Отиди на
Форум "Наука"

Развитието на антибиотиците


Recommended Posts

  • Администратор

Първият антибиотик е създаден/открит през 1941г. и е наречен пенецелин. В днешно време съществуват хиляди видове антибиотици - силни и слаби. С широк спектър на действие прилагани като инжекции, хапчета, във вид на аерозоли и мехлеми.

Ако знаете повече или имате информация по този въпрос моля споделете я.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте всички почитатели на този сайт. С най-голямо удоволствие бих искал да ви предоставя кратка характеристика на антибиотиците като цяло.

Антибиотиците са продукти на метаболизма на живи организми, които потискат или разрушават п а т о г е н н и микроорганизми или по друг начин казано опасните за човека и животните. Те се получават от микроби, плесели, лъчисти гъби, растения и животни.

Антибиотиците действуват избирателно на микроорганизмите. Използват се в повечето случаи в концентрации, които проявяват б а к т е р и о с т а т и ч е н ефект( потискащ микроорганизмите). Те имат различен спектър на действие:

СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ НА НЯКОИ АНТИБИОТИЦИ

ТЕСЕН СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ- пеницилин, стрептомицин

ШИРОК СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ- хлорамфеникол, тетрациклин, окситетрациклин и др.

СТРАТЕГИЧЕСКИ АНТИБИОТИЦИ-еритромицин, олеандомицин, неомицин, гентамицин и др.

Някои антибиотици проявяват противогъбично, противонасекомно и противотуморно действие. Други антибиотици се използват в борба срешу гризачите(плъховете и мишките). Активността на антибиотиците се определя в междунарадни единици (UI)

Ако някои от вас го интересува нещо конкретно за антибиотиците може спокойно да ми зададе въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Здравей,

Благодаря, че разясни малко  Ще можеш ли да разкажеш за самия им състав, от какво се произвеждат. Предполагам главно растителни съставки се съдържат в тях

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Тук искам да ви предоставя малко ИНФО за различните форми на лекарствени вещества в които участват различните видове антиботици. Ако някои от вас се интересува как се приготвят или какво представляват тези форми. Може да ме попита. Но моля ви дайте ми конкретни въпроси.

1. ТВЪРДИ ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ.

- Прах (PULVIS)

- Лекарствен сбор (SPECIES)

- Таблетка (TABULETTA, COMPRESSUS)

= Драже

= Компрета

= Брикета

= Медицинска капсула

= Гранули

= Свещичка

= Хапче

2. МЕКИ ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ

- Маз (UNGUENTUM)

- Паста (PASTA)

- Течна маз(LINIMENTUM)

- Пластир (EMPLASTRUM)

- Лапа (CATAPLASMA)

- Кашица (ELECTUARIUM)

3. ТЕЧНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ

- Разтвор (SOLUTIO)

- Ампула (AMPULLA,AMPOULE)

- Флакон (FLACO,VIAL)

- Течност, ликвор (LIQUOR)

- Медицинска вода (AQUA MEDICATA)

- Очни капки (COLLYRIUM, GUTTAE OPHTALMICAE)

- Слиз (MUCILAGO)

- Миктура (MIXTURA)

- Емулсия (EMULSUM)

4. ГАЛЕНОВИ ФОРМИ

- Запарка (INFUSUM)

- Възварка (DECOCTUM)

- Тинктура (TINCTURA)

- Екстракт (EXTRACTUM)

- Медицински спирт (SPIRITUS MEDICATUS)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

пеницилина е открит от Александър Флеминг 1928г. и дълго време той се опитва да го изолира в чиста форма, бил вече луднал, но не можел да го изолира - почти всички вече му се подигравали

едва 1939г. Флори и Чейн успели да изолират чист пеницилин - през 1945 г. получават нобелова награда ( Флеминг,Флори и Чейн)

антибиотиците са метаболитен продукт на плесенни гъбички и някои бактерий ( има вече и полусинтетични и и синтетични аналози на тези продукти )

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

__PITBUL__ искам да те попитам, познавам хора които дори при най-малкия здравен проблем прибягват до антибиотици, а съм чувал,че антибиотиците колкото помагат толкова и вредят има ли такова нещо, и как по точно вредят на организма?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Ако антибиотиците се прилагаха по тези идеални схеми и логически построения, които се преподават по висшите училища, вредата щеше да е минимална; на практика, обаче, поради безразборното им и безотговорно прилагане (вклч. и при животните), те днес по най-прекия възможен начин причиняват страшно много заболявания (вклч. и смъртни случаи) - напр., лесно може да се проследи патогенезата на един ревматизъм в детска възраст като резултат от ранното масирано прилагане на антибиотици.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
__PITBUL__ искам да те попитам, познавам хора които дори при най-малкия здравен проблем прибягват до антибиотици, а съм чувал,че антибиотиците колкото помагат толкова и вредят има ли такова нещо, и как по точно вредят на организма?

В зависимост от това какъв антибиотик е приложен също така неговата доза, честота на прилагане ….съответно различно ще бъде негово неблагоприятното и нежелано действие.

Почти всички антибиотици имат страничен ефект върху организма .. токсично, алергично, често увреждат паренхима (структурата на тъканта) на „лабораторията на организма”-Черния дроб, предизвикват ред различни физиологични дисфункции … гадене, повръщане, интоксикация и много други неща. Всичко това зависи от вида на антибиотика … всеки които ползва антибиотик трябва да чете внимателно упътването … тъй като антибиотика е „нож с две остриета”…помага на един орган, но вреди на друг, чрез своето фармакологично действие.

Както знаете излъчването на антибиотиците става от различни органи .. бъбреци, жлъчка, храносмилателната система, потта, млечната жлеза и др.органи, под различна концентрация. Но винаги има остатъчни количества и сами се досещате, че те не влияят благоприятно върху съответния орган и организма като цяло.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Благодарение на тези антибиотици съм жива и ви пиша. Иначе заболяването, което съм прекарала се поддава единствено на тях.

Поради здравословните проблеми в детството, които съм имала не мога да си позволя да не вземам антибиотик при грипно заболяване. Самия грип би отново възпалил синузита ( синуита ), който имам.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...