Меотидското езеро, обаче в тая посока има едни сериозни планини. Там прохода Дариал открай време се следи подробно - струва ми се, че щеше да има запазени сведения, ако са минали оттам значителни групи. * Тук имам предвид например изследването, че от всички живи езици най-близо до шумерския е тибетският. ** Още един пример от Корея - образуват си общество от две класи - като "по-ниската" са северни прото-тюрко говорящи варвари, които обаче служат като ковачи. По-късно за ковачи ще се обявят и собствено тюрките, което предполагам да се дължи на арийската традиция на деленето на касти и подкасти, като по обществен обхват последните съвпадат с една професия, а за началния етап предполагам, че дори са били ограничени и по племена, тоест - 1 племе=1 (основна) професия=1 подкаста.
  9. Много интересни резултати, благодаря за темата. Преди време, спекулирайки `по-домашному` с някои исторически и лингвистични хипотези, се самоубедих в значението на местомението "аз" за разнищването на загадката на прабългарите. Един от възможните кандидати за източник на такова местоимение като етническо самоназвание е държавата Асува (Азия), която е периферен участник в близките взаимоотношения на хети с троянци. Като се има предвид къде се спира Еней с народа си след Троянската война, не би ли могло там да е древния източник на общи гени на предците на прабългарите и на италианците от Централна Италия?
  10. pnp5q

    ГОРИВА

    Ауди направи бензин без нефт (рус.) Полученото вещество е наречено Е-бензин и представлява чист изооктан (без сяра и бензол) с октаново число 100. Получава се на две стъпки, като първата е от растителна суровина да се отдели газ изобутилен, който след това се втечнява. Вече са почнали стендови изпитания.
  11. Значи никакъв шахмат. Поне докато програмата не се разтовари до една пета от това, което е задължително /изпитват на него/ в момента. А дори и тогава - максимум СИП със зачет за явяване. Гледах едно предаване на Дискавъри - но преди няколко години - за начина на работа на мозъка на шахматиста. Участваше София Полгар, която разказа как са измервали мозъчната й активност при игра на шах и установили, че голяма роля в анализа на дъската играе зоната за разпознаване на лица. Е, знаеш, че доста хора не са физиономисти, дай да не отваряме на децата още един повод за комплексиране!
  12. Тоест, всеки път като включа фенерчето, да се пазя от отката?
  13. "Humanity follows two world-wide sects: One, man intelligent without religion, The second, religious without intellect." Al Ma'arri (X-XI century)
  14. Може би не е това най-точната тема, но новината си заслужава вниманието: Римският хоросан - най-добрият хоросан евър!
  15. Извинявайте, имам проблем с цитирането. Моля който е написал - или се чувства солидарен с - цитираното, да ми отговори.
  16. Деян Георгиев написа: тогава би следвало тези молекули да ги имат тези свойства, да ги притежават изначално. Тоест, отричаш теорията за еволюцията и астро-физическата теория за пораждането на звездите и химичните елементи? Някакви аргументи освен `трудно е да си го представим`?
  17. За съжаление, сериозните изследвания в областта на ИИ са били някъде от 50-те до към средата на 80-те години. И са се състояли основно в разбиране как работи нашият мозък по повод определена задача - и пренос на алгоритъма на компютър... Много е далече до ИИ - до такъв, който РАЗБИРА. Мисля, че първо ще се научим да пренасяме съзнание в клонинг.
  18. "По-добре да лежиш в затвора, отколкото в ковчег."-неизвестен, по повод границите на "неизбежната" самоотбрана
  19. Вижда ми се странно как не се смущавате, че славяните хем имат календарно-съобразни празници - тоест, познават минимум лунните фази - и следователно - периода, който се повтаря точно по четири пъти между тях..., а от друга страна - чакали християнството да им го насади. Според мен `неделя` означава `неделим` период. В руския остава за целия период, а при нас обозначава деня, с който периода се изпълва. Останалите наименования вероятно наистина са с християнско посредничество - по гръцки тертип, но очевидно не и точен аналог - иначе вторник щеше да е третяк примерно. Между другото, по-точна би била аналогията с китайския седмичен календар - там са на `първи`, `втори`, а по цикличния метод неделя е не `седми`, а `краят на цикъла`.
  20. Може ли един въпрос и от мен - ако няма бог, как бихте различили религиозна от нерелигиозна вяра? В смисъл - някакви идеи за "рационални" разграничителни признаци? Или смятате понятието "вяра" за неразривно свързано с "религиозност" и "бог/ове"?
  21. Задание за превод за чужденци: "Когда я разводился с женой - разводили мосты, а когда я разводил кроликов - развели меня."
  22. А "китайските малки печати" какво представляват? С някакви пред-йероглифи ли са?
  23. Perkunas, струва ми се, че това четиво ти е нужно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...