Отиди на
Форум "Наука"

Михов

Потребител
  • Брой отговори

    3048
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    38

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Михов

  1. Откога карикатурите са сериозен източник или довод?
  2. До 20-те години на ХХ в. Несебър си е едно почти чисто гръцко селище. Това в България или не се споменава, или се споменава под сурдинка. Има своето очарование като градче, но честно казано, никога не съм го намирал за нещо особено. А глупостите за социализма горе показват, че има много болни мозъци.
  3. Проблемът на ЕС е, че в него много ясно са обособени три групи членки, много различни като икономика, история, манталитет, разбирания за обществото, а оттам и интереси. Северозападна, Южна и Източна Европа просто са три ясно изразени модела и са в рамките на единния съюз по стечение на конюнктурни обстоятелства. Вижда се как всеки един икономически, социален, политически трус цепи съюза на тези три групи. Лошото е, че с течение на времето различията не намаляват, а напротив. И ако в най-смелите си мечти някои виждаха съюза като федерация по подобие на САЩ, то вече и сегашната хлабава конфедерална структура е на път да бъде заменена с още по-хлабав съюз, а вътре в него въпросните групи да се консолидират и движат със "собствената" си скорост.
  4. Да, същият. Съгласен и че "Чернобил" е по-пълен и всеобхватен - от една страна минисериала разполага с по-дълго време, а от друга - трагедията в Чернобил е много по-глобална, много по-апокалиптична и с огромни последици за региона, Европа, че и за цялото човечество, докато другото засяга стотина подводничари и семействата им. И все пак, когато гледах "Чернобил", неминуемо се сетих за "Курск".
  5. Аз също много го харесах. Препоръчвам ти да гледаш и филма "Курск", ако не си го гледал. Тези два филма показват много добре съветската и постсъветската система и начин на мислене. И са направени с любов и уважение към обикновените хора.
  6. Значи Душко, от много време насам нямам време да пиша, но чета редовно и мога убедено да ти кажа, че си доста досаден трол. По така повдигнатите от теб въпроси: 1) Съюзните републики също са владения на Москва. СССР е свръхцентрализирана държава и дори съюзни държави като НРБ, ГДР, ЧССР, УНР или ПНР нямаха право на собствено мнение, камо ли съставните съюзни републики. Да, по Конституция на СССР всички съюзни републики бяха равноправни и дори имаха право на сецесия, но всички знаем как стояха нещата. Разликата на руските и после съветски владения с колониите е, че колониите са отвъдморски територии, а руските владения в Кавказ, Средна Азия и Сибир имат сухоземна граница с метрополията. Нищо друго. 2) Простотията, че СССР прави азбуката на таджиките дори не е за коментар, при положение, че таджиките до революцията използват литературен персийски за книжовен език, който е доста по-стар книжовен език от руския, а арабското писмо е по-старо от кирилицата. 3) Съжалението, че Османската империя не се е опитала да влияе на етноконсолидиращите, етнокултурните и етнополитическите фактори, изграждащи българската идентичност е такава мозъчна повърня, достойна за съжаление. 4) Самарканд и Бухара са градове, свързани с персийската култура и със сериозно, вероятно преобладаващо персийско етническо население. Въпросът наистина е деликатен, но има и още нещо - през разглеждания период СССР и Кемалистка Турция са дружески държави. В СССР се правят пантюркистки "Общосъюзни тюркологични конгреси", въведената латиница при тюрските езици е копие на турската латиница и т.н. Поради тази дружба, СССР се отказва от гр. Карс и района му, което ощетява Армения, а спорни въпроси като Карабах пак с Армения или Самарканд и Бухара се решават в полза на тюркската страна. Честно, казах ти.
  7. Таджиките са най-североизточната част от персийския народ. По принцип, персите винаги са имали значимо присъствие в южната част на Централна Азия и като етнос, и особено като култура и културно влияние. Днешните узбекски градове Самарканд и Бухара всъщност са по-скоро персийски. Та, през съветско време, когато в СССР започват да се конструират народности, местните перси биват провъзгласени за таджики, първо им правят АССР в състава на Узбекската ССР, а после ги издигат и до съюзна република. Самарканд и Бухара остават в Узбекската СССР, заедно с голям брой таджики (при преброяването 1979 г. са около 1 млн.). Правят им език на основата на персийския, с азбука кирилица и доста русизми в него. Звучи познато, нали?
  8. Въпросът тук е не в количеството, а в това, колко от тези патенти влизат в реална употреба и допринасят за развитие на иновативни технологии. Почти всички иновации в днешният свят идват от САЩ, една малка част от Западна Европа и още по-малко - от Япония. Това е, други засега няма или ако има - огромно изключение. Медицина и медицински изследвания, фармация, технологии за химическата промишленост, електроника, биотехнологии, роботика, космически изследвания и технологии, авиация, машиностроителни технологии, енергетика, строителни технологии, каквото се сетиш - тия три центъра. Иначе като стана дума за брой на патенти на кило и безсмислието им, моят баща има едно изобретение (в съавторство) и три рационализации по комунистическо време. Изобретението му, за което има патент в ИНРА, никога не влиза в употреба. Т.е. полза от него никаква, но се е броило като бройка колко иновативна държава е НРБ. Е, всъщност ползата не беше съвсем никаква - заради това, че се води изобретател, баща ми взе тристаен апартамент от предприятието, въпреки че е с едно дете, защото по закон изобретателят има право на стая за кабинет.
  9. Какви кафеварки бе, до края на Втората световна война Германия е водеща сила в ядрените изследвания, авиацията, електрониката. По това време СССР произвежда трактори по американски лицензи, добре че след войната откраднаха немски технологии, а ония комунистически английски идиоти има помогнаха за ядрената бомба.
  10. Не технологично, а индустриално превъзходство. Германия винаги е имала технологично провъзходство над Руска империя/СССР/Руска федерация и винаги ще има, поне докато има немци. СССР обаче много бързо се индустриализира чрез американско ноу-хау.
  11. Готвим месото на огън защото се консумира по-лесно и е по-вкусно. Реално човек би могъл да яде сурово месо без проблем - в Германия например се яде сурова кайма, всички народи ядат и сушени меса, които на практика също са сурови, а не са и ферментирали. Месото дава трайна сила и енергия, както и чувство за ситост, без същевременно да претоварва стомаха, която не може да се сравнява с никаква растителна храна. Неслучайно във всички човешки традиционни култури месото се цени много повече от растителната храна и е привилегия на хората с висок обществен статус. Пак поради ценните хранителни качества на месото, църквата позволява на хора, извършващи тежък физически труд да не постят.
  12. Само не мога да разбера защо анкетата е затворена. Аз например не съм видял темата преди и не съм гласувал. Който и от английските отбори да продължи, няма шансове срещу трите най-постоянни отбора в ШЛ през последните години.
  13. Истерията не е случайна. Просто Западът стана прекалено неолиберален и твърде много се отдалечи от Изтока, а за съжаление и от здравия разум, тъй като следва едни социологизаторски и противоестествени от биологична точка теории. Парадоксално, но през 1990 г. разликите между двете части на Европа бяха много по-малки, въпреки комунизма. Заради всичко това започна да се обособява и Вишеградската четворка, просто има държави, в които теорията за "репресивната толерантност" на Маркузе не се приема кротко от населението (поне засега).
  14. "Денят започва с култура" e едно доста добро предаване. В крайна сметка, нали затова БНТ е обществена телевизия, за да може да поддържа и такива, некомерсиални формати. Тук по-скоро не трябва да се гледа рейтинг, а експертна оценка от професионалисти в областта на културата. На мен като цяло БНТ ми харесва, вкл. френските филми от 80-те със субтитри, защото само там мога да ги гледам по телевизията, с професионален превод.
  15. "Дека" в западнобългарските говори и в македонската норма си има основно значение точно на "къде", а също и на членуваната форма - "където". И пак в същите говори, касто и в македонската норма има значение и на "че" в случаи като "знам дека". Апропо, в днешно време в Перник не казват "знам дека", а под влияние на книжовното "къде" използват по аналогия същата конструкция "знам къде".
  16. Изключително интересно!
  17. Не са толерантни, но в човешката история не знам да има пример за някой, който е колил съвсем поголовно и най-важното да е успял да изтреби една популация напълно до крак. И от земите на хуните останаха хора, от земите на татарите - също, на арабите - също, на испанците в Южна Америка - също, на САЩ в Средния запад - също. Дори при геноцида на Сталин срещу не толкова големите популации на чеченци, кримски татари или волжки немци - също. Хитлер срещу евреите - пак, ама остави евреите - германски цигани синти има останали, дето са били една шепа хора. Така че, аз не виждам причина да не е останало никакво друго население, разбира се, с демографски загуби. Обикновено народите изчезват поради културна асимилация, не от кланета. Османската империя, ще ме прощаваш, ама колкото и да е правила геноцид срещу балканците, толкова и някои фактори от историята й са играли положителна роля - неучастието на населението във войни, отдалечението на военните граници със стотици км и прочие. Ами тя една Германия е тотално обезлюдена след Трийсетгодишната война, както може би никоя балканска държава не е била обезлюдена и без Османска империя по същото време. И забележете парадокса, дами и господа - Унгария през средновековието е една от най-силните европейски държави, истинска мини-империя, на територия няколко пъти по-голяма от тази на Второто българско царство, чието западна част никога не пада под турско, след 1868 г. владеят почти абсолютно 330 000 кв. км и въпреки всичко днес, унгарците, заедно с диаспората си в Словакия, Австрия, Сърбия, Украйна и Румъния, са точно два пъти по-малко от румънците с диаспората им в Молдова, Украйна и Сърбия - народ, който според Булгароида до ХІІ-ХІІІ в. изобщо не е съществувал...
  18. Така е - измислихме едни трийсетина милиона души... Чел съм темите, буквализма не ме впечатлява.
  19. ОК, със сигурност такива преселения има, обаче има и такива преселения на гръкоговорящи. Не виждам да са оставили следа...
  20. Така е, измислиха ги лошите извънземни, за да ни пречат. Нищо че хронистите говорят и за многобройни власи на юг от Дунава, а според кръстоносците Калоян е "крал на Влахия". Те не са разбрали.
  21. Така си е - кюрдите имат петрол, а ще имат и ред, много повече ред, отколкото в хаотичен Ирак.
  22. Политическото владеене на една територия, особено от варвари, въобще не означава, че същите тези варвари доминират числено. Да, изворите говорят за много кумани, но средновековните хронисти постоянно хиперболизират, а и реално не разполагат с точни данни. Факт, че в днешно време кумани няма, къде асимилирани от унгарци, къде от българи, вероятно и от румънците. Румънците пък, са един от големите европейски народи, значително (от два до три пъти!) по-голям от народи с голяма средновековна държавнотворна традиция като унгарци, сърби, българи или гърци. Откъде по дяволите, са се взели тия хора? Раждаемостта и смъртността на всички балкански народи са приблизително еднакви през цялото това време, те не са експлоадирали демографски. Да асимилират население, освен ако не са абсолютно мнозинство, също няма как, при положение, че само допреди 200 години, нито аристокрацията, нито държавният език, нито църковният език са били техни, т.е. асимилицията е ставала отдолу-нагоре, а не отгоре-надолу (чрез политическа и духовна доминация на държавата).
  23. Дали власите са "слезли" от Карпатите толкова късно или винаги са били там едва ли някой може да каже. Те по принцип са народ-загадка, за етногенезиса и мястото на формирането им, историците и досега спорят. Да, топонимията и хидронимията не са влашки, но... В България битуват две доста хипотези, според мен несъстоятелни, особено първата, които са получили сериозна гражданственост. Първата е, че едва ли не няма власи, влашки език, те са си били българи, обаче около ХVІІІ в. лошите австрийци се заемат да "изобретят" румънската нация, като заменят славянските думи с изкуствени романски, но върху българската граматика. Т.е. нещо като македонски, но вместо сръбско, с френско-италианско влияние. Малко по-късно, около средата на ХІХ в. французите се заемат и доразвиват идеята. Всичко това е пълна глупост, просто защото румънската граматика, ако и да споделя ред общи за балканския езиков съюз особености, е напълно различна от българската, а в лексиката се пазят такива латински архаизми, които са отдавна загубени в западнороманските езици. Втората теза не изключва наличието на самостоятелен влашко-молдавски етнос, но го запраща някъде по карпатските чукари поне до ХІV-ХV в., когато "слиза" от планините и видиш ли "залива" влашката низина и долината на Прут и Днестър до степен да наложи пълна доминация в следващите векове. Странното тук е, че това се случва в условията на чужди управляващи фамилии, от български произход, с български имена, с държавен среднобългарски език, с църковен старобългарски език, с аристокрация до голяма степен пак от чужд на румънците произход (български, кумански), а по-късно и от гръцки произход. Някак си ми е странно и алогично, те да си наложат езика, освен ако не са имали голяма числена доминация. А ако са имали числена доминация, следва въпросът как са я придобили? Няма данни другите етноси да са били сполетени от някакъв масов мор, от който власите по чудо да са се спасили. Планината пък не е най-добрия начин да се ръзвъдиш неимоверно много, това става в равнините. Допускам, че власите са били мнозинство, но казано на съвременен политически език "тихо мнозинство" - без държавна традиция, без писмен език, без институции. Може би процесът е бил подобен на случилото се във Франция между управляващите франки и мнозинството от романизирани гали.
  24. Изобщо не съм съгласен вината за първите две "национални" катастрофи да се хвърля само и едниствено върху цар Фердинанд І. А да обвиняваме пък цар Борис ІІІ за "национална катастрофа", че и за съветската окупация е съвсем нелепо. Първо, като цяло избягваме касапницата на тази толкова жестока война и второ, в крайна сметка, излизаме не просто запазили, а дори и уголемили територията си. А съветската окупация е неизбежна, заради бакалските сметки на тримата големи. Репуликанска Чехословакия, републиканска Полша, да не говорим за републиканските Литва, Латвия и Естония не я избегнаха, хем първите две са и официални "победителки".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...