Отиди на
Форум "Наука"

Конституционният съд отмени 12-месечната уседналост .


Recommended Posts

  • Потребител

На 04.05.2011 с РЕШЕНИЕ № 4 по конституционно дело № 4 от 2011 на Конституционният съд, съдия докладчик Емилия Друмева обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Искането за произнасяне на съда беше на 53 депутати от опозицията (ДПС и БСП).

За противоконституционно е обявено и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

Според КС противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

Така, изборните правила за така съществени текстове, касаещи кой има право да гласува и кой има право да бъде избиран както уседналостта и изборността на кметовете в малките населени места ще се напишат в последния момент в интерес на управляващото мнозинство.

Юристите от ПГ на коалиция за България Любен Корнезов и Янаки Стоилов заявиха, че все още не са се запознали с мотивите за решението на КС и на този етап ще се въздържат от коментар.

Конституционният съд в състав ...

РЕШИ:

I. Установява противоконституционност и несъответствие с Всеобщата декларация за правата на човека, Международния пакт за гражданските и политическите права, Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и Европейската харта за местното самоуправление на:

1. Член 1, ал. 1 в частта „народни представители, президент и вицепрезидент на републиката”;

2. Член 3, ал. 4 и 5, чл. 4, ал. 5 и 6, и § 1, точки 4 и 5 в частта относно срока за местоживеене – числото „12”;

3. Член 4, ал. 3 и 4, и § 1, точка 3 в частта относно срока за местоживеене „две години”;

4. Параграф 1, точка 3 в частта относно срока за местоживеене „една година и четири месеца”;

5. Член 25, ал. 1, точка 6;

6. Член 79, ал. 2, точка 1, б. „а” и „б”, и т. 2, б. „б” в частта относно думите „двe на сто”;

7. Параграф 11;

8. Параграф 16;

9. Параграф 19, точка 2, точка 4, точка 7 от Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 9/2011 г.).

ІІ. Отхвърля искането на петдесет и трима народни представители от 41-вото Народно събрание за установяване противоконституционност и несъответствие с Всеобщата декларация за правата на човека, Международния пакт за гражданските и политическите права, Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и Европейската харта за местното самоуправление относно :

1. Член 1 извън частта „народни представители, президент и вицепрезидент на републиката”;

2. Член 3, ал. 2 и 3;

3. Член 3, ал. 4 и 5 в частта извън числото „12”;

4. Член 4, ал. 3, 4, 5 и 6 в частта извън числото „12”, думите „две години” и думите „една година и четири месеца”;

5. Член 23, ал. 2;

6. Член 26, ал. 1, точка 3 и точка 27, и ал. 8;

7. Член 44, ал. 2;

8. Член 74, ал. 4, точки 1 и 2;

9. Член 166, ал. 5 и 6;

10. Член 78;

11. Член 79, с изключение на думите „двe на сто”;

12. Член 264, ал. 1;

13. Параграф 1, точки 1 – 5 в частта извън числото „12”, думите „две години” и думите „една година и четири месеца”;

14. Параграф 18;

15. Параграф 19, точка 1, точка 3, точка 5, точка 6, точка 8, точки 9 – 11 от Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 9/2011 г.).

ІІІ. Оставя без разглеждане искането на петдесет и трима народни представители от 41-вото Народно събрание относно § 1, точки 6 – 20 от Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 9/2011 г.).

С пълното решение на Конституционният съд може да се запознаете тук.

emilia_drumeva.jpg

Емилия Друмева - съдия докладчик на КС

evgeni_tanchev.jpg

Евгени Танчев - председател КС.

3mandat_1sastav.jpg

Конституционният съд -

състои се от 12 съдии. Една трета от тях се

избират от Народното събрание, една трета се

назначават от президента и една трета се

избират от общо събрание на съдиите на

Върховния касационен и Върховния административен

съд. Така определените съдии избират помежду си

председател на съда с тригодишен мандат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На 04.05.2011 с РЕШЕНИЕ № 4 по конституционно дело № 4 от 2011 на Конституционният съд, съдия докладчик Емилия Друмева обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс

1. Отпада забраната за общинските съветници и кметовете да могат да се кандидатират и чужди граждани

2. Отпада условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз

3. Отпада забраната общински съветник, напуснал или изключен от група, да може да бъде приет за член на друга група.

4. Отпада забраната да се кандидатират за евродепутати лица, които не са живели най-малко две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

5. Отпада изискването на партия, която не е получила две на сто от действителните гласове на национално ниво, да не се връща внесения депозит за участие в изборите.

7. Предизборен бонус - само за изборите през есента, уседналостта ще бъде 10 месеца

Дотук добре, но така нареченият "Конституционен съд" е пропуснал да отмени като противоконституционно едно фрапантно нарушение на Конституцията - това, че в населени места с население под 350 души, кметът няма да бъде свободно избиран, а ще бъде назначаван.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дотук добре, но така нареченият "Конституционен съд" е пропуснал да отмени като противоконституционно едно фрапантно нарушение на Конституцията - това, че в населени места с население под 350 души, кметът няма да бъде свободно избиран, а ще бъде назначаван.

КС не се самосезира, а трябва някой да поиска отмяната. Естествено депутатите от БСП и ДПС няма да сезират за такова нещо, защото очакват на следващите парламентарни избори с АБВ да направят нова тройна коалиция и да назначават кметовете те.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аааа, ама то касаело само граждани на ЕС.... Създава значи половин проблем поне.

Всъщност ако искат законодателите да няма вътрешнобългарски изборен туризъм, трябва да приемат ясен, точен и ефикасен закон против фалшивите регистрации.

Има жилищни норми, значи ако повече от това се регистрира на един адрес - не може! Иначе става злоупотреба с право, а това у нас не е поз-во-ле-но! :vertag:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КС не се самосезира, а трябва някой да поиска отмяната. Естествено депутатите от БСП и ДПС няма да сезират за такова нещо, защото очакват на следващите парламентарни избори с АБВ да направят нова тройна коалиция и да назначават кметовете те.

Това решение на КС плаче за Страсбург:

Конституционният съд вече е имал възможност да се произнесе за отпадането на прекия избор на районните кметове и въвеждането на избирането им от общинския съвет по предложение на общинския кмет за периода на пълномощията на общинския съвет (Решение № 12/1999 г. по к.д. № 12/1999 г) и не е констатирал противоконституционност. ?????В сегашното дело оспорената уредба на чл. 39а, ал. 1 от действащия ЗМСМА е близка до уредбата, оспорвана през 1999 г.; разликата е в думите „с тайно гласуване". Съдът установява обаче, че разлика има не само в тези добавени думи – през 1999 г. с поредното изменение на ЗМСМА премахването на прекия избор на районните кметове бе съпроводено с премахването на районните съвети като органи на местното самоуправление в района, т.е. в общината; оттогава законовата уредба не предвижда районни съвети като органи на такива съставни административно-териториални единици - райони. Следователно промяната в законовата уредба през 1999 г. и 2011 г. е извършена в различна правна и политическа среда. Районният кмет, както и районът като административно-териториална единица няма уредба в Конституцията. !!!!!Той е орган на съставната административно-териториална единица в общината, т.е. е общински орган. За общинския кмет Конституцията предвижда алтернативно, че се избира или пряко от населението, или от общинския съвет по ред, определен със закон (чл. 139, ал. 1).????? В тази конституционна рамка Конституционният съд не намира основание за противоконституционност на законова уредба, съгласно която кмет на район се избира от общинския съвет;?????

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...