Отиди на
Форум "Наука"

Моля за помощ за идентифициране на надпис


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!В старата ни къща при събарянето й намерих част от мраморна плоча, на която беше написан следния текст.Търся помощ , за да разбера какво означава той.Дано някой успее да ми помогне.Благодаря предварително.Ето го и текста.post-8356-002090400 1296648267_thumb.jpg

Редактирано от Dorito
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То хубаво, ама не се вижда никакъв текст... Опитай пак да го качиш. Ако имаш проблеми с качването на снимка с текста, то може би трябва да намалиш размера на снимката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно! Гледам че съфорумците се затрудняват с превода, а във форума определено има специалисти по езиците. Може би ще е добре да дадеш малко повечко инфо относно самата къща. Кога е построена къщата? Можеш ли да сложиш снимка на самата мраморна плоча в цял размер? Къде беше мраморната плоча, когато я намери? Би ли казала фамилното име на първия собственик на къщата?

Мисля, че тези въпроси биха дали поне малко светлина върху задачката. Иначе аз вече имам някакво предположение, но ще оставя първо по-начетените от мен да се изкажат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този надпис може да е със славянски руни и ако се окаже така,то ще бъдем свидетели на най-великото откритие за славистиката,защото ще се потвърдят думите на Черноризец Храбър, че "Прѣжде ѹбо словѣне не имѣахѫ книгъ. нѫ чрътами и рѣзами чьтѣахѫ и гатаахѫ погани сѫще..."

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен това на 99,9% не са славянски руни. Предполагам надписа е от 19-ти век. Наистина е много интересен, но нещо ме кара да се съмнявам в автентичността му. За това искам да видя снимка на самата мраморна плоча.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...