Отиди на
Форум "Наука"

Процесите срещу титовисти в Източния блок в кря на 40-те г.


Recommended Posts

  • Потребител

Пез лятото на 1948 г. Югославия скъсва отношенията със Сталин . В Източния блок започва преследване на комунисти , обвинени , че искат да последват примера на Тито . Устроени са ,, показни процеси ". Сред най- важните са процесът срещу Ласло Райк в Унгария през септември 1949 г. , срещу Трайчо Костов в България през декември с.г. , срещу Кочи Дзодзе в Албания , срещу Клементис и Слански в Чехословакия през 1952 г. Много неудобни комунистически лидери са отстранени или ликвидирани като българинът Георги Димитров , полякът Владислав Гомулка , ,,полският Тито " , румънката Ана Паукер . Във всички сателити на СССР цялата власт е в ръцете на 1 личност , подчиняваща се на Москва : Вълко Червенков в София , Болеслав Биерут във Варшава , Матиаш Ракоши в Будапеща и др. . На тези процеси обвиняемите правят самопризнания , като само Трайчо Костов и 1 обвиняем в Московския ,, заговорнически" процес от 1938 г . оспорват обвиненията и заявяват невинността си . Костов казва : ,, Гледам като дълг на съвестта си в последните думи , които мога да кажа пред Върховния съд и стова пред обществеността на България , да заявя , че никога не съм работил за ,,Интелиджънс сървис " , че никога не съм участвал в заговорническите планове на Тито и неговата клика , че винаги ... " В Чехословакия се стига дотам , че някои от роднините на обвиняемите искат смъртно наказание за близките си !!!

Какво мислите за тези процеси ?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Част от вътрешнопартийните битки в социалистическия лагер между сталинисткото и "националното" крило в комунистическите партии. Националните крила подържат идея за такъв път на социализма, както в Югославия при Тито (връзки с него въобще не са задължителни).

Процесите са предшествани от брутални следствия, в които истина и скалъпени от следователите обвинения са преплетени така, че днес не може да се разбере кое е вярното. По правило обвинените си признават всичко, защото са подложени на безогледни инквизиции. Те трябва не само да бъдат осъдени, което не е никакъв проблем, но от тях се иска сами да настояват за вината си.

Впрочем, ако на предните процеси, срещу БЗНС и някои буржоазно-демократични партии обект на обвиненията са хора извън БКП, на този жертва падат хора, които доста активно са участвали в изграждането на същата тази система на терор.

Трайчо Костов например е един от активните организатори на процесите срещу Никола Петков и на народния съд.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NRCFWF0bWbwJ:www.slovo.bg/showwork.php3%3FAuID%3D23%26WorkID%3D501%26Level%3D2+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2&cd=23&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=opera&source=www.google.bg

http://www.plovdivmedia.com/31659.html

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор История

Костов не е титовист.Нищо нещо по различно от останалите партийни величия.Просто нещо е подразнил Сталин.Или е бил наклепен от своите противници в Политбюро.Не е по различен от Червенков или Югов просто губи борбата за власт.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Отказал е да изпраща секретна информация за външнотърговските данни на България към СССР. Това е конкретния повод, по който Сталин го нарича "политически мошеник" на един прием в Ялта, след което съдбата му е решена. Иначе не е по-стока от останалите, може би е малко по-умен.

Поне един от организаторите на народния съд е видял приживе резултата от действията си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...