Отиди на
Форум "Наука"

10 години от падането на визите за Европа


Recommended Posts

  • Потребители

Вече е отминала юбилейната дата, но едва вчера, докато ровех и аз из изрезките от вестниците, попаднах на това съобщение. Не знам от кога е то, но на печата върху плика е поставена дата 10.04.2001 г.

post-2642-036798400 1306997782_thumb.jpg

Намерих в сбирката си и въпросния плик, който за съжаление е без специалния печат, а пък е изпълнен немарливо, което е характерно за немалко автори на български филателни издания. Вижда се, че в случая художникът въобще не е помислил, че след време, тези, които притежават въпросния плик без печат (той така се продава по гишетата), ще се чудят: аджеба, кога се е случило отбелязаното събитие.

post-2642-001373300 1306997790_thumb.jpg

Все пак, с направените уточнявания, ето ни повод да си спомним за нещо добро, което се е случило в историята на държавата ни от последните години.

Подробности за събитието са изнесени тук: http://news.ibox.bg/news/id_123955298

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Те визите за ЕС не паднаха ли едва след като ни приеха там?

Според Регламент 539 от 15 март 2001 г. отпада изискването за краткосрочни визи за български и румънски граждани при пребиваването им в страните от ЕС, членки на Шенген.

Решението за приемането на България и Румъния в Европейският съюз бе взето в Хелзинки през декември 1999 г. и потвърдено с договорът от Ница (декември 2000). През декември 2000 г. България и Румъния бяха по-напред по пътят си към Европейският съюз, отколкото сега е Хърватия, понеже страните-членки вече имаха задължението да ни приемат.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

До 2007 г. трябваха визи за студенти или работа например. Сега документите се оправят на място в съответната служба в съответната държава (ако не става въпрос за работа на черно). На Хърватия мисля че никога не са били налагани визи за туристически пътувания (може би за кратко през 90-те). Мисля, че от 2010 са премахнати туристическите визи за граждани на Сърбия, Черна гора, Македония и Албания.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...