Отиди на
Форум "Наука"

Мъртвият римски град Карнунтум


Recommended Posts

  • Потребител

Изключително се радвам да Ви преставя новият ми труд. Тази статия е плод на интелектуални усилия, за което ще помоля бъдещите коментатори да не обезличават труда ми с прибързани коментари, само за да се види, че могат да се изкажат прибързано, набързо или просто само да коментират с илитерати и факти несъотносими към темата на статията. Ако ли това се случи, повече не бих си позволил лукса да пиша в този форум, защото стимул за работата ми не са злобните нападки, а в аргументирано поднесените и смислени коментари ако има такива. Ще ви помоля ако има реакции на интелектуална завист и злоба, да ми бъдат спестени - това особено много пречи на изследователския процес на всеки един от нас. Единствената ми молба е просто да бъдем учтиви и да уважаваме труда си взаимно.

Анализ:

Карнунт (Carnuntum; според Птоломей името на града е: Καρνοιις) е главният град на римската провинция Горна Панония(древна римска провинция, основана през 103 г.н.е.) и нейна столица. През 40/50 сл.н.е. в Карнунт на Дунав местят в постоянен лагер XV Аполонов легион (XV Legio Apollinaris). Като столичен град Карнунтум разполагал с дворец, форум, публични бани, огромен хейдентор (езически паметник, наподобяващ арка или врата; изграден е в периода 354-361 като триумфален паметник в чест на император Констанциус II) и два амфитеатъра - един в цивилния и един във военния град.

Италианският учен Antonio Sciarretta извежда именния произход на Карнунтум от галските племена carnuti и carni. Той предполага, че подлежащият индоевропейски корен може да бъде *ker(e)n- "рог" или kar - "твърд".

За жалост благодарение на настоящият анализ подобни теории за произхода на името могат напълно да бъдат отхвърлени именно заради доказания тук гръко-латински произход на името от конкретен и ясен теоним.

Основен въпрос, с който този анализ е натоварен, е да открие пътя и механизмите на възникването на името Карнунтум.

Основен кръстник на града e военния легион настанил се за първи път в него - XV Legio Apollinaris. Как става това?

Преди да бъде изпратен в Панония, XV Legio Apollinaris е разположен в Акарнания, където взема участие в историческата битка при Акциум на 2 септември 31 г.пр.н.е., където силите на Марк Антоний търпят тотално поражение. Тук става и кръщението на легиона, който заради разрухата на противниковите сили е наименован на бога на разрушението - Аполон. В град Акциум се е намирал и древен паметник на Аполон Акцийски, който бил разширен от Октавиан Август в опит да бъде ожековечена битката, състояла се там. Първоначално Акциум е владение на коринтски колонизатори от Анактарион, но през III век пр.н.е. Акциум попада под властта на акарнанците, които впоследствие провеждат там своите главни събори. Така култът към Аполон Акцийски бил заменен с разпространения в цяла Акарнания и Пелопонес култ към Аполон Карнейски. Първоначално култът към Аполон Карнейски бил разпространен в Пелопонес и по съседство той се разширил в съседни области, Акарнания, а по-късно и в цяла Гърция. Тъй като Акциум се разполагал в Амбракийския залив на Акарнания местния култ на Аполон Акцийски постепенно бил изместен от сливането на в общ култ на божеството Аполон и демона на стадата Карн (хипостаза на бог Пан). Във връзка с развитието на скотовъдството високо започнали да се ценят животни като овцата и овена. Първоначално с овните бил свързал Хермес, а в Лакония това било божеството Карн - той бил демон, имащ отношение както към скотовъдството, така и към земеделието (към жътвата). След това и Аполон бил свързан със скотовъдството в обединения култ на Аполон Карнейски. Празненствата в Аполон Карнейски чест носели името Κάρνεια.

Карней е местно божество на плодородието, почитан в Спарта , в прорицалището на гадателя Криос, син на Теокъл. Нон в "Деянията на Дионис" (XVI 102) пише, че Аполон Карнейски е почитан първо в Спарта и една от функциите му там е покровител на кучетата, но това е възможно, тъй като вълка бил свещенно животно в култа на Аполон.

Сведения за тези празненства ни дава Теокрит, който дава точното име на празниците Κάρνεα, а бога бил наричан Ἀπόλλων Καρνεῖος, а дорийците от които произлизал епитета го наричали Ἀπόλλων Καρνήϊος. За последното име ни свидетелстват сревните автори Пиндар и Полибий. Това че Карн бил фигура различна от Аполон личи от самостоятелната употеба на названието първоначално. Тукидит (V 54) говори за месец на Карн, през който протичали карнейските празненства. Карней бил лакедемонски месец, съответващ на атическия Μεταγειτνιών, т.е. август-септември, в течение на който свършвали деветдневните празненства в чест на Аполон Карнейски, за което свидетелстват древните автори Тукидит, Еврипид и Плутарх. Павзаний (III 13, 4) уточнява, че почитта към Аполон Карнейски била разпространена сред всички дорийци, а Хезихий споменава, че самото име carnos означава "животно, овца". Павзаний пише, че според поемите на Праксил Карн бил син на Зевс и Европа и бил възпитан от Аполон и Латона. Но за Аполон Карнейски има и друго сказание. Когато ахейците строяли Троянския кон те секли дрянови дървета(с името крании) от планината Ида, собственост на Аполон, но уплашени от гнева на божеството, го умилостивяват с жертвоприношения и започват да го почитат под името Аполон Карней.

Така Аполон Карнейски се възприемал като образ, свързан с растително-животинската митология.

При Теокрит (V 83) мита достига още повече детайли, като се споменава за разказа на Праксил, според който Аполон Карнейски получил своето име от Карн, син на Зевс, преобразен в бик и Европа, който Карн от своя страна бил възлюбен на Аполон. Павзаний чточнява, че същия този Карн, освен че бил прорицател и фаворит на Аполон, бил убит от Хипот - правнук на Херакъл.

Местата където култа към Аполон Карнейски бил разпространен са известни със скотовъдните си традиции региони като Аргос, Аркадия, Лакония,Месения, Тива, Родос, Крит и на много други места. В Аргос жрицата на Аполон прорицавала под въздействието на вкусваната кръв от овен. Накрая самият Хезихий утвърждава ролата на Аполон като протектор на стадата, споменавайки неговия епитет ликоктонос - вълкоубиец. От друга стана вълка бил посветен на Аполон, но в тази двояка връзка не бива да се търси противоречие. В делфи дори имало медно изображение на вълк, за който същесвува конкретна легенда разказана от Павзаний.

С този анализ се цели да се обоснове произхода на името Карнунтум като дериват гръцки теоним, предаден чрез латинската езикова база.

След отпътуването си от Акциум в Илирия и след Кантабрийските войни, XV Legio Apollinaris е разквартируван в Карнунтум. Името е точно копие на епонима на легиона - Аполон Карнейски, което не е запазено до днес в историческите източници и историята за това е изцяло възстановена по лигвистичен път и анализ на близката фактология. Така името е резултат от теонимен епитет на Аполон - Καρνεῖος с основен корен -car и окончание nonus за отбелязванe на 9 дневните празници по честваните от легиона празненства, възприети от престоя му в Акарнания.

Следователно името Карнунтум притежава теонимен произход.

С този анализ се прави ясен опит за установяване произхода на името на една от древните римски столици, познали възход и падение по време на своето съществуване, а днес потънала в музейно забвение и не оставила в наследство жив съвременен град. Поради тази основна причина Карнунтум е наречен в заглавието мъртъв град. Осъществен е анализ за изясняване етимологията на ойконима Карнунтум, с което се хвърля светлина върху един отдалечен от метрополията регион, голяма част от историята на който, не останал в аналите на историците и не е намерил място в бурния и изпълнен с катаклизми живот от времето на римската империя. Автор: Димитър Георгиев-Даков

Уводът и изображенията на статията можете да видите на адрес:

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/04/02/.721506

където статията е отпечатана за първи път.Всякакво копиране на авторския труд следва да става с изричното ясно декларирано съгласие на автора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм достатъчно вещ в античните езици, но латинизираният вариант на гръцкото Καρνεῖος не трябва ли да е Carnium ? С други думи, Carnuntum определено ни насочва друга изходна форма, защото не виждам по какви закони ще се появи това "t" :book:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много характерна снимка за града. Търсих повече римски мозайки от града, но не намерих. Ето тази е с малко гарнитура от синап - красива е: Carnuntum

091004_Carnuntum_020

091004_Carnuntum_088

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

За да добие още по-професионален тон дискусията, добавям и топографска карта на мъртвия римския град:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже дискусията в тази тема протича на твърде висок и сух, на моменти, академичен език, нека да разведрим атмосферата с нещо забавно - възстановка на гладиаторски боеве в Карнунтум:

http://vvpg.net/Carnuntum/Amphitheatre.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Бих казал, че дискусията протича нормално - ако си загрижен за сухотата - полей я с малко вино и ще ти изглежда перфектно. Ако загрижеността ти е безгранична направи и ти един анализ, за да видим как функционираш аналитично.:)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...