Отиди на
Форум "Наука"

Сенбернар


Recommended Posts

  • Потребител

Сенбернар. Породата произхожда от една от най-древните породи кучета на Азия — тибетския мастиф. Създадена е през XIV в. от монасите на Сенбернарския манастир (откъдето носи наименованието си), намиращ се в прохода Сен Готар в Алпите. В манастира развъждали и дресирали тези едри кучета за спасяване на заблудили се или затрупани от лавини пътници, поради което първоначално породата се е наричала лавинхунд. Едва през XIX в. породата е наречена със сегашното си име. Кучетата от тази ценна порода са спасили живота на много хора от „бялата смърт" в планината. Известен е паметникът на знаменитото куче „Бари" в Париж, спасило живота на 43 изпаднали в беда хора. Сенбернарът е едро, грубо, масивно, широкотяло куче. На височина достига 70 см, а на тежина до 100 кг. Има малки клепнали уши и сравнително дълга опашка. Срещат се две разновидности на породата — късокосместа и дълго-косместа. Окраската обикновено е двуцветна — червеникавожъл-теникава, бяла с големи лимонени петна или червеникава с големи бели петна. Кучетата от тази порода са известни с миролюбивия си спокоен нрав и огромния си апетит, но за сметка на това са непретенциозни към храната.

post-10642-005454600 1311836806_thumb.jp

post-10642-068470500 1311836816_thumb.jp

post-10642-077457300 1311836823_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много спокойно и много голямо куче...

На скоро имах щастието да си "поиграя" с едно такива в хижа Мальовица...

Всичките ми впечатления от кучето са много положителни и на въпроса към гледача за храната каза, че яде колкото обикновено куче..., което ме изненада :crazy_pilot:

post-1-050907200 1311875286_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Симпатяги са, може би малко мудни, но много добродушни. Нюфаундлендът е по-енергичен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, днес отглеждаме кучета главно за удоволствие. Някой градски санбернар никога няма и да подуши лавина. За стопанина в града са важни и много други качества на кучето, а не само старото предназначение на породата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

***

Някой градски санбернар никога няма и да подуши лавина.

***

Задавал съм си въпроса, защо българските планински спасителни служби не използуват тази порода кучета за спасителни мисии. Нима немските овчарки са по-подходящи за подобни цели?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам. Възможно е овчарките да са по-евтини, по-лесни за дресиране, по-разпространени или да е комбинация от тези причини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Един въпрос - на български не е ли възприето названието санбернар? Вярно, че името идва от френското Saint-Bernard (Сен Бернар), а не от италианското San Bernardo (Сан Бернардо), но защо си мисля, че у нас санбернар е придобило гражданственост? Възможно е и аз да съм в грешка де.

Иначе тези кучета са страхотни. Не бих ги нарекъл мудни, а по-скоро уравновесени и спокойни. Лично аз много ги харесвам.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...