Отиди на
Форум "Наука"

Физици: новата частица Х обяснява тъмната материя


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.obekti.bg/dnes/6-nauka/1825-physici-novata-chastica-x-obyasnyava-tymnata-materia

Група физици от САЩ и Канада предложиха нова хипотеза, която трябва да свърже тъмната материя и антиматерията.

Концепцията се гради на нова елементарна частица, наречена частицата X. Тя, както и нейният анти-близнак се разпадат и това би обяснило преобладаването на материята над антиматерията в нашата Вселена, както и същината на тъмната материя.

Разработката е публикувана в сп. Physical Review Letters. Според стандартния модел на физиката частиците антиматерия се отличават от тези на "обикновената" материя по знака на електрическия си заряд, и при взаимодействието си двата типа взаимно се унищожават. Във Вселената има много повече материя от антиматерия, и този факт досега не получил удовлетворително обяснение.

Тъмната материя е засега ненаблюдавано "теоретично" вещество, което не участва в електромагнитни взаимодействия, но пък се подчинява на гравитацията. Смята се, че около 23 % от цялата маса на Вселената са тъмна материя.

Предложената нова частица X има маса около 1000 гигаелектронволта и може да се разпада на неутрон или на "скрити" частици (т.е. частици, изграждащи тъмната материя). Те са наречени Y и Ф (фи), всяка с маса около 2-3 GeV. Античастицатa анти-X, съответно, може да се превръща в неутрон или анти-Y и анти-Ф.

Според принципа за нарушаването на CP-инвариантността, частиците с по-голяма вероятност се разпадат на материални частици, а не на антиматериални такива. Съответно, частицата X по-често става неутрон, отколкото анти-X - антинеутрон. При това анти-X по-често се разпада на анти-Y и анти-Ф, отколкото на Y и Ф.

В младата Вселена взаимно са се унищожили практически всички възможни двойки частици и античастици, но сред останалите "скрити" частици е имало повече античастици от такива на обикновената материя. Затова във видимата Вселена не се наблюдават античастици.

Автори предполагат, че частиците анти-Y и анти-Ф не анихилират помежду си, но пък стимулират разпада на протоните - процес, недопустим според Стандартния модел на физиката. Според новата хипотеза протонът се превръща в каон (К-мезон), при което частицата анти-Y се превръща в Ф. Каоните може да се регистрират с помощта на специални детектори (виж снимката), което означава, че новият модел може да бъде експериментално проверен.

Научната колегия засега реагира сдържано на новата теория. В момента има поне още два модела, които свързват тъмната материя с недостига на антиматерия във Вселената.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За майтап, вече съм обяснявал ... нещо с хипотезата - Постинг №60 в темата Квантов басейн:biggrin:

"...

Значи: тъмната енергия - това си е енергията на структурираните ЕМП- зависи тая структура от преобладаващите вещеви, а най-много е водородът във Вселената - Реликтовото структуриране си е негово! Този фон е навсякъде, а и не чак толкова равномерен и при отслабване на грависилата (заради огромното разстояние), диктува ускоряване заради различната си структура по места.

Тъмната материя?!- всеки Атрактор (дето го бъркат с понятието Черна дупка) в центъра на Галактиките, например, пък и на звездите. Голяма е плътността на "тока" от образуващи смущения, като "ствол" на дърво, но тъмно - защото не излъчва -зашнурено е всичко, а на мястото на Клоните е изход в който се създават неутроните (Мястото, наречено Големия взрив). Цялата структура на физвакуума на околното на атрактор наподобява: "Дърво със ствол, клони и мисленото продължение на посоката на клоните към кореновата система" - с тороидална пространствена форма - (Кривина на пространството!)

От това ние "виждаме" Ръкави на спираловидни галактики - там, където "свети" има взаимодействия, водещи до излъчване на светлинни вълни."

Моделът с дървото е само за наглед. Иначе - ясно е, че нищо не се вижда.

По горната статия, пак са сгрешили:

Няма антиматерия; има антивещество! И антивеществото е материя.

И не само зарядовата характеристика е тази, която определя веществото като антитакова, ами са възможни и други вътрешни за частицата образувания, които имат собствен момент (квантов момент, за по-ясно :biggrin: ) да определят "анти-". Те също биха анихилирали, с образуване на нови частици, ако успеем да ги съберем в ... едно пространство-време.

...

Вижда се какви мъки в обясненията си създават хората, заради липса на начална работна хипотеза... :biggrin:

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...