Отиди на
Форум "Наука"

Амударинското съкровище


senufer

Recommended Posts

  • Потребител

Амударинското съкровище е колекция от скъпоценни предмети, датиращи от времето на Ахеменидската империя, открита през 1877 г. на северния бряг на р. Окс (Амударя) в местността Тахти-Кобад, на половината път между градовете Хулм (Афганистан) и Кобадиан (Таджикистан). Оттам те са закупени от бухарски търговци. Според думите на последните всички тези предмети са намерени заедно и са представлявали древно съкровище, изровено на десния бряг на реката. Смята се, че то е принадлежало на храм или на бактрийски аристократичен род. Съдържа 1300 монети и 170 златни и сребърни предмета - съдове, статуетки, гривни, медальони, пръстени и други изделия. Днес съкровището се съхранява в Британския музей в Лондон.

Историята на достигането на съкровището до Лондон е твърде любопитна. В една майска вечер на 1880 г. в южен Афганистан керванът с бухарските търговци, пътуващи към Индия, е ограбен от разбойници. За нещастие на грабителите слугата на един от търговците успява да да избяга и да се добере до военния пост на капитан Ф. Бъртън, английски военнополитически резидент в района. Бъртън се оказва храбър офицер. Действайки в духа на героите на Ръдиърд Киплинг, той незабавно се впуска в преследване, придружен само от двама ординарци. В полунощ Бъртън изненадва бандитите, които тъкмо делят помежду си по-голямата част от плячката в близката пещера. Хванати неподготвени, те не се съпротивляват. обаче, опасявайки се от засада, Бъртън остава в пещерата до разсъмване, охранявайки скъпоценния товар. На сутринта той се връща обратно в своя лагер и се подготвя за експедиция срещу съплеменниците на заловените от него грабители, но те, не желаейки усложнения, сами му доставят останалата част. Някои неща те все пак успяват да приберат, така че на бухарците се връща около 3/4 от цялото количество. Така те продължават пътя си към Индия и в Равалпинди стоката е предадена на местен сараф. Преминавайки през ръцете на още не един ювелир и търговец на антики, съкровището на бухарските търговци е купено от О. Френкс и А. Кънингам, известни английски колекционери и изследователи на антични предмети и в крайна сметка се оказва в Британския музей.

Сред ювелирните изделия могат да се разграничат такива, които носят следи от асирийско или мидийско влияние, като златна ножница на къс меч-акинак, украсена с изображение на лов на лъвове.

ps284313l.jpg

Срещат се и произведения на древногръцкото изкуство като златни пръстени печати от V-IV в. пр.н.е. с фигурки на изправен Херкулес и други изображения.

Но основната част представляват художествени изделия, изпълнени в стил, характерен за изкуството в Ахеменидската империя (VI-IV в. пр.н.е.). Някои от предметите са несъмнено са донесени от централните области на империята, като например златна монета (дарик) с изображение на цар с характерна назъбена корона и цилиндричен халцедонов печат със сцени, в които персите побеждават неприятелите, а върховното божество Ахура Мазда се рее над полето на битката.

По-сложен е въпросът с мястото на изготвяне на друга, по-многобройна група изделия от древноперсийски тип - тук влизат обемна сребърна статуетка на ахеменидски цар

ps014689l.jpg

миниатюрна златна колесница, теглена от четири коня

ps209100l.jpg

златна гривна с фигури на два крилати и рогати грифона

ps207493l.jpg

златни пластинки с фигури на жреци-магове, велможи и воини

ps073183l.jpg

печат с изображение на предни части на бикове (характерен орнамент на капителите на древноперсийските колони) и редица други украшения, донесени от Персия или от други области на Ахеменидската империя или пък произведени по правилата на древноперсийското изкуство в самата Бактрия. Ясно е обаче, че всички тези изделия продължават традициите на древноизточното изкуство в стилизираното предаване на човешките фигури със специално внимание към етническия тип, детайлите на облеклото и в стремежа към реалистично като цяло изобразяване на животните.

Сред изделията в древноперсийски стил само едно може със сигурност да бъде свързано с Бактрия. Това е златен печат с изображение на Гопатшах, фантастично крилато същество с тяло на бик и глава на брадат мъж. Върху този печат има надпис с арамейско писмо, съдържащ бактрийската дума Вахш (божеството на р. Амударя) или Рохшан (женско име).

Друга група предмети, макар и малобройна, също представлява интерес - това са изделия, изпълнени в т.нар. скитски зверин стил. Тук се открояват лято златно украшение, изобразяващо змия с очи и клюн на птица, неголям златен накит във вида на животно, съчетание между лъв и грифон

ps207664l.jpg

и златен пръстен-печат с фигурка на лъв. В тези предмети се подчертават типичните особености на животното, умело се съчетават техните изображения в сложни пози, нерядко се отбелязват техните мускули или отделни части от тялото с геометрични или растителни мотиви. Мястото на тяхното изработване не е известно, но поне една част може да са направени на място, в Бактрия.

Още снимки от Амударинското съкровище

ps219822l.jpg

ps272290l.jpg

ps131511l.jpg

ps208098l.jpg

Източник: Б.Я. Ставиский - "К югу от железных ворот", М., 1977 и материали от интернет.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...