Отиди на
Форум "Наука"

Давайте идеи за сравнително малки задачи


Recommended Posts

  • Потребители

Във форум за езиците за програмиране, който разработвам се опитвам да приложе една интересна идея. За тази цел ми трябват сравнително лесни задачи (но не тривиални), които да могат да се реализират с езика за програмиране C. До края на седмицата, ако не успея да се договоря за новото място на форума, то ще ви покажа текущото му местоположение, където ще се намира и споменатата идея.

Очкавма вашите предложения.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Hubble.rar Изчисляване на Константа на Хъбъл

Прилагам метод на изчисление + сорс код на питон. :-))

Използува се Линейна регресия

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разглеждайки първо препратката "Линейна регресия" останах с впечатление, че нещата са сложни, или поне трудоемки (въпреки че се занимавам професионално с математика), но после разглеждайки Python кода, то виждам че задачата наистина е горе-долу подходяща (дори реализиране само на част от нея е хубава идея). Ще се опитам да я използвам днес, за създаването на "крайния продукт".

Сега, обаче, реших предварително да покажа какво представлява "крайния продукт", който правя. Това е вид метод за обучение по програмните езики - достатъчно накратко съм го обяснил в прикачения фаел, където има и конкретен готов пример. Прикачам в два формата за удобство (защото съм под Linux и не знам doc фаела колко добре се е записал).

ПП За съжаление администраторите все още не са позволили качването на *.odt файлове!!!

inst-learn-2.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разглеждайки първо препратката "Линейна регресия" останах с впечатление, че нещата са сложни, или поне трудоемки (въпреки че се занимавам професионално с математика), но после разглеждайки Python кода, то виждам че задачата наистина е горе-долу подходяща (дори реализиране само на част от нея е хубава идея). Ще се опитам да я използвам днес, за създаването на "крайния продукт".

Сега, обаче, реших предварително да покажа какво представлява "крайния продукт", който правя. Това е вид метод за обучение по програмните езики - достатъчно накратко съм го обяснил в прикачения фаел, където има и конкретен готов пример. Прикачам в два формата за удобство (защото съм под Linux и не знам doc фаела колко добре се е записал).

ПП За съжаление администраторите все още не са позволили качването на *.odt файлове!!!

Идеята е страхотна! Поздравления!

. . .

Прочетох док файла. Записан е напълно коректно.

. . .

Сега разбирам идеята за даване на малки задачи. Не мисля, че константата на Хъбъл е подходяща за обучение.

Посоката, да се дават стандартен тип сортировки е много добра, но без теоретичната част /мат. частта/ защо например куйк сорт е по-бърза от бъбъл сорт не ми звучи напълно задоволително.

. . .

Имаше една задача за цариците или конете на едно шахматно поле - мисля, че става за подобни цели или пък вечен календар - по дата да се пресметне деня, но без да има отправна дата, като се вземе в предвид и "стар стил"..

Поздрави Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Отново разгледах сорса на мехурчето.

Ако може да задам един лаишки въпрос ...

Няма ли оператори за прекъсване и връщане към начало на цикъл оператори от рода на continue; и break; в ANSI C ?

. . .

Не че идеята да се прекъсва цикъл с променлива е лоша, но си е по-висш пилотаж за начинаещ програмист..

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имаше една задача за цариците или конете на едно шахматно поле - мисля, че става за подобни цели или пък вечен календар - по дата да се пресметне деня, но без да има отправна дата, като се вземе в предвид и "стар стил"..

Поздрави Б.

Вероятно става дума за това:

http://en.wikipedia....t_queens_puzzle

http://mindbluff.com/askchess.htm

http://en.wikipedia....Knight%27s_tour

Ето и задачата за броя на зрънцата жито (или ориз), които трябвало да бъдат заплатени на създателя на шахматната игра:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_and_chessboard_problem

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И за това става дума, но най-вече с тези задачи се упражнява използването на рекурсия, а това е доста интересно и рисковано нещо в информатиката.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Отново разгледах сорса на мехурчето.

Ако може да задам един лаишки въпрос ...

Няма ли оператори за прекъсване и връщане към начало на цикъл оператори от рода на continue; и break; в ANSI C ?

. . .

Не че идеята да се прекъсва цикъл с променлива е лоша, но си е по-висш пилотаж за начинаещ програмист..

Командата break дори е спомената в текста. От това дали трябва да се използва или не, то всичко зависи от целите на урока и колко материал трябва да се предаде. Един такъв диалог ще представлява един урок, като след такъв урок много неща не са засегнати - примерно работата с указатели в този урок, дори и не е спомената практически.

Но наистина може би в този урок да добавя и break. Все пак, той не се оказва твърде дълъг.

Иначе с риск да стана малко нахален, то се надявам някой ден да се срещна с теб Б.Богданов, за да осъществим един съвсем реалистичен урок по "PL I". За целта е добре да подготвиш подходяща задача, демонстрираща голяма част от функционалността на езика. Подходящата задача е важно нещо, защото например в език за текстообработка като Icon не е нормално да даваш задачата за сортировка с метода на мехурчето (докато за C нещата е доста подходяща).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

****

Иначе с риск да стана малко нахален, то се надявам някой ден да се срещна с теб Б.Богданов, за да осъществим един съвсем реалистичен урок по "PL I". За целта е добре да подготвиш подходяща задача, демонстрираща голяма част от функционалността на езика. Подходящата задача е важно нещо, защото например в език за текстообработка като Icon не е нормално да даваш задачата за сортировка с метода на мехурчето (докато за C нещата е доста подходяща).

Нямам нищо против.

Не ползувам PL I от 6 - 7 години, тоест откакто в language environment на IBM пръства C, но не мисля че съм го забравил след повече от 10 год. работа с него.

Силата на този език е преместваемостта на модулите в паметта на големите машини, което го прави използваем паралелно със CICS. Това дава възможността да се пишат ON-Line CICS транзакции.

Конвенционалният PL/I може да работи само в Batch режим, познат и под името пакетен режим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сравнение между PL и С

Power vs. Adventure - PL/I and C

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако аз преподавах С .....

- В началото бих започнал с stdio.h - защо този хедър се инклудва, местоположението му в сорса, какво е хедър, какво е директива на препоцесора ...

- Функция main()

- Стандартен вход/изход - функции .. Колко и тривиално да е - изход на конзола на текст от рода Hello world ...

- Масиви от тип char. Инициализация. Търсене на символ в масив, сравнение на масиви и т.н.

- Цикъл в С. while, do - while и for.

- Намиране на най-малка / най-голяма стойност в масив от тип Integer.

- Обяснения за работа с масиви с помощта на цикъл. /Казвал съм на мой курсисти, че цикъл и масив си подхождат като свинско и боб, дупе и гащи, Пипа и Вара или нещо подобно. Изучаващите езика се заслушват и използуват този стил/

Но не преподавам :smokeing:

Както и да е ... това са само не особено оригинални размишления ;)

. . .

Пожелавам ти успех в начинанието ...:good:

Поздрави, Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако аз преподавах С .....

- В началото бих започнал с stdio.h - защо този хедър се инклудва, местоположението му в сорса, какво е хедър, какво е директива на препоцесора ...

- Функция main()

- Стандартен вход/изход - функции .. Колко и тривиално да е - изход на конзола на текст от рода Hello world ...

- Масиви от тип char. Инициализация. Търсене на символ в масив, сравнение на масиви и т.н.

- Цикъл в С. while, do - while и for.

- Намиране на най-малка / най-голяма стойност в масив от тип Integer.

- Обяснения за работа с масиви с помощта на цикъл. /Казвал съм на мой курсисти, че цикъл и масив си подхождат като свинско и боб, дупе и гащи, Пипа и Вара или нещо подобно. Изучаващите езика се заслушват и използуват този стил/

Но не преподавам :smokeing:

Както и да е ... това са само не особено оригинални размишления ;)

. . .

Пожелавам ти успех в начинанието ...:good:

Поздрави, Б.

Когато се преподава език за програмиране, то се следва подобен план. В случая със системата с диалогово обучение, която представих ще трябва да се подгогвят подходящи задача - обхващащи сравнително съществена част от конструкциите в езика. Тези задачи не е добре да са твърде елементарни, като намиране на максимален елемент, но и трябва да са напълно алгоритмично ясни за решаване (например задачата за цариците е добра в това отношение). Задачата за сортиране не е достатъчна - ще трябва задача за вход изход + обработка на стрингове. Ще трябва и задача за работа с указатели.

Не трябва да се стига и до максимализъм, т.е. да се опитва да се покрива всичко. Така например do ... while конструкцията може дори да не е засегната в никоя задача.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

* * *

Тези задачи не е добре да са твърде елементарни, като намиране на максимален елемент, но и трябва да са напълно алгоритмично ясни за решаване (например задачата за цариците е добра в това отношение).

* * *

Правил ли си някакво проучване, което налага извода, че не е рационално задачите да не са съвсем елементарни, а в същото време да не са с много висока степен на сложност? Степента на сложност не трябва ли да бъде съобразена с познания на студентите по математика?

* * *

Ще споделиш ли с участниците в настоящата тема част от готовия продукт? Аз лично, съм силно заинтригуван.

С пожелания за успех, Б.Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Направете програма за достоверно подреждане на древнобългарския календар:

http://nauka.bg/foru...showtopic=11653

:lightbulb:

Ох, Дорис, това не е ли прекалено сложно ?:Oo:

Четох, четох, четох...:book:

Осем страници постове в посочената от теб тема, изпълнени с исторически факти, които са прекалено сложни за този мой /физически просто устроен/ мозък ?

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Именника на българските ханове:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5

са дадени периоди на царуване за 12 владетели, като е спомената и тяхната година (хипотетично година на завземането на властта) със съчетания на думи от древнобългарския календар. Първата дума се приема, че означава година от 12 годишен цикъл, а втората месец от 12 месечен цикъл. Думите от първия вид - означаващи години са общо 9, а тези за месеците може да се приеме, че са 9, но има и вариант за по-малко. Та трябва да се намери такова подреждане на годините и месеците, при което интервалите на царуване максимално да се доближават до тези, посочени в именника.

Може да се пробват различни комбинации и да се търси при коя има минимално отклонение от зададените интервали.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Именника на българските ханове:

http://bg.wikipedia....%BE%D0%B2%D0%B5

са дадени периоди на царуване за 12 владетели,

* * *

Комплименти Дорис, за точно формулираното ясно задание!

. . .

Офф топик - извинете за което...

Как ли би изглеждал един учебник по история под редакцията на специалисти по точни науки?

Край офф топик

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за комплиметите, дано да се появи и някой нов, по добър вариант на подреждане за древнобългарския календар. Като се разгледа броя на известните и неизвестните, според ме са възможни различни решения.

Редакция от на историята от страна на специалисти в точните науки има - това е новата хронология на руския математик Фоменко. Не се е получило нещо полезно, за съжаление. За това си мисля, че не е добре да се прави редакция, но сътрудничество би могло да даде и добри резултати. Имам един пример за сътрудничество между историци и писател - Детската енциклопедия История на България на изд. Златното Пате, която е хем много съдържателна и сериозна , хем изключително достъпна. Тази поредица се продава с голям успех вече двайсетина години.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...