Отиди на
Форум "Наука"

Кухулин

Потребител
  • Брой отговори

    4380
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    13

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Кухулин

  1. Принадлежността на чувашкия към тюркското езиково семейство се доказва именно от "тюркската база", която описа по-горе. Плюс елементи в морфологията и фонетиката. Ако за теб това не е достатъчно, то как си представяш доказването на езикова принадлежност? Как например лично ти би доказал, че българският език е индоевропейски?
  2. Като оставим настрана граматиката, по-голямо богохулство скоро не бях срещал
  3. Аз не знам с какви индивиди контактуват тия двамата, но подобно нещо може да се каже поне за 50% от живите представители на Хомо сапиенс. Такова творчество кипи сред масите, че не е за говорене...
  4. Талант, тоест биологично предразположение, може да има във всяка област. Обаче в случаите на върхови постижения (шампиони и прочее) специалистите обикновено оценяват ролята на таланта около 10%. Сравнително малка, но решаваща роля, защото именно тези 10% могат да те направят шампион.
  5. Турцизмите са суперстратни заемки на "готови думи", които са се образували морфологично още в турския език. Kömürçi, camcı. Тоест в някакъв момент е станало модерно да се казва "джамджия", вместо "стъклар". Скоро катерих един баир с две студентки, които през цялото време обясняваха, че такива тренировки щели да им вдигнат стамината... Та така навремето и с турския. Докато "компютърджия" е словообразуване на българска почва - езикът образува нова дума, за която към този момент няма синоним. Принципно различен процес.
  6. Суфиксът -джия в момента е продуктивен, т. е. могат да се появят най-различни нови думи с негова помощ. Жичкаджия, катаджия, компютърджия, айлякчия...
  7. Да, староосетинският плюс разни негови диалекти, които са изчезнали.
  8. Трудно е да се отговори. Днес афроазиатските езици са много добре изучени и щяха да бъдат отлична база за дешифриране на йероглифите. Само че те са добре изучени включително благодарение на египетския... Но ако трябва да гадая, то да - вероятно науката щеше да се справи.
  9. Човечеството е много силно в дешифриране на известни езиции е практически безпомощно в дешифриране на неизвестни езици, особено при ограничен писмен материал. В първия случай математиката излиза на преден план и нещата загрубяват. Затова много от специалистите в тази област са математици, а не лингвисти. Навремето египетският език не е бил известен, затова разчитането на йероглифите се случава чак с откриването на Розетския камък. Огуротюркските езици не са изучени толкова добре, колкото иранските, поради липса на данни. Същото е положението с пратюркския. Затова всички логически линии и разсъждения трябва да са базирани на вероятности, при които се отчитат всички фактори. Това не е материя, в която може да се борави с абсолютни понятия като "доказано" и "недоказано".
  10. Хм, логиката е малко по-различна. Няма значение дали липсва прочит на марсиански или на тюркски. Важното е, че за някои надписи липсва прочит на ирански. А иранските езици в района са много добре реконструирани. Следователно тези рунически надписи едва ли са ирански. Да, принципно може да са марсиански, но е далеч по-вероятно част от тях да са на тюркски. В района се подвизават достатъчно тюркоезични популации. Както и да си заравяме главата в пясъка, най-вероятно сред тях е имало и българи. Иначе съм съгласен, че логическата линия "прочит на тюркски > тюркски езици в района" е доста слаба поради съмнителните разчитания.
  11. Всичко това е чудесно, но за да има някаква стойност като хипотеза, трябва да се демонстрират остатъци от въпросния прабългарски език, в който тези 15-20 алтайски думи са заемки.
  12. Въпросът е дали всички алани са говорили ирански език. 137 генома:
  13. Има хипотеза за сарматски произход, не за индоевропейски/ирански. Второто е езикова категория, докато аргументите за сарматската хипотеза са от областта на археологията. Поне аз не съм срещал научни публикации по въпроса за иранската принадлежност на прабългарския език. Ако трябва да сме обективни - данните към днешна дата определят "прабългарското ядро" като тюркоезични сармати с доста по-висока вероятност от всякакви други комбинации. Към този извод водят и някои нови генетични детайли - булан-кобинският профил на прототюрките, източният компонент при кавказките алани.
  14. Граматиката на индоевропейските езици се опростява - това е факт. Класически пример: iced cream > ice cream. За сметка на това лексиката расте като обем. Докато второто може да се обясни с по-сложния живот, първото не е съвсем ясен процес. А по-точно - не е съвсем ясно как са достигнати такива нива на сложност, че след това да имаме хилядолетия опростяване.
  15. Това зависи от схемта, в която е поставен да работи този колективен разум. Специално в шаха тези схеми са много добре отработени - зад всеки водещ шахматист стои екип от гросмайстори, които му изработват стратегии, варианти и т. н. Хипотетично всички шахматисти могат да се обединят в такъв екип и да проведат експеримента на makebulgar. Дали ще бият Стокфиш на някой среден десктоп... съмнявам се. Да не говорим, че има изкуствени интелекти с неясна сила, но много, много голяма. Гугъл псна един мач с Алфа Зиро и веднага го засекрети. Сигурно го прилапаха военните. Та глупостта на колективния разум не е негова иманентна характеристика, а е резултат от схемите и условията, в които е поставен. Понякога самите схеми са доста глупави.
  16. Не разбирам много добре постановката. Естествено, че при достатъчно ограничена изчислителна мощ ИИ ще е по-слаб от хората.
  17. Разсъжденията ти не са симетрични. От една страна разглеждаш човешкия потенциал като количество и качество, а от друга страна разглеждаш ИИ само като качество. Въпросът е каква изчислителна мощ ще предоставиш на ИИ. А тази изчислителна мощ може да е практически безкрайна. Има теоретични ограничения по енергия и температурен баланс, но те са много високи.
  18. Не знам какви са тези мачове и турнири, но вероятно Лийла е играла без кон Няма как човек да бие компютър в пълната му сила. Математически 1000 пункта разлика в ЕЛО означават вероятност за победа 0.000000772 https://wismuth.com/elo/calculator.html Това е все едно някой квартален играч средна ръка да спечели мач срещу гросмайстор. Може евентуално да спечели някоя партия... веднъж в живота си... ама много евентуално.
  19. Кои открития в генетиката имаш предвид? Пусни тук конкретните публикации, които според теб изключват асимилации от славянското море или избиване на прабългарите. Може би целият проблем е в тълкуването на данните и науните резултати, знам ли.
  20. Зависи от конкретния случай - какъв е материалът, какъв е характерът на фонетичните преходи. Езикът на сарматите е определен като ирански с вероятност, близка до 100%. Старобългарският език е определен като славянски с вероятност 100%. Това са два различни езика. По принцип може да се изчисли степента им на близост, но е играчка. Кой лингвист твърди, че сарматският и праславянският са близки колкото българския и полския? Кой лингвист твърди, че българският и полският са взаимно разбираеми? Колкото до "трудно, бавно, но без преводачи", аз така и с араби съм общувал, още преди да понауча някоя арабска дума. Какво показва това за близостта между българския и арабския?
  21. Е, хмм. В този смисъл I2 е по-скоро мезолитна група, която преминава в неолита. Но там доминира G2a. It was found that EEF Y-DNA was typically types haplogroup G2a, while their mtDNA was diverse. During the Late Neolithic and Early Bronze Age, G2a nearly disappears from Europe and is replaced with types of R1b and R1a, indicating a massive migration of people out of the Pontic steppe.[31] It has been suggested that this migration might be connected to the spread of Indo-European languages in Europe. https://en.wikipedia.org/wiki/Early_European_Farmers Само че в контекста на тази тема не е много коректно да определяме едно или друго генетично наследство по мъжките хаплогрупи, защото и жените участват в този процес

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...